Проф. Христова: Антибиотиците при вирусна инфекция са противопоказани

Омикрон в 40% от случаите протича без симптоми или с много леки, заяви тя
Обновена: 1 фев 2022 22:18 | 1 фев 2022 21:20, Красимир Ангелов
113

Близо до пика на поредната вълна от коронавирус - на какво се дължи високата смъртност в България?

"Проблемът е сериозен, за мен основното е ниската степен на ваксинационно покритие. Доказано е многократно, че хората с ваксина или съответно с бустерна доза в рамките на последните два-три месеца, го изкарват много по-леко", заяви проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести в студиото на "Денят ON AIR.

Още по темата
"Предписването на антибиотици за вирусна инфекция е строго противопоказно и всъщност тези антибиотици у нас, които се използват за лечение - тяхната консумация в западните страни многократно е намаляла, докато при нас в пъти се е увеличила. Това води до по-тежко протичане и до създаване на проблеми в бъдеще", допълни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ теоретично вероятно лятото - есента нашият имунитет отново ще спадне, а вирусът няма да спре да мутира, но след това се очаква по-слаба вълна.

"Омикрон в 40% от случаите протича без симптоми или с много леки симптоми, тоест това са хора, които дори няма да си направят тест, защото смятат, че са здрави. Дозите зависят от варианта, ако е силно променен като Омикрон, антигенно заобикалящ нашия имунитет, ние се нуждаем от активен имунитет, които може да се постигне само с бустер", заяви проф. Ива Христова. 

"Ваксините за грип помагат, но трябва да има поне две седмици преди да разчитаме на изграден имунитет срещу грипния вирус, тоест малко е късно към момента за грипна ваксина", коментира тя

И завърши, че мерките са разписани в пандемичния план и този път планът се съобразява с много показатели и към момента не се налагат по-строги мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
5
 
! Отговори
Беден IT 3000 лв кеш преди 2 години
Цената на тока е много ниска, вдигнете я поне двойно.
37
5
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До До 13 АБЕ ГОВ-ЕДО НИЕДНО! АНТИБИОТИКА Е НАПЪЛНО ЗАБРАНЕН ПРИ ГРИП! И СЕБЕ СИ СЪМ ИЗЛЕКУВАЛ И МАЙКА СИ ОТ КОВИД С ПРОПОЛИС ТИНКТУРА И ЦИТРОСЕПТ БЕЗ АНТИБИОТИК ТЯ ВЗИМАШЕ ДЕВИРАЛ , А АЗ ИМУНОСТИМУЛИРАЩИ БИЛКИ ПЛЮС ПРОПОЛИСА И ЦИТРОСЕПТА! МОЕТО ЛЕКАРСКО НИВО Е 1000 ПЪТИ ПО-ВИСОКО ОТ НА 90% ОТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ ДА ТИ ПИ-КАЯ НА ЗНАНИЯТА СЕР-СЕМЕ!
36
1
 
3
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Хора които не могат да възприемат факта, че и аз трябва да живеядобре ,всъщност те са расисти и даже са настройвали хора против мен, за да нямам приятели, жена, деца и други неща - постижения и т.н. ! Тва са хората, заради които България е поробена ОТ - ДО !
35
3
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Пия масло от черен кимион,бял трън....движа се много,пия ракия със свежа салата и не съм бил на легло от 1996- а година.А тогава бях на 15.
34
4
 
5
 
! Отговори
???? преди 2 години
Правите ли разлика между бактериална и вирусна инфекция??Май не..............прав беше един професор, който каза,че 80 % от българите са пълни тъ.панари и ***!!!
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реформирайте си нефелната здравна система. Личните лекари изписват, а пациентите си купуват антибиотик превантивно. Пият го, ако имат данни за бактериална инфекция, след консултация по телефона с лл. Така ни лекувате - по телефона. А в болниците големият брой умрели се дължи на липсата на всякаква грижа за пациента, неадекватни протколи и небрежни доктори! От миткане по телевизии и нагаждачество забравиха какво са учили.
32
1
 
13
 
! Отговори
ЗАКОН преди 2 години
ВСЯКА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ОТВАРЯ ВРАТАТА НА БАКТЕРИАЛНА ТАКАВА. АКО НЕ СЕ ИЗЛЕКУВА ВИРУСА ДО 5 ДНИ - СЕ РАЗВИВАТ БАКТЕРИИ И ГЪБИЧКИ.
31
0
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Казва се "противопоказни", а не "противопоказани". Господа и госпожи журналисти, защо не знаете синтаксис и граматика? Недоумявам!
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън-дрън! Жена ми я нагази коронавируса в делта варианта. Пет дена се бори с висока температура, ужасна отпадналост, кашлица. Слава Богу нямаше задух и затова остана в къщи. Но заболяването се разви до пневмония. На 6 ден личния лекар предписа антибиотик, който бе за 10 дена. Съпругата ми го вземаше редовно и още на 3 ден започна да се съвзема. Минаха вече 2 месеца и благославям доктора, че й предписа антибиотик и я оттърва от още ужасни мъки. Но и той е лекар с над 30 г. практика. Печенег!
29
10
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
99% ОТ УМРЕЛИТЕ ОТ КОВИД СА БИЛИ ЛЕКУВАНИ С АНТИБИОТИЦИ! И ОТ АНТИБИОТИЦИТЕ И В БОЛНИЦАТА НЕ СА МОГЛИ ДА ГИ СПАСЯТ ЩОТО ВЕДНЪЖ КАТО ТИ СРИНАТ ИМУННАТА СИСТЕМА ПОСЛЕ ОТНЕМА ВРЕМЕ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ! КОЛКОТО Е ПО-СИЛЕН АНТИБИОТИКА ТОЛКОВА ПО-СИЛНО ТИ СКАПВА ИМУННАТА СИСТЕМА И ОТНЕМА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ТЯ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ! АНТИБИОТИКА Е НЕЩО МНОГО ОПАСНО НО ПОВЕЧЕТО ЛИЧНИ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ СА ТОТАЛНИ ГАЛ-ФОНИ!
28
2
 
15
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Ива Христова-това американските спонсори ли ти го казаха? Колко бустерни дози си сложихте и ти,и Аргирова?
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антибиотика е най-големият ни проблем,че е на първа страница. Нещо за инфлацията,какви мерки взима Кирчо "умното" за нея?
26
3
 
10
 
! Отговори
да преди 2 години
Вярно е............антибиотиците се приемат само при бактериална инфекция, а не при вирусна инфекция.................това го знам и аз, без да съм доктор или професор!!!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре! Ха ха ха
24
2
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Тия неща помагат САМО В НАЧАЛОТО. ПРИ ВЕЧЕ ПОЛЕЧЕНА БРОНХОПНЕВМОНИЯ СА ДОПЪЛВАЩИ, НО НЕ И ОСНОВНИ ЗА ИЗЛЕКУВАНЕ.
23
6
 
3
 
! Отговори
Беден IT 3000 лв кеш преди 2 години
Цената на белината е 1.30лв. Това значи, че мога да си купя 2307 литра белина.
22
3
 
14
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
ЗАЩО ЛЪЖЕШ??????? АНТИБИОТИК СЕ ДАВА, КОГАТО Е НУЖНО. ПРИ ВСЯКА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ МОЖЕ ДА ИМА УСЛОЖНЕНИЯ. ТИ КОЛКО ЧОВЕКА ИЗЛЕКУВА С БРОНХОПНЕВМОНИИ БЕЗ АНТИБИОТИК?????? САМО ДА ТИ КАЖА, ЧЕ АЗ ЛИЧНО СЕ ЛЕКУВАМ С ХОМЕОПАТИЯ. И ВЪОБЩЕ НЕ СЪМ ПРИВЪРЖЕНИК НА АНТИБИОТИЦИТЕ. НО ПОНЯКОГА СА ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМИ И СПАСЯВАТ ЖИВОТ.
21
11
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
САМО ПЪЛЕН ИДЕ ОТ МОЖЕ ДА ИЗПИШЕ АНТИБИОТИК ПРИ КОВИД НО ТАКИВА СА 90% ОТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ И ТОВА ИЗПИСВАТ! НАШАТА ЛИЧНА ИЗПИСВА ДЕВИРАЛ, А АЗ ЩЕ ДОБАВЯ И ПРОПОЛИС ТИНКСУРА! И НЕЩО ЗА РАЗРЕЖДАНЕ НА КРЪВТА! АНТИБИОТИЦИТЕ СА ЗА СЛАБОУМНИ КОИТО НЕ ПОЛЗВАТ ПРОПОЛИС НАЙ-МАЛКОТО !
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В болницата са влезли след поне седмица в къщи и с двустранна пневмония с ниска сатурация. С какво да ги лекуват според теб,? С леене на куршум ли?
19
2
 
14
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
И какво да прочета познай - само за ваксинки. А днес защо умря една жена на рецепцията, пак ли от ниско ваксинационно покритие? За Франция няма ли да кажеш защо миналата седмица се заразиха 3 милиона с ковид и умират по 500 на ден? Скоро ще дойде новия канадски щам ОКамион и ще видиш.