Проф. Христова: Антибиотиците при вирусна инфекция са противопоказани

Омикрон в 40% от случаите протича без симптоми или с много леки, заяви тя
Обновена: 1 фев 2022 22:18 | 1 фев 2022 21:20, Красимир Ангелов
113

Близо до пика на поредната вълна от коронавирус - на какво се дължи високата смъртност в България?

"Проблемът е сериозен, за мен основното е ниската степен на ваксинационно покритие. Доказано е многократно, че хората с ваксина или съответно с бустерна доза в рамките на последните два-три месеца, го изкарват много по-леко", заяви проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести в студиото на "Денят ON AIR.

Още по темата
"Предписването на антибиотици за вирусна инфекция е строго противопоказно и всъщност тези антибиотици у нас, които се използват за лечение - тяхната консумация в западните страни многократно е намаляла, докато при нас в пъти се е увеличила. Това води до по-тежко протичане и до създаване на проблеми в бъдеще", допълни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ теоретично вероятно лятото - есента нашият имунитет отново ще спадне, а вирусът няма да спре да мутира, но след това се очаква по-слаба вълна.

"Омикрон в 40% от случаите протича без симптоми или с много леки симптоми, тоест това са хора, които дори няма да си направят тест, защото смятат, че са здрави. Дозите зависят от варианта, ако е силно променен като Омикрон, антигенно заобикалящ нашия имунитет, ние се нуждаем от активен имунитет, които може да се постигне само с бустер", заяви проф. Ива Христова. 

"Ваксините за грип помагат, но трябва да има поне две седмици преди да разчитаме на изграден имунитет срещу грипния вирус, тоест малко е късно към момента за грипна ваксина", коментира тя

И завърши, че мерките са разписани в пандемичния план и този път планът се съобразява с много показатели и към момента не се налагат по-строги мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Дамян Пеневски преди 2 години
До Живко от Варна - ех Живе, ако знаеше какво ми е на мен. Санкции, работи и пак съм на чело на държавата. Ти ако си, сигурно ще легнеш да ревеш осем седмици, какъвто си мекушав.
77
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега остава да кажете, че и хоспитализацията в повечето случаи е ненужна и ще сте на нивото на Мангъров отпреди 2 години, т.е. той каза всичко много точно още в началото, но тази клика от лекари всяваше паника.
76
3
 
22
 
! Отговори
Селския фелдшер преди 2 години
Сега, тая пациент не е докосвала през живота си. При вирусна инфекция, със съответните симтоми праскаш широкоспектърен антибиотик моментално! Ние теорията и протоколите ги знаем. Само дето бактериална посявка в "петри стъкленица" никой няма да ти направи в България. Думкаш антибиотика за да се застраховаш, че иначе след седмица пациента ти е гушнал босилека. С гъбите ще се оправяме след това.
75
2
 
7
 
! Отговори
Име преди 2 години
Сетила се Мара, да се побара!
74
1
 
3
 
! Отговори
Дамян Пеневски преди 2 години
До Живко от Варна - нема лесно, Живе. Стегай се.
73
0
 
6
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Щом като аз съм се родил, значи трябва да живея истински живот !
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека чете от СЗО практиката друго показва
71
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да да. Ами, госпожата е професор по медицина и чете какво казват от СЗО. Антибиотик е нужен чак при развитието на бактериална инфекция(пневмония), която при ковид се проявява след 5ия ден на болестта само при 6-8% от случаите. За останалите или преди да настъпи антибиотиците са вредни и не трябва да се предписват. Справка- справочник за ковид на Българския Лекарски Съюз.
70
1
 
3
 
! Отговори
До 73 преди 2 години
Аз за да стана красив, готин и т.н., значи трябва хора да ми помогнат, има такива методи, че да стана красавец ! На фитнес не съм ходил скоро, защото има причина за това ! Моля ви уредете ме на хранилка в някоя партия , може ли ?!
69
1
 
12
 
! Отговори
До Живко от Варна: преди 2 години
Защо не станеш член на ГЕРБ? Там всичките са ***, грозни, дебели и некадърни, но имат много пари.
68
1
 
1
 
! Отговори
Бебчо българин преди 2 години
Извинете, защо ме мразите ?Защо не искате да живея ИСТИНСКИ добре ?Защо вие сте смятали, че аз съм опасен човек, аз не съм опасен ?!Бъдете добри реалисти и научно доказани специалисти ! Може ли да ми помогните да си оправя и подредя живота ?
67
1
 
6
 
! Отговори
Доктар Фалчи преди 2 години
Пийте антибьотик 2 месеца и всичко ще е точно. (бъзикам се - това ще ви убие)
66
3
 
9
 
! Отговори
Да да преди 2 години
Ама какви ги приказва тази госпожа? То с по два антибиотика нещата се влошават за часове тя седнала да открива топлата вода.
65
1
 
1
 
! Отговори
СТАНИ БОГАТ! преди 2 години
КОЛКО ДЕЦА ИМА СЕВДА ТВ: жокер 50/50: А) 0 Б) ПОВЕЧЕ ОТ НУЛА. Въпрос за 300лв.
64
3
 
3
 
! Отговори
Бебчо българин преди 2 години
КАКА АРАБКА, КАКА ТУРКИНЯ, КАКА РОМКА, КАКА АМЕРИКАНСКА И КАКА ГЕРМАНКА, всички вие трябва да спрете да се занимавате и оформяте орисията и съдбата на България и всичко българско ! Само КАКА БЪЛГАРКА има думата, каква всъщност трябва да е България и да олучи истинската орисия на България !
63
2
 
4
 
! Отговори
Бебчо българин преди 2 години
КАКА РУСКИНЯ трябва да ме пази от КАКА ТУРКИНЯ, защото КАКА ТУРКИНЯ е лоша КАКА ! А защо е такава ? Тя не обича христиански дадености и ценности и иска да съм зле ! А КАКА РОМКА, защо и тя ме мрази ?
62
5
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Дайте ми пари. Писна ми да се трудя за храна. Искам хубав живот, но без трудното. Работа, усилия, мислене - това не е за мен.
61
1
 
0
 
! Отговори
Ох Ганиелке... преди 2 години
Какво ти мисля..
60
4
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Бъдете добри реалисти и качествени специалисти ! Моля ви уредете ми живота ! Може ли ?Трябва да имам приятелак до сее си, която да ме обича истински !
59
1
 
2
 
! Отговори
Хубав GILF преди 2 години
не е като оная дибелата с къдравата коса. Тази я предпочитам даже пред хлебопекарката с мустака.