Несметни благодарности към Борисов за двата медала в Лондон

Спортистите ни постигат успехите въпреки държавата, твърди "Дойче Веле"
13 авг 2012 20:55,
546
Несметни благодарности към Борисов за двата медала в Лондон
На кого ли щяха да благодарят спортните ръководители, ако Тервел Пулев и Станка Златева не бяха захапали противниците в битката за медалите като на живот и смърт? Снимка: Reuters

След най-скромното ни присъствие на форума под петте преплетени кръга от 60 години "Дойче веле" търси причината защо спортните ни ръководители благодарят за всичко на премиера Бойко Борисов.

На фона на твърде скромното българско представяне на Олимпийските игри в Лондон спортните началници организирано благодариха “лично” на министър-председателя за “мощната” подкрепа. За какво говори тази благодарност?

Забелязали ли сте на кого благодарят обикновено победителите? И в частност – шампионите в спорта?

Особено ако са свободни хора и не са от някоя държава като Северна Корея, например. Благодарят на учителите, треньорите, колегите и дори на конкурентите си понякога. На семействата и на близките си. На Бог, ако са вярващи, и дори, някак косвено и подразбиращо се – на себе си.

Защото са хора със самочувствие, достойнство и вяра в собствените сили. В България обаче напоследък стана модерно да се благодари на друг.

Може би защото към момента сред тях нямаше нито победители, нито шампиони, в разгара на Олимпиадата в Лондон и българските спортисти благодариха „лично” на този друг. Всъщност, повечето от тях вероятно въобще не са знаели, че го правят, защото от тяхно име благодариха спортните началници.

„От името на българските олимпийци ръководството на делегацията ни в Лондон още веднъж изказва своята благодарност на цялата ни общественост, на българската държава и лично на премиера за оказаната помощ при подготовката и участието ни на игрите”, заяви на шестия ден от Олимпиадата в специална декларация председателката на Българския олимпийски комитет.

Едновременно с тази декларация бе разпространена още една. "Като водач на националния отбор на Олимпиадата в Лондон държа да изкажа благодарността към всеки, който подкрепя българския волейбол.

В тази връзка ние усетихме мощната помощ на българската държава и лично на министър-председателя”, приглася втората декларация, за да няма никакво съмнение на кого трябва да се благодари.

Какъв интерес и каква цел се крият зад тази организирана благодарност, си знаят благодарящите. Този път обаче доста се попрестараха.

Тяхната високопарна коленопреклонност е в конфузно несъответствие с действителността.

Точно в деня, в който се появиха тези декларации, бе започнало и безславно завършило участието на поредните няколко български спортисти. Към онзи момент българската олимпийска делегация имаше нула златни, нула сребърни и нула бронзови медала, но без личната „мощна помощ” на премиера вероятно нямаше да има и толкова.

„Просто хубаво е, че в професионалния спорт личи съживяване. Виждате, че почти във всяка дисциплина и да не стигнем до медал, играят много добре”, заяви пък „лично” премиерът.

Резултатите от Олимпиадата обаче говорят точно обратното – в българския спорт продължава да цари разруха с тенденция към пълен разпад. Цели спортове, някога успешни за България, са на практика заличени. В други участието е символично, на туристическо ниво.

За всичко това не са виновни спортистите. Те се опитват да правят от нищо нещо и някои го постигат – благодарение на себе си и въпреки държавата.

Има още една причина, поради която организираната олимпийска благодарност е абсолютно неадекватна.

Вместо на българските данъкоплатци, много от които едва свързват двата края, спортните началници благодарят „лично” на премиера, сякаш е извадил от собствения си джоб финансите за спорта и за новата супермодерна зала.

Той от своя страна поддържа тази съзнателна заблуда, раздавайки на ляво и на дясно милиони винаги от първо лице единствено число.

Дори и българското участие на Олимпиадата да беше по-успешно, благодарностите „лично” към премиера нямаше да звучат по-малко грозно, срамно и отвратително. Впрочем, и без спорта наоколо гъмжи от блюдолизци, които се надпреварват да убеждават, че без премиера-слънце нищо не се случва.

Държавата направи изключително много. Невероятна е заслугата лично на министър-председателя”, не пропуска да ни осведоми коментаторът на националната телевизия по време на победния волейболен четвъртфинал.

„С олимпиадата се справят много добре”, хвали от своя страна министър-председателят телевизията.
А на зрителя му идва да спре и звука, и картината, завършва анлазиът на "Дойче веле".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


546
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
0
 
2
 
! Отговори
Инспектор Стрезов преди 11 години
Като за бананова република се представяме подобаващо зле...А коментарите на Пешо / Мъката / Василев бяха уникално ***, грозни, неграмотни, неверни, противоречиви и да не казвам леко антибългарски... Срам за гилдията ,за телевизията, за колеги и началници от прехвалената от премиера слънце телевизия...Крайно време е някои коментатори да излязат в пенсия или да идат на някой и друг урок по журналистика и сухи тренировки за коментатор по Национална телевизия...Срам за цяла България са ни повечето
354
1
 
0
 
! Отговори
maria преди 11 години
Здравей имаш ли рег в clixsense? ,това е най-добрият PTC за правене на пари, на ден можеш да правиш по 6-7$ от реклами и Tasks(задачки). ,имаш и всеки ден шанс да спечелиш до 5$ от Clixgrid(цъкаш едни квадратчета, в които има пари - на късмет е).В този сайт най-добре се печели от задачите и от рефералите.Има доста Българи и даже си имаме Български форум.Ако нямаш рег ще ти бъда благодарен да се регнеш през мен и станеш мой реферал.Ако има нещо винаги можеш да разчиташ на мен, ще помагам :) Е
353
0
 
4
 
! Отговори
gogo преди 11 години
Браво!Чудесен коментар!Ето една от причините да не ни признават за нормални хора никъде,а за ибрици и робски души!Та ние сме едно племе с един безумец вожд който търчи на горе и на долу и се блъска в гърдите като УРКО от планетата на маймуните!Иначе нищо не правим!Чакаме някой да дойде да ни ОПРАВИ!Но за съжаление все за сметка на задните ни части!
352
0
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
По времето на социализма никой не благодареше на Живков, а най-големиште ни спортни успехи бяха именно тогава. Той не ходеше да гледа олимпиади, а на тази президентът отиде два пъти. Ст. Костадинова и Св. Нейков могат да бъдат освободени от постовете си поради липса на предмет на дейност. За следващите игри в Рио нашата страна спокойно може да се представлява от "Бистришките тигри". Те ще постигнат същия резултат като сегашния ни олимпийски отбор, и ще имат на кого и защо да благодарят лично.
351
0
 
1
 
! Отговори
спортист преди 11 години
Зада има национални отбори трябва да има работещи клубове..такива на хартия много.Финансово личните треньори и клубовете изнемогват,парите от МФВС минават през федерацийте и изтичат, там се краде много,до клубовете не стига нищо държавата трябва да реши проблемите със спортните бази-които са общински/ремонт, подръжка и т.н./,със адекватно финансово стимолиране на треньорите по места,увеличаване на часовете по ФВ в училищата,връщане на извън класните форми ит.н..иначе на следващите ОИ може да оти
350
0
 
4
 
! Отговори
VIK преди 11 години
Браво, Станахме за пореден път за смях...............
349
0
 
4
 
! Отговори
В,Василев преди 11 години
Защо ли ? Благодарим на вожда ! Защото ще ставаме като Северна Корея !
348
1
 
4
 
! Отговори
август преди 11 години
прави са спортистите ни защо трябва да се морят за медали като така и така си получават паритеотидох поядох парите на тъпите български данъкоплатци повеселих се и се връщам отново да поям българи юнаци и *** българи данъкоплатци ашколсун евала машалла
347
2
 
7
 
! Отговори
Def преди 11 години
Да си кажем най-накрая истината: 2 медала /1 от които на Тервел по някакво право, а на практика не се знае дали и него щеше да го има/ и 1 сребърен на една пехливанка / все едно да има мъже в художествената гимнастика/. НЕ СА ВИНОВНИ СПОРТИСТИТЕ НИ. Крайно време е да стане ясно че тия дето управляват спорта и са завършили с мъка някое спортно у-ще не стават за управляващи спорта. Лошото е че и държавата се управлява от такива.
346
1
 
0
 
! Отговори
do 508 преди 11 години
kak 6te e nai-uvagavania politik v Evropa,be Ganio,te ni se smeiat s glas kato gledat bivshiat bodigard na Todor Givkov,mutrata Boko na 4elo na durgavata,napravo se smeiat do sulzi...kazvam ti za6toto sum go vigdal nagivo...tozi ako ne e komunist koi drug...no e ve4e vreme da sprem s tiah da se opravdavame -minaha 23 godini...daite ne6to novo,tova ne vurvi za6toto Boko e edin ot tiah
345
0
 
13
 
! Отговори
до 508 преди 11 години
Малееее колко си жалък. Цял роман без нито един аргумент. Брато, има си икономически показатели.Има си инфлация. Има си обем на чуждестранните инвестиции. има си заетост и безработица.Кажи ми поне един фактор, който е по-добър при ГЕРБ. Бойко бил най приетия политик.ЗА бойко се изписаха 100 статии в германия, какъв лобист и крадец е. ЗАрди неговата политика Шенген няма да видим скоро. Не говори глупостию Герберска утрепко!
344
0
 
9
 
! Отговори
Това е Бойко преди 11 години
татистически данни за последните три години, показващи драстично поскъпване на основните храни: брашното се е увеличило с 26.39%, олиото с 42%, маслото с 26.14%, кашкавалът с 20%, яйцата с 20.53%. За последните три месеца има тенденция на харчене на спестяванията за покриване на месечните сметки.КАто прибавим цените бна горивата и слабия спорт. ммммм чудо
343
0
 
15
 
! Отговори
до 511 508 .... преди 11 години
вие сте болни гербаджии.бб не е бог и няма да бъде той е срам за страната ни и проваля и краде и ни тормози .крайнао време е да подаде оставката и да си ходят с шайката престъпници които е събрал та да ни тормозят
342
1
 
8
 
! Отговори
jeronimo преди 11 години
В отчаяните ,оставащи все по-малко подържници на Б.Б. са открити няколко мутирали гена ,променящи хомо -сапиенс в особен вид маймуни .Те са много крадливи,алчни и глупави,не подлежат на обучение защото мозъка им се е намалил до 100грама,което е много по-малко от алкохола ,който могат да изпият и реагират с неистови крясъци на всички критикуващи абвеатурите Б.Б.,Цв.Цв,И.Ф.,ГЕРБ
341
1
 
22
 
! Отговори
Отвратена преди 11 години
Много точно са отбелязали от Дойче веле - щом коментаторите почнеха с хвалбите, спирах звука на телевизора. Звучат ми като едно време - ...и лично на другаря Тодор Живков. На такава подлизурщина като днешната обаче Тато би могъл само да завижда.
340
4
 
1
 
! Отговори
как па не преди 11 години
Айде пак "уж" чуждестранни статии за България. Мижитурки журналисти, напишете имена, страх ли ви е? от кого? Българския олимпийски комитет, да не ви причака пред у вас?
339
0
 
3
 
! Отговори
до 496 преди 11 години
Честно..ти или не си у ред или работиш в държавната администрация...
338
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздравявам с тази статия феновете на ГЕРБ и на Вожда! Щеше даже да ми е смешно, ако не бяхме заедно с тези фенове в общия *** България!
337
2
 
8
 
! Отговори
Тя преди 11 години
Браво на "Дойче веле", право в целта! Особено тази част с данъкоплатците и изказванията от първо лице, единствено число! Жалко, че няма резултат от подобни критики....
336
0
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....БАЦЕ ПА ТИ ЛИ БЕ ТИКВО ПУЖАРНИКЯРСКА...НЕМА ЛИ ДА ЛЕТИШ ЗА МАРС...!