С пандемията прокараха чужди интереси в ЕС за наша сметка

Борел: Здравеопазването се превръща в оръжие
30 ное 2022 15:45, Петя Славова
72
С пандемията прокараха чужди интереси в ЕС за наша сметка
Снимка: БГНЕС

Пандемията от COVID бе използвана за прокарването в ЕС на чужди интереси, заяви днес върховният европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция за представянето на нова стратегия на Европейската комисия в областта на здравеопазването.

По неговите думи здравеопазването се превръща в оръжие и ЕС трябва да противостои на тези опити. Трябва да се борим с дезинформацията - пандемията бе използвана, за да се прокарат чужди интереси за наша сметка. Ще продължим да противодействаме на това, посочи Борел, цитиран от БТА.

Той посочи, че биологичните заплахи са част от въпроса за европейската сигурност. Борел добави, че следва ЕС да наблюдава по-внимателно разпространението на здравните заплахи по света. Според него е необходимо повече международно сътрудничество в тази област.

Пандемията ни научи, че здравето не е само здравен въпрос. Здравеопазването стана част от външната сигурност и търговската политика - открихме, че нито грам парацетамол не се произвежда в ЕС, отбеляза Борел. Има нужда здравеопазването да бъде преценявано от геополитическа гледна точка, това вече не е въпрос само в ръцете на лекари и производители на лекарства, обобщи върховният представител.

Новата европейска стратегия предвижда осигуряване на по-равнопоставен достъп до ваксини, въвеждане на международни правила за пандемиите, по-задълбочено проследяване на болестотворните организми и на връзките между състоянието на животните и растенията, и човешкото здраве. Предвижда се мерките, залегнали в предложението на ЕК, да бъдат изпълнени до 2030 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12 се е изказал много точно.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не гласувайте за партиите на Ф16 и фазер иска да каже човека защото ние си имаме нашите рафал миг и спутник . Да си купуваме нащо европейското а не чужди чертежи на тройна цена. Партиите на Ф16 защитават чужди интереси за сметка на европейските.
21
4
 
14
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Скоро Путин ще поправи тези грешки))
20
0
 
15
 
! Отговори
браво преди 1 година
Що бре Боре не каза, ЧИЙ си тия интереси?
19
0
 
16
 
! Отговори
Тая 2030 година преди 1 година
много често взе да се поставя за краен срок на всичко. Смея ли да кажа... КОНСПИРАТИВНО подозрително е :D Когато Борел говори за чужди интереси, вероятно има в предвид САЩ, защото техните ваксини заляха ЕС, докато локални разработки бяха блокирани от достъп до "свободния" пазар. БАН също разработиха ваксина, но така и не се пусна в производство. Борел, също така вероятно страда то шизофрения, веднъж каже "до победа на бойното поле", а друг път "трябва да се търси дипломатическо решение".
18
0
 
10
 
! Отговори
Някой до 23 преди 1 година
Абсолютно точно си описал всичко и въпроса е точен. Това казвам и аз, че явно тези остарели нафталини от всякакъв сорт живеят в друго време и свят. Проблема е, че имат много луди последователи който от горе до долу по веригата "плащат от акъл и истински ценности". Тези хора са тотално сбъркани и загубени....
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бегемотите и Левитаните от бигфарма трябва да си платят.
16
9
 
6
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 1 година
"свободата на избора" (т.е. антивакса) и "нацизма на укрите" дойдоха от едно и също място и бяха набити в изгладените мозъци на една и съща прослойка. И с една и съща цел.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Трябва да се борим с дезинформацията - пандемията бе използвана, за да се прокарат чужди интереси' --- правилните интереси от сорта не се бодете и не вярваите на лъжемедиите?
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези чужди интереси имат ли нещо общо с Урсулата, че Кьовеши нещо задава неудобни въпроси???
13
1
 
24
 
! Отговори
Мълчание преди 1 година
А кой прокара интересите си за сметка на Европа с войната в Украйна?!
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше дезинформацията, кказваха ни, че препаратите пазят, а те не пазят.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви чужди интереси? Който иска, се съобразява с чуждите интереси. До каквото се докопат в Брюксел, се превръща в оръжие. Здравеопазването, екологията, мигрантите, енергийните ресурси, храните, медиите ... Всичко за тези в миг се превръща в оръжие и трябва да се борят, да воюват, да отстояват "ценностите си", да се докажат ... Пред кого?
10
8
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Парацетамола е от миналият век. Вече не действа. Много хора не разбират, че живеем в нов век и нови времена, но не от сорта дето айтитата се мислят за връх. Нови времена нови решения, нови лекарства, нов подход в обучението, нов подход в работата и т.н. ...... Може накрая майти да се окажат прави, но да са сбъркали календара 2012 -2022... Вече нищо не е същото, нови времена...
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и руските интереси против западните ваксини. А нашите се хванаха на руската въдица.
8
0
 
17
 
! Отговори
нещастник преди 1 година
ама тоя да каже чии са тези интереси, щото Назгула Урсула подписа сама договор за 5 млрд евро без търг! аз тук само един интерес виждам... той не е руски нито китайски!
7
1
 
18
 
! Отговори
999 преди 1 година
А защо допуснахте да се прокарат чужди интереси за наша сметка???!
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво го усуква сега по килифарско- брюкселиански! Ей, туй дет сме били в комунизъм много помага да ги прозрем тези мишоци колко са жалки милите!
5
2
 
19
 
! Отговори
нещастник преди 1 година
и кои са тези чужди интереси неевропейски? презокеански ли са? или да гадаем още.... стига недомлъвки казвайте нещата в прав текст ,САЩ СА ЗЛО!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много съжалявам, но няма да ви се получи.