Омбудсманът: Върнете безплатни COVID тестове и добавките за лекари!

Ковачева с препоръка към здравните власти
5 авг 2022 21:26, Петя Славова
92
Омбудсманът: Върнете безплатни COVID тестове и добавките за лекари!
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, в която настоява да бъде възобновено ежемесечното допълнително възнаграждение на работещите на първа линия лекари, медицински специалисти и друг персонал, които се борят всекидневно с COVID пандемията. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Повод за препоръката са сигнали до омбудсмана от медицински работници, които на фона на засилващата се нова ковид вълна, сигнализират за напрежение в техните среди заради спрените средства, се посочва в съобщението.

"Посочените допълнителни възнаграждения бяха въведени с аргумента, че са ефективна и устойчива мярка за справяне с разпространението на COVID-19 и съществен фактор за мотивация на персонала. След отпадането им, работещите в системата на здравеопазването съобщават за наличието на редица проблеми и обръщат внимание, че се наблюдава сериозно увеличение на случаите на COVID-19, с произтичащо от това повишено натоварване на лечебните заведения и риск за работещите в тях и техните близки", пише омбудсманът.

Диана Ковачева допълва, че на практика медиците всеки ден са в контакт с пациенти с коронавирус, което създава сериозен риск, както за самите тях, така и за близките им. Тя посочва също, че отпадането на допълнителните възнаграждения оставя тях и семействата им с доходи, идентични на тези отпреди пандемията преди две години.

"В същото време, ръководители на лечебни заведения за болнична помощ отбелязват, че не са в състояние да повишат възнагражденията на персонала, поради постоянно растящите цени и разходи. В тази връзка се съобщава и за случаи на противопоставяне на персонала на различните лечебни заведения, което рефлектира и върху правата на пациентите", посочва общественият защитник.

Диана Ковачева подчертава, че все повече се наблюдават и случаи на отказ на болници да приемат пациенти, в т.ч. транспортирани от екип за спешна помощ, когато се налага в продължение на няколко часа да търсят лечебно заведение, в което да бъде настанен пациентът, чието състояние често е животозастрашаващо.

Омбудсманът посочва още, че в момента достъпът на гражданите до тестове за COVID-19 не е гарантиран. Тестовете по метода PCR в извънболнична помощ, с които е възможно откриване на заболяването в съвсем ранен етап, в момента могат да назначават само специалисти, към които пациентите се насочват едва при възникване на усложнения, като същевременно бързите антигенни тестове все още се заплащат изцяло от пациента, отбелязва Ковачева.

Още по темата

Тя настоява по поставените от нея проблеми своевременно да бъдат предприети мерки за тяхното решаване, като се гарантират, както правата на пациентите в условията на пандемия, така и трудовите, и професионалните права на работещите в системата.

Омбудсманът подчертава също необходимостта за осигуряване на гарантиран достъп на гражданите до ваксини срещу COVID-19 и недопускане на случаи, в които желаещите да се ваксинират, да бъдат връщани по различни причини.

"Вярвам, споделяте мнението ми, че в условията на нарастващ брой на потвърдените случаи на COVID-19 в цялата страна и въведените в тази връзка в много области временни противоепидемични мерки, следва да бъде осигурена готовност на здравната система да се справи с проблемите, като не се допускат случаи на нарушени права на пациентите и същевременно бъдат създадени необходимите условия за работа на персонала, в това число относно неговата мотивация и размер на заплащане", пише в изявлението на омбудсмана и отново отбелязва сериозния дефицит на кадри в системата и необходимостта от мерки и стратегия за неговото преодоляване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Феновете на Константинов стават все повече.
39
2
 
30
 
! Отговори
Маринела Цветанова преди 1 година
Омбудсман, който защитава интересите на лекарската мафия, но не и интереса на народа. Тоест платен от държавата лобист за частни корпоративни интереси. В никакъв случай това не трябва да бъде допускано! Българските граждани имат нужда от тези финансови средства за да преживеят зимата, а не да се пълнят бездънните джобове на частните лаборатории и Балтовците от големите клиники! В момента в който кранчето секне, Ковид ще бъде забравен, повярвайте!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Два месеца ще ви изтърпим.
37
0
 
12
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ако трябва да перифразирам оня стар виц: "Честни хора, които не лъжат и не крадат да има на всеки ъгъл", казал Бог и създал Земята кръгла.
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз маска не нося. Вие какво ревете като всички сте с маски на 40 градуса в транспорта?! Хайде съвземете се малко. Кой точно ще ви глоби като дори МВР служител не може без специално да е оторизиран със заповед за такъв тип глоба, т.е. не може всеки полицай да ви напише акт
35
0
 
19
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Истината за измислените тестове за болеста "Ковид" в главата на другарката Диана Ковачева станала омбудсманка, загива веднага след като си хапне Боб Чoрба и си направи тест за Пpъцkaне по стените на тoaлeтнитe, след като плати левче за влизане в тoaлетнa!
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В разгара на ковид обикновена сестра в ковид отделение във ВМА изкарваше между 3000 и 4000 лева месечно.
33
0
 
22
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Сега са по моретата докторите, но като се върнат ще трябва да наваксат. И безплатни тестове ако пуснат, ще надуят бройките. А на българите това ни е слабото място-безплатното.Ще се правят тестове сутрин, обед, вечер нали са на аванта.
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости на търкалета, спрете истерията с маските, защото ще задушите хората в тази жега с тия парцали на лицето.
31
0
 
19
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Значи обикновенния човек трябва да носи *** на 40 градуса, да бъде унижаван, боден, тестван, за да може тези алчници пак да лапат. Така излиза. Той не бил толкова страшен омикроня, обаче мерки трябва да има, за да има бонуси за алчниците. Работата им намаля и почнаха да циврят Хората се усетиха, не искат вече болници. Няма точене на каса, няма бонус, тези ще колабират. Видяха че без омикрон няма печалба.
30
0
 
12
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Докато имаме сребролюбци и ГА3Олизци за държавни глави - есе оковани ще стоим.
29
0
 
10
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
"Основите на всяко едно правителство са лъжата, кражбите и насилието" Христо Ботев
28
1
 
23
 
! Отговори
фейсбук революционер преди 1 година
ахааахаххахахааххаа за това ли били тези мерки софия за задължителното носене на маски в магазините...за да може доФторчетата да вземат едни 1000 лева върху заплатите си!!!а пък касиерките в търг.верига фантастико ще правят нескопосани забележки за не носене на маски на клиентите си който от техните покупки зависят оборотите на магазините им и заплатите и те ще гонят клиенти че не носят маски и съответно ще са им ниски заплатите....а на доФторите 1000 отгоре щото мислели за здравето ви..народе
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като им спряха Ковид добавката им увеличиха заплатите. Сега искат отново добавка, няма ли да им стане множко? В нито една държава няма Ковид добавки, а само в България. В крайна сметка всички които работим с хора трябва да имаме Ковид добавки, защо само лекарите???
26
1
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 1 година
Ееее тая като пчела са облякла бе. Ама кво да каже и тя, нали трябва загриженост да прояви, щото иначе няма развитие на службата... Ама са сетила и тя с какво да си уплътнява времето... Ами то, ковида на що хора хляб даде бе...И професори и доктори, та и Бойчо покрай тех намаза с ваксините, та оше мухлясват неговите, щото никой ги не ще астро-зенеците, пък той все такива взе, да угоди на майката на брюкселската булка
25
1
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
С една дума Тъмата не се различава от Мрака и Лъжата.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От Вселената - когато една лъжа се повтори 100 пъти, накрая всички осъзнават че е лъжа. Освен ваксизависимите.
23
0
 
2
 
! Отговори
Колю фютката преди 1 година
В края на септември , като минат да наръсят отгоре малко коромид друго ще запеете. Давай моме че да не си плащаме тестовете. И маските ако може. И без това ще ни локшутдаунат и ще ни натегнат зорлем маските.
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе какъв Ковид ви тресе пак бе??? За какъв ви са тези тестове? Ами дори и Ковид да имаш, този тест ще те излекува ли? Пръскане пари на вятъра... И с Ковид и с Омикрон-все тая... Ще го изкараш и толкова. Ай сиктир с вашите тестове и тъпотии...
21
1
 
2
 
! Отговори
Башбусмана от Бусман преди 1 година
Метла да е русо да е.