СЗО предупреди, че Омикрон е опасен за неваксинираните

Над 15 милиона случая на новозаразени бяха регистрирани миналата седмица
13 яну 2022 23:00, Петя Славова
141
СЗО предупреди, че Омикрон е опасен за неваксинираните
Снимка: БГНЕС

Щамът Омикрон е особено опасен за неваксинираните, предупреди Световната здравна организация. Според СЗО световният ръст на заразените се дължи именно на Омикрон, който е в пъти по-заразен от досегашният доминиращ щам - Делта, предаде АФП.

Още по темата

Над 15 милиона случая на новозаразени бяха регистрирани миналата седмица, и то само като официални данни. Счита се, че има още милиони заразени, но нерегистрирани случаи.

„Докато Омикрон причинява не толкова тежко боледуване колкото Делта, той остава опасен вирус – особено за тези, които не са ваксинирани“, каза на пресконференция ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Огромното мнозинство от хората, приети в болници, не са ваксинирани", добави той.

Въпреки че ваксините остават много ефективни за предотвратяване на смърт и тежко заболяване, те не предотвратяват напълно предаването, смята ръководителят на СЗО. "По-бързото предаване означава повече хоспитализации, повече смъртни случаи, повече хора без работа – включително учители и здравни работници – и по-голям риск от появата на друг вариант, който е дори по-предаваем и по-смъртоносен от Омикрон. Броят на смъртните случаи се е стабилизирал от около 50 хиляди на седмица", добави Гебрейесус.

Планът на СЗО включваше всяка страна по света да ваксинира поне 10 процента от населението си до края на септември 2021 г., 40 процента до края на декември и 70 процента до средата на 2022 г.

Но 90 държави все още не са достигнали 40 процента, а 36 от тях все още не достигат границата от 10 процента, каза той.

До 6 януари Омикрон е бил идентифициран в 149 страни по света./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
14
 
! Отговори
Тодор Гей-бре-сус преди 2 години
Адаш! Ако е така...защо и Президента..и Премиера /и двамата с бустерче/ са карантинирани? Там в Етиопия имате ли подобна на нашата констатация: " Бре пуста сопа неокастрена?".
93
1
 
27
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 2 години
Само където целият офис/8 души/ сме ваксинирани и всички сме болни от края на декември-още се точим с кашлица и главоболие, а 5 колеги са с пневмония, като единият е в болница от една седмица/дори е с бустер/.Ама че "леко протичане".Повече никакво бодене,Съпругът ми е без ваксина и го изкара за 2 дни с хрема , а аз се точа трета седмица, нищо ,че уж съм по.здрава
92
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО - закриване
91
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анониментези в Африка имат горчив опит с "филантропа Гейтс" както го наричаш, маса деца е изпотрепал с помоща на уницеф и сзо.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"специално за бай Иван - нов по-опасен щам... "
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, чиче :)
88
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сакън, нищо че и ваксинираните ги разболява подред. Те да си рекламират имунобустерите. Пък като стигнат 4 игла, как ще ги наваксаме не знам. Който е на хорото да карай докрай, нормалните вече даже не ни и закачат за първа и втора игла.
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
107, много точно! А я да погледнат към най-бедните черни държави в Централна Африка, там няма и 10% ваксинирани, сигурно дори 5%. Няма кой да дава пари за тея *** и *филантропа* Гейтс ги е отсвирил. То пък за *нещастие* там болните и жертвите са УЖАСНО малко, нищожно в сравнение с развития свят, защо ли?
86
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО предупреди, че Омикрон е опасен за неваксинираните......А на васкинираните давал вечен живот.
85
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Южна Африка, уж където беше първо засечен, забравиха за делти, оми, и тн. 25% ваксинирани. Ай у лево.
84
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксиниран, болен от Омикрон - 2 дни хрема и 37.0 градуса температура. Неваксиниран, болен от Омикрон - 3 дни хрема и 37.1 градуса температура.
83
1
 
24
 
! Отговори
Ззз преди 2 години
Я се скриите вече....май виждате, как паричките изчезват с края на пандемията и започвате да крещите глупости.....
82
0
 
7
 
! Отговори
Руса пача преди 2 години
По *** от натали трифонова са само Виктор Николаев и скумрията с него
81
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност "информацията" в медиите за вируса и "ваксините", вече е 99% дезинформация. Аз станах противник на тези препарати веднага след безсмислената заповед на Кацаров за зелените сертификати. Просто бях отвратен от начина по, който се опитаха да принудят (изнудят) хората да се" ваксинират"... Абсолютни пoдлеци...
80
1
 
25
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Аз го изкарах декември 20, никой у нас не се разболял, въпреки че не бях изолиран. Беше много тежко с престой от 10 дни в болница. Сега всички са болни с доказан Ковид. Мина им за три дни но са под карантина. Естествен имунитет от преболедуване е много по-силен от ваксинационния.
79
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога СЗО успяха да направят клинично проучване, кога обобщиха резултатите и кога направиха заключенията? Май на захлебващите от пландемията на клакьорите им не им е приятно, че силата на вируса затихва и Омикрона е последния му напън.
78
2
 
23
 
! Отговори
Да се знае. преди 2 години
Няма да се вакинирам.
77
2
 
25
 
! Отговори
До 97 преди 2 години
Глу.паците освен че се бодат, мъкнат и маски. Двоен удар върху белия дроб. Страня от набодени и не стоя с такива в едно помещение. Добре, че са малко.
76
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасен е ама глупаците са събират на едно място без маски .
75
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А топ специалисти казаха. че не е опасен изобщо за неваксинирани. Повечето които страдат от него са ваксинирани, тъй като имунната им систеа е практически претоварена.