Добре ли ще е или не всички да се заразим с коронавирус?

Дори ваксинираните не са напълно защитени от опасната болест
8 яну 2022 07:36, Елка Василева
106
Добре ли ще е или не всички да се заразим с коронавирус?
Снимка: архив, БГНЕС

В дискусията за COVID-19 все по-често се обсъжда дали не е по-добре инфекцията да проникне масово, така че всички да преболедуват и да придобият естествен имунитет. Но това не е добра идея. Ето защо, пише Дойче веле.

В дискусията за COVID-19 в Германия все по-често се говори за това дали не е добре инфекцията да проникне масово, така че всички да преболедуват и да придобият естествен имунитет. Този въпрос стана особено актуален, откакто вариантът Омикрон започна да се разпространява изключително бързо.

Още по темата

"Това не може да бъде добра опция"

Тобиас Курт, директор на Института по публично здравеопазване към берлинската клиника "Шарите" и професор по епидемиология и публично здравеопазване, смята, че допускането на масово заразяване с вируса би било ужасяващо. "Този въпрос по същество се отнася до създаването на базисен имунитет у населението", добавя той.

Решаващият въпрос в случая гласи: след като сега се заразяват все повече хора с коронавирус, не бихме ли могли да се надяваме, че някой ден всеки ще е прекарал болестта и населението ще придобие имунитет? С други думи - не е ли по-добре просто спокойно да изчакваме и да видим какво ще се случи?

Не, това със сигурност не е никак добро решение, отвръща германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах, който е епидемиолог. "Масовото заразяване не може да бъде добра опция", каза той в интервю за телевизия n-tv и обясни: "Дори и Омикрон да не предизвиква толкова тежки форми на болестта, колкото мутацията Делта, все пак ще има твърде много хора, у които COVID-19 ще предизвика трайни увреждания".

Т.нар. базисен или "стаден" имунитет, който според Тобиас Курт би следвало да е в центъра на вниманието, възниква тогава, когато имунната система на голяма част от хората е в състояние да се противопоставя ефективно на вируса - не само след прекарана инфекция, а и благодарение на имунизации. "Решаващото в случая е да се активизира имунната система или чрез контакт с вируса SARS-CoV-2, или чрез ваксина", обяснява експертът. "Надяваме се, че някой ден ще има достатъчно голям брой хора, които са имали такъв контакт, така че да не се стига повече до тежки форми на COVID-19 и да няма прекалено много хора, които са болни по едно и също време."

С отслабването на пандемичните вълни актуалната пандемия от SARS-CoV-2 постепенно ще стане ендемична, т.е. ще започне да прилича на сезонния грип, без да води до срив на общественото здравеопазване.

Трудно е да се каже кога точно ще се стигне до подобен момент, тъй като имунният отговор срещу COVID-19 не е стабилен. Хора, които са прекарали болестта и са оздравели, могат отново да се заразят. Същото се отнася и до ваксинираните - това се дължи най-вече на факта, че постоянно се появяват нови варианти на вируса.

За щастие имунната система до известна степен "помни" предишния си контакт с вируса и реагира, с което предотвратява ново тежко протичане на болестта.

"Контактът с някой от новите вирусни варианти прилича на контакт с човек, който говори диалектна форма на същия език. Ако аз говоря книжовен немски, а другият човек - баварски диалект, ще можем да разговаряме, макар и да не се разбираме напълно", обяснява Тобиас Курт.

Но за да реагира имунната система на подобен "диалект" и да ни предпази от по-тежка форма на COVID-19, тя би трябвало преди това да е влизала в контакт с вируса или с ваксина. По данни на института "Роберт Кох" над 15% от пълнолетното население на Германия все още не са ваксинирани нито веднъж. В някои федерални провинции техният дял е дори над 25%.

Масовото заразяване е опасно за всички?

Въпросните хора ще се окажат изложени на извънредно голям риск, ако се стигне до масово заразяване. Тогава би имало и невероятно голям брой хора, които ще се разболеят. Този сценарий е напълно реалистичен, като се има предвид колко силно заразен е вариантът Омикрон, предупреждава Курт.

Масовото проникване на вируса би било твърде рисковано и за децата и младежите. В Германия например сред младежите между 12 и 17 години има близо 40%, които изобщо не са ваксинирани. В тази възрастова група, както и сред по-малките деца, COVID-19 протича обикновено по-леко и без тежки симптоми. Експертите обаче предупреждават, че засега няма много сведения за възможните дълготрайни щети, които болестта нанася на организма. Точно поради това и младите би трябвало да бъдат защитени от евентуално заболяване.

"Дори ваксинираните не са напълно защитени от опасната болест", предупреждава Тобиас Курт. Онези, които са ваксинирани или са преболедували, също могат да се разболеят тежко, макар и доста по-рядко. Да се допуска съзнателно възможността за масово заразяване би означавало да се играе на руска рулетка. Подобен риск би бил неоправдано висок", казва епидемиологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали ще е добре, но много хора не са добре. Пълно с откачалки.
60
0
 
11
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
"Добре ли ще е или не всички да се заразим с коронавирус?" -- Отговора е ясен отдавна. Но не го очаквайте от журналисти!: Може би за старци тая фарма боза да има повече ползи отколкото вреди. Пък и старците едва ли ще мислят да създават тепърва поколение. Но за здрави, млади хора и деца, при които риска е по-малък и от сезонен грип, разбира се че е по-добре да си създадат истински натурален имунитет. И то най-бързо, без локдауни. Особено като няма ваксина!Така ще спасят и старците от ковид
59
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експертите обаче предупреждават, че засега няма много сведения за възможните дълготрайни щети, които болестта нанася на организма. - А ИМА ЛИ СВЕДЕНИЯ ЗА ДЪЛГОТРАЙНИТЕ ЩЕТИ ОТ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИТЕ ПРЕПАРАТИ??? ПРЕДИ ДА ГИ ИНЖЕКТИРАМЕ НА ДЕЦАТА??? Срещу болест която не усещат??
58
1
 
11
 
! Отговори
В. преди 2 години
Е., Модерна вече сами обявиха че тяхната ваксина не действа. Интересно че, Фазер е на практика същата ваксина, но продължават измамата.
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, които са прекарали болестта и са оздравели, могат отново да се заразят. Същото се отнася и до ваксинираните - това се дължи най-вече на факта, че постоянно се появяват нови варианти на вируса. Ха ха ха, след тези думи на въпросният министър трябва да му вземат разрешителното за лекар, същото се отнася и за плеядата тъй наречени лекари, които постоянно ни заливат с подобни глупости. Мангъра го каза още в началото на т.н. пандемия, всички трябва да го преминем, такива са вирусите.
56
10
 
5
 
! Отговори
Царя е гол преди 2 години
Добре е за Кацаров. Без да плаща за бизнеса, без да се занимава с ваксинация, без да полага никакви усилия, а оставя вълната да ни прегази, с усмивка на лице каза на антиваксърите, еб.. Ли ви мамата? Доволни ли сте? Благодарение на него и малоу...ните тези на антивяксърите виждаме огромни опашки за ваксинация и обратен ефект. Всяко семейство видя от първо лице вируса, я починал или тежко болен. Никой не вярва вече в ненормални конспирации! Да благодарим на антиваксърите че ни пазят! Ваш е успеха
55
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коронавирса е най-разучения вирус в момента и всичко се знае.Не е необходимо ти да знаеш за него.Освен това като те информират видимо ти не вярваш в информацията.Важното което трябва да знаеш е че трябва да се ваксинираш първо с две дози и след шест месеца още една.Това е засега.Ако се появи нов вариант пак ще те информирам.Ако си учен или поне лекар мога да ти предоставя информация лично.Но от коментара ти се вижда,че не си.
54
3
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Ми то и без това 99% го изкарват леко, много дори не усещат, че са болни.. Усешате ли сега това, което истинските специалисти обясняваха? Как точно решихте, че вие сте от тоя 1%?? Смисълът от мерки и ваксини има само за този нещастен процент, а не за всички останали!
53
2
 
10
 
! Отговори
9990 преди 2 години
До АнонименЗа какви специалисти ми говориш.Минаха 2 г. а те не са разучили болестта, все още няма лечение да не говорим за лекарства. Ваксините са безполезни.Вярно е че те предпазват но за тази болест те задължително трябва да пазят до живот, а не за всеки щам да ходим да се бодем.Само така ще победим пандемията. Четох че японците правят такава ваксина и дано тя да бъде успешна че да натрие носовете на Файзер и компания, защото те мислят за колосанилни печалби а не как да си върнем живота.
52
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От две седмици насам постоянно чувам за мои познати които се разболяват. Покрай коледните празници стана някакъв бум. Почти всички болни са ваксинирани, а има и с бустерни дози и пак се разболяват - наистина всички го карат леко.
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си го преместя фара от другата страна на борда ваксувал ли си се или не. И вакснат и не вакснат, ако изтеглиш късата клечка минаваш през ситото, ако не-светлото бъдеще...
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече има нова разработена ваксина, която е с 90% ефективност от екип учени, които ще я пуснат за свободно производство, не като файзър, модерна и т.н да печелят милиарди. Имено за това е зора за бустери и т.н да си пласират произведеното.
49
8
 
5
 
! Отговори
SUGAR преди 2 години
Българи то не става само с дюнери пържоли и кибабчета требва и акъл не става само с плюскане хората които ядът по малко са по здрави и не пият хапчета разчитат на естествения имонитет не си ли наядохте пандемията е доказателство диета му е маиката и ограничаване на сладките компоненти.
48
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре да се преболедува,щот един прЕател след бустера почна да налита на майка си сексуално,оная вечер идва полиция в нашия вход..
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам нови ефикасни мерки-всички да се пренесем в наличните бомбоубежища и да потракаме с чиньета от страх, докато вируса премине като хала по празните улици и разочарован, че не е срещнал жива душа по пътя си, да отлети към космоса да си дири късмета. Супер идея, нали? Знам, че се хареса на Кунчев. И той доволен и ние спасени.
46
6
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Истинската медицина казва, че не трябва да се ваксинира по време на епидемия/пандемия, защото вирусът мутира и става много по-опасен, а лъженауката на Рокфелер, Ротшилд, Гейтс и останалите сатанисти върши точно обратното. Целта им е ясна за всеки нормален и трезвомислещ човек.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСИЧКИШЕОМРЕМ!!111!
44
5
 
12
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
Всички се пънете по форуните, но ако не излезем всички на улицата сега, ще достигнат скоро повече от половината ваксани в България. Къде със сертификати къде с ваучери, бира, кебапчета, блага дума, обещания за нормален живот и пари на ръка. И тогава при 60-70% ще наложат задължително ваксане и то референдум, какъвто сега им е забранено да правят. А вече ваксаните ще гласуват ЗА, за да не са единствените прекарани. Човещинка! Така се направи вече в другите държави които са ни "за пример"!
43
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предвид все още неустановените дългосрочни последици от Ковид не мисля, че е разумно да се заразят всички. Иначе на клавиатурните привърженици на масовото заразяване ако извадиш трубата от някой интубиран и им кажеш дишай дълбоко първи ще избягат.
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааааа,тия с бустер не могат да се заразят , а тия с бустер на бустера са извънземни вирус не смее да ги доближи!