Модифицирана марихуана ще е новият аспирин

Няма да има психотропен ефект, но пък ще обезболява
Обновена: 5 апр 2011 19:38 | 5 апр 2011 18:51, Елка Василева
60
Модифицирана марихуана ще е новият аспирин
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американски учени са открили начин как да изолират болкоуспокояващите свойства на активното вещество на марихуаната (THC) от нейния еуфоричен ефект, съобщи научният сайт io9.com.

Това означава, че в близко бъдеще нехалюциногенният канабис може да се превърне в новия аспирин, предвижда електронното издание.

Екип учени, водени от професор Ли Жанг от Калифорнийския университет, установи, че THC засяга т.нар. инхибиторни глицинови рецептори (GlyRs). Според учения именно те са отговорни за регулирането на психомоторната дейност, на чувството за болка, на мускулния тонус и на чувството за тревога.

Ли Жанг и екипът му са убедени, че ако се синтезира изкуствена активна съставка THC, която да се прицелва само в споменатите рецептори, ще бъде получен аспиринът на бъдещето.

Нещо като канабис, който да обезболява, без да има психотропен ефект.

Както е известно, това растение съдържа над 400 химически съставки. Голяма част от тях притежават силен терапевтичен ефект за лечението на хронични болки, на мускулни спазми, вследствие на мултиплена склероза, на депресивни състояния.

Но активната съставка THC притежава и нежелателни странични ефекти върху човешкото здраве като понижаване на моториката.

Жанг и екипът му ще се опитат да отстранят тези дефекти за създаването на нови болкоуспокояващи. Пациенти с прекалено чувствителни стомаси, за да приемат аспирин и ибупрофен, ще могат да минат на хапчета с модифицирано THC, така че да се отърват от главоболието си.

"Непсихотропни канабиноиди" е техническият термин, използван от учените в разработката на новите субстанции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: марихуана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
до №22 преди 13 години
"....Иначе рекламите.....Ах, рекламите..... "хапче вкусен ефизол" взет от НЕ толкова болната майка и прочие.... "/копирано от форума на майките/Може да проверите, знаете как, или просто в рекламите вечер. Може би се задава нов грип с гърлобол??? Пускат я често.
33
1
 
7
 
! Отговори
до 33 преди 13 години
Вярно е, ама - Мярката му е майката.....А тя е най-трудното
32
1
 
8
 
! Отговори
нов надпис преди 13 години
За заведенията - Място, забранено за пушене, консумират се сандвичи, сокчета и ново поколение хапче аспирин. Ха-ха
31
4
 
26
 
! Отговори
А4о преди 13 години
Хорица докога ще наричате консуматорите на марихуана НАРКОМАНИ ?!Полвината от президентите на САЩ си признават ,че са пушили,Обама е най-пресният случай.Телешки възрог ли ви обзема като наречете някой НАРКОМАН ?Тревата е била билка на нашите баби стотици години погледнете в по-старите билкови книги.
30
6
 
2
 
! Отговори
$ преди 13 години
Идеално оправдание за отглеждащите канабис: Идва полицията и казваш-ама тя е генномодифицирана и е домашно лекарство. А сигурно пък с генномодицирана кока, ще се мажат против гъбички?
29
6
 
2
 
! Отговори
пиле преди 13 години
Сигурен съм, че това ще доведе до бум на фалшивите рецепти, кэъдето се продава това нещо? на наркоманите дори няма да им трябва трева. Отиват на доктор, тръшкат се на стола, охкат, ахкат и си излизат щастливи с рецептата, към поредната поликлиника за хфапове? Голям бизнес е, спорт няма! Иначе е вярно, че хашиша е обезболяващо. В древни времена са го използували само като лекарство, докато един шейх не го е налошил на приближените си като мода! Е, с течение на времето са го възприели доста хора.
28
2
 
3
 
! Отговори
алоууууууууу преди 13 години
Учените, чувате ли? Аман от лекарства против болка, вие за профилактика чували ли сте? И не само вие, ами и управниците, положете усилия да премахнете причината за това. Защото вече всичко наистина започна да ни боли.
27
2
 
2
 
! Отговори
anonim преди 13 години
golam biznes se e ako se pusne poaptekite se go opitame
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това, което прави аспиринът толкова популярен години наред, не е само болкоуспокояващото му действие. А "универсалността" му се дължи на действието върху кръвоносните съдове. ***.
25
0
 
6
 
! Отговори
А, добър ден преди 13 години
Всички знаят, че човек, който е под напрежение и стрес може да развие много заболявания. Успокоителните /за някои други субстанции/, ни предпазват временно от тях. А в народната медицина успоредно с билките за съответната болка винаги лечителите са давали и успокояващи отвари. Защото болният човек е болен Х2. Големи учени.... голямо нещо.... бреййййй.Чакаме нови открития с нови цени.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уикилийкс каза, че Балканите ще се превърнат в следващата размирна зона след Арабския свят. Планово.
23
0
 
11
 
! Отговори
трески за дялкане преди 13 години
А хапчета за мозък не измислиха ли в тая пуста америка .Липсата на такъв у амереканеца се наблюдава от доста време простотиите им валят една след друга *** и безмозъчни като *** на каруца !!
22
1
 
26
 
! Отговори
лъвка преди 13 години
канабисово хапче, ама не действа като канабис ... природни унищожители са те, не учени!
21
2
 
6
 
! Отговори
чичо ти от луната преди 13 години
И за какво ни е още един аспирин?? нали вече си имаме и то отдавна! Някой се бори за измислена награда май
20
0
 
6
 
! Отговори
samodiva преди 13 години
вкусен ефизол ... това не го бях чувала ...
19
1
 
33
 
! Отговори
мразещ ТВ и т.н. преди 13 години
В реклами по телевизията трябва да е забранено да се рекламират лекаства. Нали самолечението е вредно. Как така всичко, което ни боли, ще лекуваме с болкоуспокояващи - ами ако е апандисит...перитонит???Да не говорим за злоупотребата с деца - хапче "вкусен" Ефизол!?!? Това е кошмарът на всеки родител - детето да няма достъп до шарените бонбонки, а те ги учат на това. Трябва да се сезират органите, защо се мълчи?
18
1
 
12
 
! Отговори
АнонИмен преди 13 години
Фармацевтичната индустрия е номер 2 по печалби след оръжейната. Ако ми е стара информацията, някой да ме поправи. Сега сложи ръка и на наркотиците с хуманни подбуди.
17
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 13 години
Това го могат американците. Съсипват всичко хубаво и добро
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
еуфоричен ефект - ha ha ha pak nekoi zabluden uchen. Onzi den govorih s edin lekar - ami jalko suzdanie se okaza. Purvo se izkaza mnogo kategorichno , che kum marihuanata se razviva silna abstinencia. (haha) Sled tova razkaz i za "euforichnia efect", koito te kara da pravish kakvi li ne raboti - popitah go dali e pushil i estestveno otgovorut beshe NE. Kakvo da vi kaja.... Ei sega tia tapanari shte mi prodavat genno modificirani ... shtoto ako ne gi modificirat niamt osnovanie da iskat pari z
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ама моля ви няма нужда да се мъчите да махате еуфоричния ефект