Ръкостискането вече не е на мода

Остава като най-уместен поздрав само в бизнес средите
Обновена: 23 май 2012 14:27 | 23 май 2012 14:27, Елка Василева
52
Ръкостискането вече не е на мода
Традицията хората да се поздравяват с ръкостискане отмира. Снимка: архив, Reuters

Традицията хората да се поздравяват с ръкостискане отмира, защото повечето хора я намират за твърде официална.

Това пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 1000 души по поръчка на компанията за пяна за вана и душ гелове "Radox".

Допитването показва, че британците все по-често пренебрегват ръкостискането и вместо това предпочитат да поздравяват с прегръдка или лека целувка по бузата в континентален стил.

Над 50 процента от участниците в анкетата споделят, че вече не се ръкуват, когато срещнат приятел или познат. Дванадесет процента предпочитат леката целувка по бузата или изобщо не си правят труда да поздравяват. Близо 30 процента от анкетираните признават, че избягват ръкостискането и директно прегръщат познатите си, когато ги срещнат.

Един на всеки петима участници в анкетата споделя, че намира ръкостискането за твърде официално. Според 42 процента от анкетираните то е подходяща форма за поздрав само в бизнес средите.

Хората освен това смятат, че ръкостискането е нехигиенично - един на всеки 12 души признава, че се страхува от предаването на бактерии.

Над 50 процента от участвалите в допитването мъже разкриват, че прегръщат познатите и приятелите си, а 15 процента - че ги целуват. Близо 25 процента от представителите на силния пол смятат, че ръкостискането е "старомодна проява на мъжественост".

Когато става въпрос за бизнес обаче, 87 процента от анкетираните намират за най-уместен поздрав ръкостискането. Този начин за поздравяване е подходящ и в кралските среди. Смята се, че през живота си кралица Елизабет II е стиснала половин милион ръце. За сравнение - мъжете са поздравявали някого с ръкостискане средно 670 пъти, а жените - 304 пъти.

"Не е изненадващо, че британците искат да изглеждат по-дружелюбни и се поздравяват по по-неофициален начин, подобно на чужденците. Те вече възприемат размяната на прегръдки и целувки като по-лесно средство за изразяване на радостта от срещата с познат или приятел", казва психоложката Джейн Маккарти.

"Интересно е да се наблюдава как традицията на ръкостискането отмира сред британците", казва Ник Уилчър от компанията, поръчала проучването.

Покрай честването на диамантения юбилей от възкачването на Елизабет II обаче най-уместният поздрав към кралицата си остава ръкостискането, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe priznavam, che v nachaloto mi beshe stranno, da se celuvam s hora, koito ne poznavam, no e situaciata e oshte po-nelepa, ako tragnesh da podavash raka; vse edno sam si postaviash barierata pred drugite. tova s pregradkite i celuvkite dori mejdu maje e veche dosta stara tradicia na zapad.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Представям си, отиваш на бизнес среща с представител отдругия пол и още от вратата почвате да се прегръщате и целувате. :-)) Просто звучи нелепо! А и отделно не всеки обича да му се навлиза вличното пространство, особенно когато става думаза човек, който не ти е много близък. Лично аз не бих искала шефовете да ме прегръщат и целуват.
40
0
 
4
 
! Отговори
нинжда хамстер преди 11 години
Да ме извиняват англичаните, ама предпочитам ръкостискането, нищо, че е нехигиенично. То целувките да не са по-хигиенични! Откъде накъде някой ще ме прегръща и ще ми навлиза в личното пространство.
39
1
 
5
 
! Отговори
Pin преди 11 години
Прегръщането и целуването при среща е характерно за мюсюлманите ! Днес 50% в Англия казват, че го правят. Както е тръгнало при една статистика след 20 години процента ще е още по-голям .
38
1
 
0
 
! Отговори
Жорката преди 11 години
Аз пък всеки ден си го поздравявам с кеф!
37
3
 
1
 
! Отговори
Ги дьо Мопасан преди 11 години
Ръкуването е нехигиенично, а? А тоталния, разюздан секс? А като непрекъснато пипате банкноти и монети, това не е ли равностойно на ръкуване с всякаква баологична ***? Аз веднъж прихванах гонорея от броене на мангизи! След това базстрашно и безжалостно разпилявах краката на дузина руси биологични шедьовърчета без презерватив. Задължително профилактично поддържам висока концентрация на Чивас в синята ми кръв! Абе, света е една клоака, много скоро вирусите ще ни видят сметката...
36
0
 
3
 
! Отговори
Инджинер преди 11 години
Предлагам нов поздрав - почукване на телефоните.
35
0
 
19
 
! Отговори
бъдете като децата преди 11 години
аз пък, преди време ходех с една мадама, чийто 5-годишен син като му кажеха "кажи на чичкото как се казваш", се изпърдяваше и се скриваше зад майка си
34
2
 
7
 
! Отговори
мани аман заман преди 11 години
40 прав си. но това важи за непознати. ние се ръкостискаме досри с познати. постоянно ли ще се пробваме кой какъв е .. шведите например се ръкостискат само на първа среща, познати винаги се прегръщат. уж бяха студени а то се оказа че са по топли от нас. Дефакто на някой му е уйдисвало та е казал това..
33
0
 
13
 
! Отговори
Препатил преди 11 години
Ръкостискането е за предпочитане пред прегръщането. Няма да забравя как първия път, когато напълно неочаквано една семейна приятелка ме прегърна и целуна, напълно в този дух, аз, да не бъда дърво и неучтив реших да ѝ отговоря по същия начин и ръцете ми попаднаха отстрани под мишниците ѝ, а тя имала гъдел и как подскочи :) Ние, българите сме по-свенливи от хората в другите страни и подобно нещо ни идва в повече. Отделно ръкостискането показва много за човека, но то също може да се приучи.
32
15
 
7
 
! Отговори
мани ман заман преди 11 години
на север от българия хората се прегръщат на юг целуват. на запад се целуват и прегръщат само ние в България се ръкостискаме. Студени сме. Мислим се за велики пренебрегваме отсрещния. Винаги мислим с какво може да ни навреди. Лоши сме. Алчни сме, Ане бяхме. Пусти му политици. Очуждихте ни не само като нация а и като личности. има два изхода. терминал 1 и терминал 2.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само гейове и *** като Брежнев и Кастро се целуват.. Бля..
30
1
 
25
 
! Отговори
тя преди 11 години
Целувам по бузите само много близките си приятели и роднини, с останалите не ми е приятно да скъсявам дистанцията. Даже много мразя да ме докосват слабо познати хора, а има едни много отворени, дето умират да прегръщат и да се облягат по околните.
29
0
 
5
 
! Отговори
Bukov преди 11 години
logichno... v bg i biznesa ne e na moda....samo marzela ne izliza ot moda v bg
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз поздравявам с лек поклон на главата,като корейците...
27
0
 
26
 
! Отговори
нз преди 11 години
Най-модното в момента е просто да си го преместиш в другия джоб
26
0
 
25
 
! Отговори
Ханко преди 11 години
Не е на мода защото чрез ръкостискането разбираш веднага с какъв човек си имаш работа,мека потна мъжка ръчичка........
25
6
 
2
 
! Отговори
youtube преди 11 години
Пичове напишете в youtube -- vaiii vaiiiИ кажете дали ви харесва каката.
24
1
 
2
 
! Отговори
Тъпото преди 11 години
Номер 15 го е казал най-точно!!!! НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ!!!!!!!!
23
3
 
6
 
! Отговори
Ханко преди 11 години
Скоро световната *** мафия ще изкара на мода и да се поздравяваме надупени като се калайдисваме по един път ! Хубава работа ама *** !