Политолог за вота в София: Загубиха всички, които искаха промяна

"Софиянци стават все по-критични към модели, които се застояват"
20

"Нищо неочаквано не се случи днес. Дълго време липсваше реален опонент на Фандъкова в София. Тогава зараждащото се недоволство не можа да се персонализира", каза в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Голямото наместване" политологът Христо Панчугов.

"Започва второто десетилетие, през което г-жа Фандъкова ще е кмет. Днес загубиха всички, които искаха промяна. Румен Радев постави въпроса за машинното гласуване, което е директно намигване към някои партии и недоволство срещу статуквото", коментира политологът Петър Чолаков.

Още по темата
Според него въпросът дали да бъде подкрепена Мая Манолова е предизвикал разединение в традиционната "десница".

"В рамките на това състезание не се наложи дебатът комунизъм - антикомунизъм. Едва ли някой припозна в Йорданка Фандъкова или в Мая Манолова истинския десен кандидат", заяви Панчугов.

По думите му истинският сблъсък на тези избори реално е бил между промяната и статуквото.

"Демокрацията предполага и проветряване на коридорите на властта. В големите градове ще е много интересно дали моделът ГЕРБ ще се задържи. В Благоевград се очертава да има обрат, досегашният кмет Камбитов се замеси в някакви скандали. Липсата на координация между централата и местните структури обърка малко нещата на ГЕРБ", каза още Чолаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Панчугов стандартното оправдание на загубилите са купените гласове, а това естествено води до ерозия на доверието в избирателите.

"Екзитполовете могат да бъдат ползвани за мотивация, за натиск - едва ли. Трябва да спрем да смятаме, че изборите са клинично чисто упражнение по честност и доброта. Това е едно политическо състезание - колкото повече интересно е, толкова повече участници ще привлече то", сподели Панчугов.

"Софиянци стават все по-критични към модели, които се застояват. Сигурен съм, че ще има някаква съпротива. Друг е въпросът дали ще има ефект от това, тъй като явно този модел е капсулиран", прогнозира Петър Чолаков.

Според него Борисов не е бил притеснен от поражение след първия тур в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
8
 
! Отговори
Кой загуби ли преди 4 години
Загубиха всички нормални хора. Спечели единствено СИК
15
2
 
5
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Старта на революцията, още има избори. Ленин казал, че трябва да се засили агитацията сред работническите яйчеки. Троцки, оратора на Партията, настоял да се работи в редиците на работниците, Зиновеев изтъкнал, че агитацията и пропагандата сред работниците ще решат изборите. - А Вие Товарищ. Сталин нищо не казахте? - изсмял се глас от залата. - Аз мисля че работата с работниците е губеж на време. - Как! А какво тогава? - Важно е кой брои бюлетините.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С бясно кълчене, купен вот и манипулации хунтата спечели в София с половин процент!Представям си, ако изборите бяха наистина честни и свободни!
13
3
 
15
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Откъде ги вадят тези проценти, когато никой не ги брои. Има броене на ниско ниво за парлама и нагоре всичко се потулва. При комунизма ги брояха за да видят какъв процент са псувните, и по упътване от Горе за преминаване на допустимата граница се вземат секретни мерки от Още по Горе. При Демократето неме такизе изгъзици - всичко е лабаво, кой требе се обявява демек победител, и толкоз.
12
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз гласувах по убеждение срещу БСП
11
16
 
8
 
! Отговори
Бсп е в будна кома.. преди 4 години
Герб и СДС обединени за изборите нанесоха поредната този път най-тежка загуба на Бсп . След предстоящата оставка на ***(Голямата лъжа) като председател на Бсп след тежката загуба на общинските избори следва неизбежното и закономерно свиване на Бсп до маргинална незначителна партия, а това е добре за България...
10
9
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
25% са избрали опцията "Не подкрепям никоготова дали ще го коментира някоя медия?
9
12
 
13
 
! Отговори
Поздрав за Ямболци преди 4 години
Изритаха и *** и гробокопачите. Успех на такива градове.Имат нов Кмет.
8
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
докато не изпука и последния комунист от тошово време, ще умира бавно България!но Бълагрия ще издържи комунистическото предателтсво.
7
8
 
2
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
Аз и моето семейство печелим.Ти си герберолог.
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София е България. И коя държава ще остане на бедната в ЕС? Кой народ ще остане най-простият?
5
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормалните хора искат стабилност. Промяна за самата промяна е проява на криза на средната възрст при господина.Който иска да си промени и половата ориентация, не ме брига стига да си е негов личен избор.
4
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,,промяна,, е името на синдикатите, които свалиха БСП от властСега на БСП им се иска да използва тази идеяАма хората ги разпознават и никак не им вярват
3
13
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Корнелия:- Ламбо, губим - ама и Ламбо е в кома...
2
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шумкароиди, нали щяхте да изгоните Фандъкова, кво стана?Патериците на БСП като Демократична България и Смучи София, подкрепяни от провинционалсити в повече в столицата, не успяха да си свършат работата, сега няма да има копейки, само лосион за вана!ГЕРБ!
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой????