Все повече случаи на кръвоизливи заради лекарства за COVID-19

Засягат предимно стомаха и дванадесетопръстника, причината антикоагуланти
5 авг 2022 15:15, Петя Славова
50
Все повече случаи на кръвоизливи заради лекарства за COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронавирусната инфекция и медикаментите, прилагани при лечението ѝ, могат да доведат до развитие на язви, кървене или други тежки компликации от страна на стомашно-чревния тракт. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ), цитирайки д-р Станислав Чурчев, асистент в Клиниката по гастроентерология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ", в интервю за кампанията „Плюс мен“. Кампанията е организирана от МЗ с цел популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

Въпреки че се разглежда предимно като респираторно заболяване, COVID-19 може да засегне редица органи, включително и тези на гастроинтестиналния тракт, казва д-р Черчев. По думите му поне един от всеки пет пациенти с COVID-19 изпитва гастроинтестинални симптоми – най-често диария, загуба на апетит, гадене или повръщане, като при 10 процента от инфектираните заболяването преминава изцяло с гастроинтестинална симптоматика.

Засягането на гастроинтестиналния тракт, симптомите и усложненията, свързани с него, при пациенти с COVID-19 се дължат, от една страна, на увреда на чревната лигавица с последващо развитие на дисбактериоза (промяна в състава на бактериите, които нормално обитават червата), а от друга – на странични действия, свързани с приложение на някои медикаменти, които се използват за лечението на COVID-19 - кортикостероиди, противовирусни средства, нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагулантна или антибиотична терапия, обяснява д-р Станислав Чурчев. Има и научни съобщения, на базата на които може да заключим, че понякога и самата коронавирусна инфекция може да доведе до развитие на язви, кървене или други тежки компликации от страна на стомашно-чревния тракт“, посочва още специалистът.

Още по темата

Д-р Чурчев е категоричен, че зачестяването на случаите на кръвоизливи, предимно от стомаха и дванадесетопръстника, се дължи основно на приложението на антикоагулантни и антиагрегантни медикаменти и много по-рядко на директно действие на вируса. Хората с доказан COVID-19 да избягват самолечение и ненужен прием на антибиотици, съветва лекарят, цитиран от БТА.

По отношение на ваксинацията срещу COVID-19 гастроентерологът посочва, че въпреки появата на нови варианти на вируса, ваксините остават високо ефективни за предпазване от тежко протичане на заболяването (особено при високорисковите групи) или развитие на сериозни усложнения на инфекцията. По-лекото преболедуване след ваксинация намалява нуждата от лечение и евентуални странични действия и компликации, свързани с него.

В отговор на въпроса дали хората с хронични гастроентерологични и чернодробни заболявания са изложени на по-висок риск от преболедуването на COVID-19 и последващи усложнения, д-р Станислав Чурчев обяснява, че пациентите с хронични чернодробни заболявания и особено тези с чернодробна цироза са една от групите с най-висок риск от тежко протичане на COVID-19, като в началните етапи на пандемията смъртността при пациенти с чернодробни заболявания, приети в болница поради тежко протичане на SARS-CoV-2 инфекцията, е била над 25 процента. Поради това предпазването от заразяване и ваксинацията са особено важни при тези пациенти. Важно е навременното приложение на бустерни дози, тъй като самото чернодробно заболяване може да доведе до по-нисък имуногенен ефект - по-малко количество на антителата, насочени срещу SARS-CoV-2, произведени от имунната система след ваксинация. Друга група пациенти, при която може да се наблюдава подобен феномен на намалена имуногенност на ваксините, са тези с възпалителни чревни заболявания – болест на Крон и улцерозен колит. Тези пациенти не са застрашени от по-тежко протичане на COVID-19 при евентуално заразяване, но е необходимо да получат пълен ваксинационен курс и навременно приложение на бустерни дози, за да имат адекватна защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изписаха ми аспирин и натспин, които изрично пише в листовките, че не се приемат едновременно, защото кръвта се разрежда прекалено. След първия път ми стана зле и прекратих, казах и на джипито да си знае, той ме гледаше умно. Ей така си ги изписват тия лекарства. Много вода и това е.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДАНЪЧНИ, Здравни инспектори и МИтничари КРАДАТ ЕВТИНИЯ ток, и затова ТОКА ПОСКЪПВА....Трябва да МАХНАТ всички КЛИМАТИЦИ в Данъчното, Здравната Инспекция и Митницата... Да им ЗАБРАНЯТ да ползват Климатик.. И сега, през месец август, да ги накарат да ходят НАВСЯКЪДЕ с ВЪЛНЕН кожух, ШАПКА и ШАЛ на врата.....Да видим дали оня - Кунчев, Здравния министър и Директорите на РЗИ, ще искат да носят и МАСКА ???
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да МАХНАТ Здравния Министър, оня Данъчен( Здравен) Инспектор- Кунчев и Директора на РЗИ в Сфия....А после да им ЗАБРАНЯТ да се занимават със Здравеопазване в продължение на 5 години... и да им РАЗРЕШАТ само да ПРОДАВАТ чорапи като оня "" Митко с чорапите "" от Пловдив ( Митко , а НЕ Митьо)... И СЛЕД 6 месеца да ги попитат- ""ИСКАТ ли да носят МАСКИ , докато работят, продават чорапи"" ??
17
6
 
2
 
! Отговори
Джендю преди 1 година
Мойто лекарство за всичко е мъжко млЕко!!!Сутрин , обед и вечер- няма насищане, няма болести.... Еле пък тия здрави спринцовки в Южния Парк -тези доктори там ме бустерират до припадък(Господ твърдост да им дава!)...Бъдете солидарни!Опитайте и вие...
16
4
 
8
 
! Отговори
Много спорно преди 1 година
Е твърдението, че ваксинацията срещу ковид ще предпази болните от улцерозен колит и крон. Пример - младо, здраво момче на 16 години, без никакви оплаквания, няколко дена СЛЕД първа игла на една модерна ваксина срещу ковид, развива изключително тежка форма на улцерозен колит! Така че, призовавам всякакви спецове да не подвеждат безотговорно хората с подобни твърдения. Да не говорим, че самото лекарско съсловие е раздвоено, дали при у.к и крон е удачна изобщо тази ваксинация!
15
12
 
5
 
! Отговори
asd преди 1 година
Това, че нещо се е случило след ваксината не значи, че има причнно следствена връзка. Такива неща се случват и с ваксини и без ваксини. Този, който се излекувал с аспирин да не дава акъли, защото така подвежда хората. Не всички са късметлии като него. Ако беше толкова лесно нямаше да се мъчим 2 години с тоя вирус.
14
16
 
7
 
! Отговори
asd преди 1 година
Най-малко рисково - ваксина.Ако нямаш ваксина и се разболееш - няма накъде. Приемаш каквото ти се даде, иначе губиш...Най-рисково е ако се подвеждаш п форумите, разболееш се и не приемаш и лечение.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма друг такъв вирус с толкова много и толкова тежки симптоми. Ако не вземаш антикоагуланти, получаваш тромбоза. Ако вземаш -чака те кръвоизлив. Ако го преживееш, получаваш постковид. . Как да не повярваш, че е биологично оръжие!
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асо забелязвате засилено купуване на аспирин,това е заради краставичките,и друга зимнина.Не се бойте за нас, не го пием.
11
2
 
8
 
! Отговори
пецата преди 1 година
хората от 2020та са пуснали purge а вие се пените , на капиталистите не им харесва да им дишате въздуха, все пак планетата е тяхна , поне те така мисляти всичко е един театър в който полекичка да измираме с малко по висока скорост от преди че от 70 години сме само в положителен растеж на населението
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още трябва да ни натискат. Необходим е ботуш на главата за да събуди народа. Засега ни тъпчат с маратонки и понеже е меко ние си траем. Трябва си кубинка та да се сепнем и най-сетне да се изправим. Ще има народен съд но ще е след като ни смачкат тотално. Ще има Априлско Възстание 2, но чак след като осъзнаем, че отново ни превърнаха в роби. Тогава ще се събуди заспалата Българска кръв и пак ще избие отнякъде, но до тогава аз викам да ни мачкат по-здраво, че да дойде по-бързо!
9
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подхване ли ви бялата мафия с протокола за лечение на ковид спуснат от СЗО, спукана ви е работата. Що народ умориха по този начин! Иде трибунал.
8
3
 
26
 
! Отговори
Фалшив вирус преди 1 година
Хванат ли ви на ковид въдицата, тежко ви и горко.
7
2
 
19
 
! Отговори
Питко Любопитко преди 1 година
Има ли ги същите тези проблеми при лечение със същите медикаменти на други респираторни заболявания?
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли един осъден медик?Няма. За какво е тая статия тогава?
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъпчете се всички с аспирин, защото личните лекари са некомпетентни и.д.иоти. Изписват антибиотици по телефона, въпреки че няма бактериална инфекция, назначават аспирин против тромби, при положение, че ако човека не е с повишен риск за тромбоза, няма смисъл, но за сметка на това, може да предизвика проблеми в коремната област и точно хора с язви и гастрити трябва да внимават много. България е 20 години назад.
4
6
 
2
 
! Отговори
До Ельоменат преди 1 година
Да та светна ли, че само пръженето убива микробите. Заради температурата, да речем. По-скоро драмат е в мат'риЯла предназначен за и олиото използвано при пържене... Колкото до самото пържене, на процеса нищо му няма. Е, пържената попара не е същата като пържената цаца, но... пълно щастие няма.
3
7
 
15
 
! Отговори
Доцент Тромб преди 1 година
Давайте смело,бодете се,доста окапаха вече.Защитете се и вие.
2
13
 
9
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 година
Абе вие бухайте пържено през ден пък нека да е от короната
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
глупостта не прощава!