Проф. Александрова: Най-добрият имунитет е след три дози

Вирусът продължава да се изменя, не бива да го подценяваме
178

"Самият факт, че вирусът произвежда варианти, които набират скорост, показва, че той продължава да се изменя. Както предупреди СЗО, не бива да го подценяваме в никакъв случай. Ние във всички случаи имаме някакъв имунитет", подчерта вирусологът проф. Радостина Александрова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ най-добър имунитет се получава, когато хората са ваксинирани и имат три дози.

"Хората, които са ваксинирани или които са боледували и ваксинирани, във всички случаи имат една доста по-висока степен на защита срещу едно по-сериозно боледуване и хоспитализация. Да, защитата не е 100% във всички случаи. По отношение на Омикрон - има данни, че само две дози дават срещу симптоматична инфекция 9 - 13% защита. Но когато се постави трета доза, две седмици след това защитата се качва на 63 - 70%. Защитата срещу тежко боледуване е доста по-висока", обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че Ковид-19 ще си остане с нас. Вирусологът каза още, че хората са много уморени от мерките.

"Стандартната схема за ваксиниране ще бъде с три дози. Ако трябва да си представим еволюцията на вируса, не трябва да си представяме, че върви по една линия. По-скоро трябва да си представим триизмерна система като вируса от Ухан е в центъра. Омикрон и Делта са доста раздалечени варианти. Създавайки една ваксина целенасочено срещу Омикрон, тя може да се окаже, че няма да помага срещу други варианти. Идеята е да се търсят решения, при които се атакува не една мишена на вируса, а няколко. Другият вариант е да се атакуват по-консервативни мишени", поясни проф. Александрова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
38
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Бабо, да ти напомня ли че ти и твоите колежки от отбор опорни точки преди една година говорихте че най-добрия имунитет се постига след 2 дози. Сигурно след година ще кажеш че се постига след 4 дози. И така докато не направите хората игленици. Аз пък нямам ваксина и на пук на всичко изкарах ковида като една настинка.
39
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй ле? В някои европейски държави вече четвърта слагат. По-голяма тъпотия няма,да се слагат четири дози от ваксина,която не е още минала изпитателния срок.Четвъртата доза е за хора със сериозни заболявания и поради заболяване със силно намалена имунна система.Аз не знам какъв е смисъла...
38
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел казаха, че имунитеът след 4 доза е същия като след трета доза. Т.е. максимумът е достигнат. С тоя вирус, толкова се може. А само преболедувалите без ваксинация имат по-слаб имунитет. Впечатляващо е как се изопачава научна информация тук.
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изследване на CDC (пускам само таблица, за цялото изследване ви трябва ВПН):https://cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/figures/mm7104e1_F-large.gif?_=27717Очевидно, ако си прекарал вируса, ваксината изобщо няма да ти помогне. И очевидно имунитетът след прекарана болест е по-добър отколкото след ваксинация.
36
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност ковид инфекцията отключва автоимунни заболявания, а не ваксината.
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За векторна ваксина се препоръчват максимално 2 дози. Организма прави имунитет срещу вектора (аденовирус) и не реагира повече на бустери. Затова Жириновски е болен. Трябвало е да си направи файзер. Като Ердоган. След два синовака, файзер.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз познавам жена на 85г., която е 150 кг., но си е добре, само дето ставите я болят и ходи с ***! Доста жилави надживя! До организъм си е!
33
14
 
5
 
! Отговори
Казимир Павлов преди 2 години
Баща ми е на 88 г. ама се ваксинира с три дози! Дава пример на обществото! Има още живот пред него, поне още 10-15 г. може да поживее!
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой точно бустер ще ни отърве от пандемията?
31
0
 
12
 
! Отговори
Хасан преди 2 години
След три дози кока.. кола ли? ;-/
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с Жириновски, със седемте бустера? Жив ли е още?
29
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля ви- тя е професор, а вие простааации! Така че- по-удачно е тя вас да критикува, а не вие нея!
28
1
 
35
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Какви вицове разправяш, професорке?? Някои по 4 дози си набиха и пак не се опазиха. Спрете се вече с тази пропаганда, който можахте излъгахте. Балъците свършиха, никой вече няма да си сложи пробитите ваксини, видяхме ги колко помагат, колко са безопасни.
27
1
 
4
 
! Отговори
До 3737 преди 2 години
Аз казах! И не на 79, а на 70 години е! И да- 180 кг. е, но при тях е наследствено, и трите сестри са си закръглени бая, щото баща им бил такъв и починал от затлъстяване, цели 212 кг. тежал, доколкото знам, но бил възрастен.
26
3
 
8
 
! Отговори
3737 преди 2 години
Тази или този който беше написал че леля му е 180 кг на 79 год и била подвижна. Това че леляти все още ходи на собствен ход да се изсере не значи че е подвижна.
25
2
 
23
 
! Отговори
Е те тая преди 2 години
я пускам на децата като не заспят преди 22ч. Проблемът, е че като я видят сънуват кошмари... Не като нас - баба Яга и торбалан не ги виждахме
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският академик Петър Бахметиев каза, че до 2027 г. няма да се отървем от Ковид!
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези са като зомбирани. Едно и също казват по хиляда пъти.
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И моята леля е на 70 г. и е 180 кг., но е подвижна и НЯМА диабет, плюс това се ваксинира!
21
0
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
За да повярвам,че най-добър имунитет се постига след трета доза трябва да се публикуват данни от сериозно научно изследване.В това изследване трябва да има данни за броя на антителата,които се образуват след трета доза и след преболедуване.Според наученото по биология имунитета след преболедуване е по-добър или поне не отстъпва на този след ваксина.