Жените са по-добри, вече доказано и научно!

Тестостеронът пречи на способността за съпреживяване
Обновена: 13 апр 2011 21:50 | 13 апр 2011 21:50,
65
Жените са по-добри, вече доказано и научно!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Открай време жените са смятани за по-интуитивни от мъжете, но тяхната способност да съпреживяват чувствата и мислите на ближния не беше научно доказана. Това направи най-ново холандско изследване, което откри хормоналните основи на дамския алтруизъм, пише в. "Кориере дела сера".

Според изследователски екип от университета в холандския гр. Утрехт, на способността за съпреживяване, наричана от учените емпатия, най-много пречи мъжкият хормон тестостерон. Тъй като при дамите преобладава естрогенът, а тестостеронът е в минимални количества, те могат по-добре да развият своите специфични способности.

При тестовете, осъществени от екипа, на 16 жени на възраст между 20 и 25 години са били раздадени снимки на лица, чиито изражения те били помолени да опишат. Веднъж опитът бил проведен при нормални условия, а след това повторен, след като на участничките било дадено хапче с високо съдържание на тестостерон.

След приемането на хормона три четвърти от дамите показали по-слаби възможности при описанието на израженията. Което значително снижавало тяхната емпатия.

"Това проучване доказа, че дори и малки хормонални промени, могат значително да повлияят на емпатичните способности на човека", коментира Джак ван Хок, един от ръководителите на изследването.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Strashna rabota sa tezi izsledvania ,tvurde " zadulbo4eni" !Mai ima mnogo po tezi vuprosi da se tursi v zonata na zdra4a!Dobroto ne e zavisimo ot nikoi pol!To e takova samo po sebe si!Vuprosa e dali imame stremej kum nego!
58
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 13 години
Ехеей, то ако от едно хапче тестостерон ставаше нещо ...Аз лично съм пил хапчета в продължение на няколко месеца без да ми стане нищо, а те от едно хапче - изводи!!!Ама що ли ги чета тия простотии .. сигурно щото и аз съм ***. Вместо да си лягам да се наспя!
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Посочете ми една жена сътворила свръхчовешка музика като Лудвиг ван Бетховен!
56
0
 
2
 
! Отговори
той преди 13 години
вижте възрастта променя хормоните
55
1
 
1
 
! Отговори
kaka преди 13 години
по-важно е да не опикаваш седалкатанещо,което мъжете редовно правятпикаят сякаш поливат с леика
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма да има мъже тогава. Няма и да има оставени поколения.. наследници. Жените ще трябва да си моделират мъже и да си ги използват за разплод. Ще има патки, кокошки, крави, овце.. но не и жени.
53
0
 
6
 
! Отговори
Мечо Мечев-Мечистия преди 13 години
Ами има си обяснение това за емпатията - това, че са създадени за майки. Майката трябва да е способна емпатично да улавя сигналите на бебето и да го обгрижва. Дали това прави жените по-добри като хора - не. По-жалостиви са, по-грижовни, но злобари има и сред двата пола.
52
2
 
14
 
! Отговори
вярно за жалост !!! преди 13 години
Не знам дали се води статистика за убийства и физически тормоз ,но мисля,че 95% от тези престъпления се извършват от мъже ! Ако жените управляваха света,той би се превърнал наистина в рай ! Не знам дали да се срамувам или да се гордея,че съм мъж ?!
51
1
 
1
 
! Отговори
към 53 преди 13 години
Този ,където е написал статия навярно.
50
2
 
7
 
! Отговори
пловдивчанин преди 13 години
Аз не знам коя нормална жена ще се тъпче с тестостерон, за да участва в шантавите експерименти на някакви холандци.
49
1
 
10
 
! Отговори
добре че е така... преди 13 години
Мъжете са по- добри в създаването на непрятности!
48
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 13 години
Не вярно това! Не си жена и не знаеш мъжа на какво са способни за умори една жена!
47
4
 
2
 
! Отговори
умен преди 13 години
Жените са по-добри, вече доказано и научно!В това че по бързо от мъжете те та сасипват.ХАХАХАХАХА
46
0
 
7
 
! Отговори
хаха преди 13 години
Бившия ми мъж е на друго мнение :)
45
3
 
4
 
! Отговори
az be преди 13 години
По-добри са , но само в лъженето!
44
5
 
2
 
! Отговори
мъж преди 13 години
До 41:Да, през средновековието са избити много жени като вещици - не само от инквизицията (испанската), но и в Северна Европа (има писмени данни). Но и повечето от "свидетелите", по чиито показания са "съдени" вещиците, са жени и момичета. Избитите жени не са в никой случай милиони, а хиляди. Дали те са били най-гениалните - на знам. Вярно е, че не се популяризират великите постижения на жените, вярно е и че някои са откраднати от мъже, но вярно е също, че великите творци-мъже са много повече.
43
5
 
3
 
! Отговори
мъж преди 13 години
Няма да коментирам относно ***, надраскал горната "статия". Холандските учени общо взето са открили топлата вода - че жените са повърхностно по-емоционални от мъжете, чрез което деменстрират чувствителност, съчувствие и съпричастност. Пита се, кому би помогнала съпричастността, ако не е подкрепена с дейстена помощ или поне подкрепа? Научното уточнение по-долу не ми дава отговор. Че емпатията може да е основа на алтруизъм - може (ако е искрена), но може и да не бъде, нали?
42
0
 
9
 
! Отговори
.... преди 13 години
важното е мъжете и жените да се уважават защото всеки има какво да научи от другия
41
0
 
14
 
! Отговори
за уточнение преди 13 години
Емпатията или съчувствието е способността на човек да съпреживява емоциите, чувствата и мислите на другите. Степента на емпатия е строго индивидуална, като съществуват и различни видове емпатия според начина, по който другият индивид е разбран когнитивна, емоционална, интелектуална. Емпатията стои в основата на градивното социално общуване и води до формирането на алтруистично поведение.В по-високите степени на емпатия човек се ангажира с чувствата, емоциите, дори тревогите на друг човек, дори и да нямат близък контакт, например чрез телефона, снимка или интернет.
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Освен феноменалните открития и превземане на най-високите върхове на изкуството,мъжете са извършители на огромна част от престъпленията в световен мащаб.Въобще хора на крайностите,което на момента изключва великолепното и много важно човешко качество-емпатия и доброта,без което живота е немислим.