Проблемът не е броят на леглата, а ще има ли медицински персонал

Витанов: в момента сме в пика на петата вълна от COVID-19
8 фев 2022 08:50, Елка Василева
147
Проблемът не е броят на леглата, а ще има ли медицински персонал
Кадър: Нова тв

„В момента ние сме в пика на петата вълна от COVID-19. Винаги съм казвал, че този пик ще отмине, когато пречупим тренда на новите случаи и тренда на заетостта на леглата в болниците. Трендът на новите случаи го пречупихме миналата седмица. Следващият проблем е заетостта на интензивните легла расте. Болниците обаче имат още свободен капацитет”. Това заяви пред Нова тв математикът професор Николай Витанов.

Още по темата

Проблемът според него не е в леглата, които ще стигнат, а в това дали ще има персонал, който ще ги обслужва. „Министерство на здравеопазването взима мерки. Има призив за доброволци. Очакванията са заетостта на леглата да не надхвърли 60 процента. Мисля, че следващата седмица очаквам нещата да тръгнат в по-добра посока”, каза Витанов.

„По мое мнение процентът на починалите пациенти, хоспитализирани с COVID-19, е висок. Самата болест е такава, че има много висока смъртност. И именно това е причината от самото начало на епидемията да се обръща голямо внимание на този епидемичен процес”.  Така бившият директор на УМБАЛ "ПИРОГОВ" д-р Спас Спасков коментира анализа „Индекс на болниците”, който показва, че 18,3 процента е смъртността сред хоспитализираните пациенти с COVID-19 за миналата година.

„COVID е опасна болест, аз винаги съм го казвал. До болница стигат най-сериозните случаи, което не ме изненадва”, посочи от своя страна и математикът проф. Николай Витанов.

Двамата се обединиха около тезата, че освен смъртността на заболелите с и от COVID-19, се е повишила и общата смъртност, което показва, че тази болест влияе изключително много за леталния изход.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко, което Витанов е казал досега, е вярно!
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов на ден по две различни прогнози прави и когато СЛУЧАЙНО някоя от тях се сбъдне, той винаги нея я е повтарял... То бива овче поведение, ама бива ли от толкова журналисти ни един да не му го натекне това.
112
1
 
1
 
! Отговори
До 125 преди 2 години
А теб гарантирано не те очаква нищо добро в казаните на Преизподнята, имайки предвид работата, с която се занимаваш - хейт и долнопробна дезинформация срещу заплащане. Колкото до работата на Витанов - Браво! Безупречен в прогнозите!
111
0
 
3
 
! Отговори
архангел Мекаил преди 2 години
до витанов знаем че ще прочетеш това вижда се че и твоето време вече отминава не можа да свърши работата за която му бяха платили а пък и на небесата положението му няма да е розово като знаят с каква *** работа се е занимавал така че това обяснява защо погледът му е така унил и отчайващ нищо хубаво не го чака както на тоя така и на другия свят.
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: Пропускаш нещо важноВярно, науката се доказва, но истинската такава. Оказва се обаче, че има и фалшива. Да, преподават я в университетите. За да наложат тяхната гледна точка за реалността: еволюцията, която е религия. А истинската наука я използват И за унищожение на хора. Нищо ново.В църква не се вярва? Вярва се в Исус(ЕВРЕИН ПО ПЛЪТ) и Неговото учение, записано в Новият завет. Което православни и католици изопачават, за да стане нашата религия и църквата, в която да вярваш(напразно).
109
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Витанов! С прецизните си прогнози напълно развенча бълнуванията на невежите антиваксъри - пропагандисти. След като в крайна сметка вирусът отшуми, какво ли ще правят, горките. Де ще ги копат тия копейки... не знам. Ще трябва пак да се заврат в мизерните си свърталища и да чакат друга човешка трагедия, върху която да паразитират. Ако цивилизованото човечество имаме късмет, голяма част от тях може да са измрели от глад дотогава.
108
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанка още ли не си схванал че ковито мина, кво беше беше
107
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами прав е Витанов.
106
0
 
1
 
! Отговори
Статистик преди 2 години
Главния ни проблем е все повече намаляващия качествен медицински персонал (читавите млади доктори ги лапват на запад, позастарелите се пенсионират...) Да, подобен проблем имат и на запад (не чак толкова изразен защото засмукват млади лекари от източна Европа). Следващият е паниката създадена в болните които не смеят да се преглеждат щото виждаш ли пандемия.... На следващо място за статистиката е че и преди са умирали пациенти от инфаркти и т.н.... с грип но никой не ги е писал че са грипозни...
105
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Я!...Ей го бе,тоя опят тука сай изтипосал..Обаче вече изкъпан,...донякъде сресан и надяваме се, с дезинфекциран "мустак"...Отправил поглед към Небесата,в които си витае витанката..
104
0
 
6
 
! Отговори
Пиратка Аргирова преди 2 години
Поканете някой готвач или тираджия да прави апокалиптични прогнози. Те поне имат да кажат полезни и интересни неща, за разлика от този мазен папилом.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добро утро, сега остава и тези от МЗ да го признаят и тяхната вождка Сербезова-любителката на бентлита и мазератита, а дано ама надали, пачките просто смениха чекмеджетата.Леглата НЕ лекуват, лекуват ви сестрите и лекарите. Поклон пред трудът им.
102
0
 
1
 
! Отговори
fact преди 2 години
че кво кат няма?Умираме, вноските спират и болниците фалират, а богатите и те се гътват.БРАВО,БРАВО,БРАВО.
101
3
 
2
 
! Отговори
До 113 преди 2 години
Ти да не се обърка нещо. Май на теб ти плащат. И това, че няма срамна работа, е мит. Твоята е точно такава. Платен драскач на безумия.
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов, говори си каквото искаш, все пак ти плащат. Аз няма да се бода. И така кучетата си лаят кервана си върви...
99
0
 
6
 
! Отговори
До 110 преди 2 години
Истината и ти сте две противоположни неща. А теб май те боли главата.
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много им навдигнаха въшкитe на медиците, откай време ги карат да се чувстват по-значими отколкото са. И това в днешно време е довело до изнудване и емоционално манипулиране на хората. "Ние ще избягаме в чужбина! Няма да има кой да ви лекува!"
97
0
 
1
 
! Отговори
До 108 преди 2 години
Що? Боли те от истината ли бе, ***?
96
0
 
1
 
! Отговори
До 103 преди 2 години
Много си умен, бе. На теб сигурно повече копейки ти плащат.
95
0
 
1
 
! Отговори
До 107 преди 2 години
Затваряй си устата, гоблин