Сигурен балотаж в София, Фаднъкова бие Манолова с 31,2% на 28,5%

Шанс за ексомбудсмана са новите софиянци, дошли в столицата преди няколко години
182
Сигурен балотаж в София, Фаднъкова бие Манолова с 31,2% на 28,5%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Победителят в кметските избори в София ще се определи на балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, сочи изследване на социологическата агенция „Сова Харис“, проведено по поръчка на "Труд".

На първия тур досегашната кметица на столицата би получила 31,2% от всички гласоподавателите на общината, а бившият омбудсман – 24,7%. На втория тур очакванията са Фандъкова да вземе 37,6 на сто, а опонентката й Манолова – 28,5%. Коалицията ГЕРБ-СДС ще бъде с най-много общински съветници.

Според социолозите, съществуват предварителни очаквания, че значителна част от избирателите на третата политическа сила в столицата – градската десница – може да застанат срещу ГЕРБ, т.е. да заложат на промяната. Резултатът от настоящето проучване не потвърждава тази хипотеза. Напротив, преоценката в нагласите си, която правят избирателите на традиционната десница, е в обратна посока. Част от тях директно се насочват към кандидата на ГЕРБ-СДС още на първи тур. А хората, подкрепили десницата на първи тур, на балотажа или се определят за Йорданка Фандъкова, или заявяват, че няма да гласуват. Евентуален резерв за Мая Манолова може да дойде от гласовете на другите леви и граждански кандидати като Георги Кадиев и Борис Бонев. 

Бившият омбудсман може да развие потенциала си още сред така наречените „нови софиянци“, които са се заселили в града през последните години. Тази немалка група хора засега няма обособено политическо представителство.

В същото време очаквано е, че служителите на съсредоточените в столицата държавни институции, общинските администрации и представителите на едрия бизнес ще застанат преимуществено зад настоящия кмет. Тези предпоставки обуславят това, че дистанцията на балотажа се увеличава.

Борбата за мнозинство в Общинския съвет също предлага заплетена интрига, коментират от "Сова Харис". Резултатите показват, че коалицията ГЕРБ-СДС ще има най-голям брой съветници. Групата им обаче ще е по-слабо представена в сравнение със сегашния Общински съвет. Групата на БСП ще увеличи значително своята тежест, като вероятно ще се утрои в сравнение със сегашното положение.

Данните показват, че със сигурност представители в Столичния парламент ще излъчат още Демократична България-Обединение и ВМРО-БНД. Явно чрез коалиция с тези формации ще се търсят варианти за съставяне на мнозинство. По-голямата избирателна активност ще повиши и прага за излъчване на общински съветници. Поне пет формации – АТАКА, Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, ВОЛЯ, АБВ и Коалиция НФСБ са на границата за влизане в Общинския съвет – имат регистрирана подкрепа 1-1,5%. Вероятно заветната граница ще бъде около 1,6% от гласувалите. Колко от гореизброените формации ще я преминат не може да се каже в момента, но може да се предположи, че тези, които я преодолеят, ще имат важна роля при формирането на следващото мнозинство в СОС.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Изследването е проведено в периода между 9 и 16 октомври 2019 г. сред 1000 души над 18-годишна възраст. То е представително за пълнолетното население на Столична община, стратифицирана по признаците местоживеене, пол и възрастова група. Генералната съвкупност е 1 101 776 пълнолетни жители на Столична община. 1% на извадката съответства на ~1102 души. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,0%. Методът на регистриране на информацията е стандартизирано face-to-face интервю, провеждано в дома на респондента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
16
 
! Отговори
!!!!!! преди 4 години
моля, моля, без платени агитки на фъндуркова,всеки знае че няма как нормален софиянец да гласува за нея - женицата раздаде цяла софия на бизнесите а кварталите са тотално зарязани,тотална мизерия - вижте блоковете, около тях,няма детски площадки, градинки, само треволяци и разбити тротоари, идете в поликлиника да се качите по строшени изкривени стълби или до пощата.За парно и сметки за *** няма да говоря, всичко е безобразно, сърцето ми се къса като ходя по люлин и дриги квартали.А за "стратегията" за жилищата мястото на другарката е в затвора, а не на кметския стол и тя като вожда се е хв
120
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И двете са от червено по-червено. Игнатов е правилния избор, но хората толкова им е акъла.
119
2
 
14
 
! Отговори
№127 съм, продълж. преди 4 години
...мотриси, несъвместими с червената и синята линии, е престъпление! Да са немско-полски с пантографи, та да не са руски! А руските, произведени в Сормово, са перфектни!Всъщност, силно мирише на далавера!
118
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечтания, ама не от Шуман!Фъндъкова си наби толкова черни точки, че и гербери ще гласуват за Мая.Тя е от тихите води,Софиянскиможе много да й завижда.Аз я презрях, когато я видях на снимка с бяла каска да инспектира в Германия къртицата, която купихме за метрото! Нямаше ли един инженер, та да се разхожда на мои пари една даскалица по руски! Руски? Претендирам,че знам този език по-добре от нея!И стига с това метро! В Лондон и в Будапеща метро има от 19 век. Това, че за третата линия взеха мот
117
3
 
8
 
! Отговори
акуд преди 4 години
селяните искат да превземат столицата хахахахаха
116
5
 
13
 
! Отговори
13 преди 4 години
Всичко е пито платено. 3млн гласуващи, 17млн бюлетини. Балотажа ще е за ци(р)к. Даже в момента броят гласовете. А вие си гласувайте ако сте мазохисти.
115
5
 
21
 
! Отговори
ФандъкOFFa преди 4 години
Не ме е страх, че ще умра...Страх ме е, че като се преродя в седмия живот,кмет на София пак ще е Йорданка Фандъкова...
114
8
 
26
 
! Отговори
Русия преди 4 години
ГРОБ ши изгубят суфето.Суфийци, изритайте гроб от столицата.
113
3
 
28
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Здравият разум говори да се гласува срещу ГЕРБ! Ако не го направите, ще търпите простотиите герберски и всеки ден ще виждате потъването на България! Ако вече сте прежалили своя живот, помислете за децата и внуците си! Ако и това не направите си заслужавате съдбата да ви тъпчат и крадат алчни ***!
112
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само защото облъчвате от сутрин до вечер с Фандъкова, на втори тур ще гласувам за другата комунистка
111
1
 
22
 
! Отговори
Кожогризец ООД преди 4 години
Ако искате още:фини прахови частици,строеж на всеки свободен сантиметър,тапи и задръствания,асфалт, който е изяден само след една зима,ремонти на ремонтите на ремонтите,неосветени улици,перки от акули,бълхясали бездомни кучета,и една мънкаща учительница по съветски език,гласувайте отново за Йорданка Фандъкова!
110
1
 
20
 
! Отговори
Поет като Пишурката преди 4 години
Фандъчка ви даде тротинетки -да карате покрай санираните панелки,Фандъчка ви даде метрото -да се прибирате бързо в гетото,акули и дупки - тя всичко ви даде -и частиците прахови даже!
109
1
 
7
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Да ти кажа ли правичката? И едните, и другите са маскари! Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един! Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена! Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата не може. Не си ли с тях спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам(от Бай *** у Иречека)
108
1
 
23
 
! Отговори
Време за промяна преди 4 години
Няма вечни кметове. Стига и толкова на Фандъкова.
107
0
 
11
 
! Отговори
синоптици преди 4 години
пак ли почвате с прогнозите. трябва да ви ги забранят. какво мътите главите на хората без мнение, които не ходят да гласуват
106
1
 
13
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Ние със Странджата тролим за ГЕРБ, до гроб:):):):):)
105
6
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Очаквам Игнатов да е на балотаж. И ще покаже снимките с прелестите на годеницата си!
104
1
 
11
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
10 години не се ли накметства.....
103
2
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Абе то и Киларито щеше да бие Тръмп ,ама после някои гледаха като затлачени бухали!
102
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 103 преди 4 години
Една червена или синя връзка щеше да е добро допълнение към този поглед зареян в бъдещето, кръстчето не пасва.