Добре ли ще е или не всички да се заразим с коронавирус?

Дори ваксинираните не са напълно защитени от опасната болест
8 яну 2022 07:36, Елка Василева
106
Добре ли ще е или не всички да се заразим с коронавирус?
Снимка: архив, БГНЕС

В дискусията за COVID-19 все по-често се обсъжда дали не е по-добре инфекцията да проникне масово, така че всички да преболедуват и да придобият естествен имунитет. Но това не е добра идея. Ето защо, пише Дойче веле.

В дискусията за COVID-19 в Германия все по-често се говори за това дали не е добре инфекцията да проникне масово, така че всички да преболедуват и да придобият естествен имунитет. Този въпрос стана особено актуален, откакто вариантът Омикрон започна да се разпространява изключително бързо.

Още по темата

"Това не може да бъде добра опция"

Тобиас Курт, директор на Института по публично здравеопазване към берлинската клиника "Шарите" и професор по епидемиология и публично здравеопазване, смята, че допускането на масово заразяване с вируса би било ужасяващо. "Този въпрос по същество се отнася до създаването на базисен имунитет у населението", добавя той.

Решаващият въпрос в случая гласи: след като сега се заразяват все повече хора с коронавирус, не бихме ли могли да се надяваме, че някой ден всеки ще е прекарал болестта и населението ще придобие имунитет? С други думи - не е ли по-добре просто спокойно да изчакваме и да видим какво ще се случи?

Не, това със сигурност не е никак добро решение, отвръща германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах, който е епидемиолог. "Масовото заразяване не може да бъде добра опция", каза той в интервю за телевизия n-tv и обясни: "Дори и Омикрон да не предизвиква толкова тежки форми на болестта, колкото мутацията Делта, все пак ще има твърде много хора, у които COVID-19 ще предизвика трайни увреждания".

Т.нар. базисен или "стаден" имунитет, който според Тобиас Курт би следвало да е в центъра на вниманието, възниква тогава, когато имунната система на голяма част от хората е в състояние да се противопоставя ефективно на вируса - не само след прекарана инфекция, а и благодарение на имунизации. "Решаващото в случая е да се активизира имунната система или чрез контакт с вируса SARS-CoV-2, или чрез ваксина", обяснява експертът. "Надяваме се, че някой ден ще има достатъчно голям брой хора, които са имали такъв контакт, така че да не се стига повече до тежки форми на COVID-19 и да няма прекалено много хора, които са болни по едно и също време."

С отслабването на пандемичните вълни актуалната пандемия от SARS-CoV-2 постепенно ще стане ендемична, т.е. ще започне да прилича на сезонния грип, без да води до срив на общественото здравеопазване.

Трудно е да се каже кога точно ще се стигне до подобен момент, тъй като имунният отговор срещу COVID-19 не е стабилен. Хора, които са прекарали болестта и са оздравели, могат отново да се заразят. Същото се отнася и до ваксинираните - това се дължи най-вече на факта, че постоянно се появяват нови варианти на вируса.

За щастие имунната система до известна степен "помни" предишния си контакт с вируса и реагира, с което предотвратява ново тежко протичане на болестта.

"Контактът с някой от новите вирусни варианти прилича на контакт с човек, който говори диалектна форма на същия език. Ако аз говоря книжовен немски, а другият човек - баварски диалект, ще можем да разговаряме, макар и да не се разбираме напълно", обяснява Тобиас Курт.

Но за да реагира имунната система на подобен "диалект" и да ни предпази от по-тежка форма на COVID-19, тя би трябвало преди това да е влизала в контакт с вируса или с ваксина. По данни на института "Роберт Кох" над 15% от пълнолетното население на Германия все още не са ваксинирани нито веднъж. В някои федерални провинции техният дял е дори над 25%.

Масовото заразяване е опасно за всички?

Въпросните хора ще се окажат изложени на извънредно голям риск, ако се стигне до масово заразяване. Тогава би имало и невероятно голям брой хора, които ще се разболеят. Този сценарий е напълно реалистичен, като се има предвид колко силно заразен е вариантът Омикрон, предупреждава Курт.

Масовото проникване на вируса би било твърде рисковано и за децата и младежите. В Германия например сред младежите между 12 и 17 години има близо 40%, които изобщо не са ваксинирани. В тази възрастова група, както и сред по-малките деца, COVID-19 протича обикновено по-леко и без тежки симптоми. Експертите обаче предупреждават, че засега няма много сведения за възможните дълготрайни щети, които болестта нанася на организма. Точно поради това и младите би трябвало да бъдат защитени от евентуално заболяване.

"Дори ваксинираните не са напълно защитени от опасната болест", предупреждава Тобиас Курт. Онези, които са ваксинирани или са преболедували, също могат да се разболеят тежко, макар и доста по-рядко. Да се допуска съзнателно възможността за масово заразяване би означавало да се играе на руска рулетка. Подобен риск би бил неоправдано висок", казва епидемиологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
20
 
! Отговори
пери преди 2 години
То хубаво, ама не може да няма хора, които просто да НЕ хващат вируса. Те какво да правят? Зорлем да се ваксинират? Срещу нещо, което не ги застрашава?В днешно време си виновен, защото не си болен или ваксиниран.
20
1
 
15
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 години
Ясно е,че вкасината не пази!Дали ваксината помага,за да се изкара по леко също не е ясно,защото част от хората го карат много леко,част малко по -тежко ,а за др. има летален край.Т.е с ваксина или не ,ще се заразиш и ще го изкараш така,като твоята генетика определя.
19
2
 
23
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Масовото заразяване, за което вече усилено се говори и в напълно инжектирания Израел, не е изгодно за управляващите света сатанисти, защото ще доведе до много бързо приключване на пЛандемията. А целта в случая е точно обратната - максимално удължаване на извънредното положение чрез тестване, затваряне и инжектиране на стадото, докато последното намалее до "златния" милиард.
18
0
 
11
 
! Отговори
ахаха преди 2 години
Карл Лаутербах ако е епидемолог то аз съм космонавт смях хахаха
17
3
 
18
 
! Отговори
Опасна болест!?!?!?! преди 2 години
ФАШИСТИ!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сладура със скандинавската митология, защо ги пишеш тия неща? Митологията е готина, много даже. Но освен че тази за Одрин принадлежи на скандинавците, нали знаеш че е и първата религия на русите. Русия е създадена от викингите. А думата рус, на викингски значи гребец. Та, за това ми е много интересно какво целиш с историята си?
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така го представят като че вируса е нещо ново и и невидено, те едва прохожда и тепърва ще го караме. Ай чупката, минахме през това и живота продължава. Спрете да плашите гаргите.
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако никой не се беше опитвал да му спре разпорстранението, вече сме щели всичко да го изкараме и то по-леко и нямаше да има толкова много смъртни случаи
13
4
 
18
 
! Отговори
А преди 2 години
С ваксите не те ли заразяват?
12
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде коронавирус маниаци, образувайте опашките пред ваксинационните пунктове, за да си уплътните уикенда по най-полезен и здравословен начин.
11
3
 
10
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Има - ей тия бабките с хирургските маски, защото ако бяха болни от него, нямаше изобщо да могат да ги носят
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То има ли изобщо още хора които не са били вече?
9
3
 
19
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
Предния ми коментар се отнася само до този грипен вирус и само до тези псевдо "ваксини", които дори имунет не създават. И въобще не съм антиваксър !!!! Нито ме е страх от инжекции!
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не си боледувал, не си човек. Само ваксинираните били хора. Срамота е да не ви излезе тест положителен.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид-19 е новото модерно и съвременно име на грипа. Тъй като имаше отчаяни, странни и *** опити да се спре неговото разпорстранение, когато най много трябваше, сега нашите имунни системи са отслабнали и изгубили способността си да се справят с тези тях. И за това сега масово заразяване ще бъде фатално за много от нас.
6
2
 
22
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
"Добре ли ще е или не всички да се заразим с коронавирус?" - Не искам да обиждам автора на статията защото съм сигурен дори при това че е журналисъка, знае верния отговор, но си пази хляба. А всеки нормален човек с малко търсене на сериозни научни материали, ще знае че стари хора и болни ноже би трябва да се ваксинират докато по най-бърз начин здравото и младото население трябва да премине вируса, и изгради национален имуните и ги ги спаси от непрекъснати бустери и каторжен псевдо-живот с години
5
27
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Добре ли ще е или не всички да се заразим с коронавирус?" === Аз мисля, че е добре. Тогава антиваксърите по естествен начин ще си заминат от този лош свят и ще се вселят в безкрайните ловни полета :))) И хем мал0умните им коментари тук ще намалеят
4
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редно е да бъдем заразени. Човечеството е оцеляло в историята със всякакви видове вируси. Даже 8% от човешкото ДНК се състои от вируси. Вие тук се възползвате от плиткоумните ***, които им е казано, че трябва да се доверяват на "експертите" и те са примерните граждани
3
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз вече бях заразен и си оздравях и то кога беше то още. Как ще ме заразите отново? Вече имам изградени анти-тела
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ама първо затвор за фашистите!