Проф. Александрова: Най-добрият имунитет е след три дози

Вирусът продължава да се изменя, не бива да го подценяваме
178

"Самият факт, че вирусът произвежда варианти, които набират скорост, показва, че той продължава да се изменя. Както предупреди СЗО, не бива да го подценяваме в никакъв случай. Ние във всички случаи имаме някакъв имунитет", подчерта вирусологът проф. Радостина Александрова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ най-добър имунитет се получава, когато хората са ваксинирани и имат три дози.

"Хората, които са ваксинирани или които са боледували и ваксинирани, във всички случаи имат една доста по-висока степен на защита срещу едно по-сериозно боледуване и хоспитализация. Да, защитата не е 100% във всички случаи. По отношение на Омикрон - има данни, че само две дози дават срещу симптоматична инфекция 9 - 13% защита. Но когато се постави трета доза, две седмици след това защитата се качва на 63 - 70%. Защитата срещу тежко боледуване е доста по-висока", обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че Ковид-19 ще си остане с нас. Вирусологът каза още, че хората са много уморени от мерките.

"Стандартната схема за ваксиниране ще бъде с три дози. Ако трябва да си представим еволюцията на вируса, не трябва да си представяме, че върви по една линия. По-скоро трябва да си представим триизмерна система като вируса от Ухан е в центъра. Омикрон и Делта са доста раздалечени варианти. Създавайки една ваксина целенасочено срещу Омикрон, тя може да се окаже, че няма да помага срещу други варианти. Идеята е да се търсят решения, при които се атакува не една мишена на вируса, а няколко. Другият вариант е да се атакуват по-консервативни мишени", поясни проф. Александрова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ам чи тия в израел с 4 са с по-лош, така ли? За един приятел питам.
59
1
 
32
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Професорке, заври си трите дози отзад. В Израел наблъскаха на всички по 4 дози. Продължават да си се разболяват, а и смъртни случаи си има. Професор Монтание си го каза в Милано: Ваксините не са ефективни. Не е много ясно дали си умря от естествена смърт (на 90 години) или не му помогнаха.
58
1
 
36
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Проф.Александрова, искам да ви попитам нещо свързано с моите наблюзения. Моето семейство изкара Омикрон за три дни с лека температура и отпадналост. Баща ми на 86 г. с куп заболявания го изкара по-леко и от тях. Никой от тят не е ваксиниран. Същевременно двама мои колеги по на 30 г. го изкараха тежка с температура и дълъг престой вкъщи. Те бяха ваксинирани с тройни дози. Аз съм преболедувал оригинала още декември 2020. Естествено не се разболях а и не се карантинирах. ЗАЩО ????????
57
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей,ненаяде се!
56
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксаджия е синоним на нискообразован, ментално лабилен, податлив на откровени лъжи, суеверен, невярващ в Бога, агресивно пропагандиращ абсурдни и конспиративни теории, невярващ на медицината, с една дума българин.
55
25
 
5
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Излишно е да убеждаваш бг популация.Дори вместо ваксина, препоръката да беше един аспирин на ден, резултата щеше да е същият.Просто това е нивото на еволюция и интелект тук. Защо сме най-бедни, болни, нещастни, ниска производителност и изчезващ народ?Слава богу че пандемията отминава, иначе щяхме да изчезнем като динозаврите.
54
0
 
16
 
! Отговори
Спиридон преди 2 години
От утре след четири! А от следващата седмица след пет!
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е чиста пер,,,,верзност,да даваш плашещи прогнози . Незнам,прави ли ви удоволствие да си пишете такива ,меко казано ,?
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....след три дози ракия.
51
3
 
25
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Тази рошавата не е ли чула за Жириновски,че е с 8 и е в болница?!?!?
50
1
 
39
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Тая не се е нахранила достатъчно! А пък Dr Angelique Coetzee, която първа установи Омикрон в Южна Африка даде нпколко интервюта в немски и английски медии, че световните сили вкючително СЗО и ЕС Правителстото са я притискали да не казва че Омикрон е по-лек и от грипа, а да каже че е 'вероятно опасен'! Но тя не се е огънала, казвайки 'Аз не мога да лъжа след като имам данните!'. Такива лекари и учени са ни нужни за да се върне доверието в здравните системи и организации. Ако не е много късно вече
49
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След време тая ще вика :''С 6 дози е най-сигурно!''
48
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е предпоследно,не се знае дали няма да пуснат нов вирус.В началото един министър разправяше,че нямал търпение да се ваксинира за да свали маската и да прегърне родителите си.Днес 3 дози били сигурни,за утре?!
47
0
 
35
 
! Отговори
лекар преди 2 години
Такива като тази "професорка" и нейните "умни" изказвания са една от причините за спадане на доверието към нашата професия!Даже и студентите знаят че при всяко инфекциозно заболяване естествения имунитет след преболедуване е най-траен!!!А с тези "ваксини" непреминали и експерименталния стадий преди приложение при човека може да се постигнат само непредвидени и много опасни мутации!Вирусът не подлежи на никакъв контрол!!!
46
0
 
2
 
! Отговори
до 78 преди 2 години
Чобанин.
45
6
 
1
 
! Отговори
До Гневен преди 2 години
Каква е твоята професия?
44
6
 
36
 
! Отговори
Гневен преди 2 години
Лелче, имаш право да се появяваш само на Еньовден заедно с другите караконджули, вампири и таласъми. До тогава, отлитай!
43
1
 
34
 
! Отговори
Не е вярно преди 2 години
Жириновски се заразил след осмата, така че трябват най-малко 9, а може би и повече !!!
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 58 "България изчезва, защото на планетата не са и нужни свръх тъ'пи същества !" --- ахахахаха сме6ко, на господарите не им трябват мислещи хора! Затова и вкарват на рояци црни мигранти, та като се омешат с местното население, IQ-то да падне под 100. На тях им трябват хора, които единствено и само ще изпълняват каквото им се каже! А ако погледнеш графиката на набодените в световен мащаб, ще видиш, че най-малко са набодените в ниското и високото IQ! Във високото IQ просто виждат, че ги лъжат!
41
5
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Набоцкахте необходимото ви количество опитни мушмороци,сега навлизаме в етапа на наблюдение и преброяване на ....окончателно излекуваните.