Curiosity изпрати уникални кадри от 5-километрова планина на Марс

Скоро марсоходът ще праща цветни снимки и панорамни изображения
Обновена: 7 авг 2012 21:13 | 7 авг 2012 15:12,
143
Curiosity изпрати уникални кадри от 5-километрова планина на Марс
Снимка: Reuters

Марсоходът "Curiosity" изпрати уникални кадри от Червената планета, сред които на високото 5 километра възвишение Шарп, предадоха световните информационни агенции. На 6 август в 8,32 часа българско време в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена е получен еквивалентът на текстово съобщение от "Curiosity" за успешния край на пътуването му на 566 милиона километра от Земята. 

Седем минути по-късно орбитиращият апарат "Марс Одисей" предаде снимка, на която се вижда едно от колелата на "Curiosity" върху наподобяващата чакъл повърхност на Червената планета. На фона на късното следобедно слънце, спускащо се зад ръба на кратера Гейл, от чието дъно се издига възвишението Шарп, марсоходът изпрати още шест изображения и резултатите от първоначалните проверки на 10-те му научни инструмента. "Curiosity" направи и снимка на възвишението Шарп.

Изображението е заснето от една от предните камери, предназначени да засичат препятствия пред колелата на марсохода. "Curiosity" кацна "безупречно" в кратера Гейл с диаметър 154 километра на около 10 километра от подножието на високата 5 километра формация от седиментни скали. Часове по-късно от допълнителни фотоси, снимани от "Curiosity", специалистите от НАСА "сглобиха" и разпространиха необработено видео с ниска разделителна способност.

Още по темата
6 авг 2012 11:00
348
Благодарение на него жителите на Земята могат да проследят последните две минути и половина от спускането на "Curiosity" от перспективата на марсохода. Клипът представлява партида от над 200 изображения, заснети с четири кадъра в секунда, и показва какво се случва с "Curiosity" от отделянето на топлинния му щит до спускането му на Марс с кабели от въздушния кран.

От НАСА очакват кадри с висока разделителна способност от спускането по-късно. На този етап изображенията, предоставени от "Curiosity" са черно-бели, доста от тях са неясни, но въпреки това очароват учените. "Тези снимки показват Марс такъв, какъвто никога не сме виждали досега. Всяка една от тях е най-прекрасната, която е попадала пред очите ми", казва Майк Уоткинс от НАСА. 

През следващите няколко дни се очаква "Curiosity" да започне да изпраща цветни снимки и панорамни изображения. През следващите две седмици марсоходът на стойност 2,5 милиарда долара ще остане неподвижен, докато бъдат направени проверки на всичките му системи. Една от първите задачи на "Curiosity" ще бъде да анализира химическия състав на почвата около мястото на кацане, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: марсоходCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лабораторията за двигатели?!?!!?! или за реактивно движение неграмотни безкултурници?
126
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А първия руски ще се казва СЕРгей или ПУТин :))))))))
125
4
 
2
 
! Отговори
rusnak преди 11 години
Първите български космонавти, които, някога, може би, евентуално, ще бъдат пратени на червената планета, като обслужващ персонал в тоалетната на космическият кораб, ще носят звучното име, Чичковитечервенотиквеничковчета:)))
124
3
 
3
 
! Отговори
do 136 преди 11 години
Кацали сте даже с хора и извън млечния път сте кацали :))Пич руснаците даже на самолетоносач тук на земята не са кацали, не на луната слънцето марс и т.н.Или просто ни разказваше поредния виц.
123
4
 
3
 
! Отговори
rusnak преди 11 години
Ей смешници, и на Луната и на Марс сме стъпвали отдавна.. Много са ви ограничени доводите, както подобава на прости българи..
122
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешни и жалки са руснаците, вече десетилетия обявяват как ще правят нещо, но нищо не правят. На луната, ще кацат, коли ще правят, компютри, софтуер, междупланетнин мисии, истински самолетоносач, самолет пето поколоение. Вече 50 години копират един фиат и всяко копие им е все по неуспешно. Все стоят и се молят САЩ да фалират и все те самите фалират, разпадат се и т.н. Само една *** държава в света може да продаде територия като Аляска за жълти долари и после да се молят да фалирали САЩ.
121
3
 
6
 
! Отговори
KOKO преди 11 години
ТОВА Е МАКЕДОНСКО ВЪЗВИШЕНИЕ. ДАРЕНИЕ ОТ АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ.
120
3
 
7
 
! Отговори
обективен преди 11 години
до rusnakСлед като спомена за "дълг", ние всички знаем много добре колко пъти са фалирали до сега ***, а ти знаеш ли? Ще ти дам бонус, раШата ти вече е обявявала банкрут пет пъти в историята си - през 1839, 1885, 1918, 1991 и 1998 години. Последните два ПЪТИ само през 7 годинки, и още нещо по въпроса, Американския "дълг" е ВЪТРЕШЕН, дължимото към чужбина е идиотско малка сума за БВП на САЩ. Сега обаче темата е за друго, а именно космически изследвания и конкретно марсохода на НАСА.
119
2
 
1
 
! Отговори
очилат преди 11 години
Това сняг ли е отзад на планината?
118
1
 
3
 
! Отговори
до 129 преди 11 години
А на теб лично какви пари са ти взели хамериканците като си такъв орафляк и не можеш да си платиш тока.
117
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 111'... недей да правиш сметка на чужди пари!''----------------------------- Те не са чужди и затова ги смята човека.Американеца ти взима парите по няколко начина:1-пробва с оръжие2-ако не стане първото продава ти медикаменти (илачи)3-ако откажеш и двете,идва и ти взема парата насила.Така че няма начин колегата да няма участие в този проект.Прав е да смята.
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бай *** се бъзика с голямото постижение,защото не може да осъзнае случилото се.
115
2
 
6
 
! Отговори
ОПААААА преди 11 години
Има ли платен ГО? А изтекъл ли е техническия преглед? А пътен данък?А ВИНЕТКА ?Как така ще се разхожда без ВИНЕТКА? Щом той може що аз да не мога? На Марс може, тука не може. Законите не важат ли за всички бе?
114
8
 
2
 
! Отговори
rusnak преди 11 години
до обективенКолко е дълга на хамериканците, умнико???То секи може да се тъпче, бед да му мисли за връщане...
113
6
 
3
 
! Отговори
reemix преди 11 години
Само не разбирам какви са тия 556 млн километра. А???
112
18
 
4
 
! Отговори
Насакото Яката преди 11 години
Curiosity та Curiosity.Не използват никакви технологии тези хАмериканци.1. Rover e марсохода. Rover?!? че неможаха ли да пуснат някоя японска бегачка - Нисан, Мицубиши , а Rover - луди това едвам крета и след 20-30 километра ще си разтрие частите щото е сглопка made in India2. Камерата неструва, предполагам, че тя е пак Индииска или сглобена от Пакистанец в Харлемско мазе. Всички знаем, че камерите са Канон и НиконПусти хАмериканци немогат да забравят Пърл Харбър и затова сега страдат !
111
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви 556 милиона километра пише тука ве, тая сонда на зиг-заг ли е летяла? До Марс са има-няма 80 милиона км
110
6
 
7
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Ако беше руШки марсохода, а не АМЕРИКАНСКИ сега "скептиците" щеха да ручат не само домати с колците, а и гомна ако требва, НО не би, не е руШки другаре, и с оглед изпадналата до второстепенна държавица русия май никога няма и да отидат. Плювайте си на воля, хората от НАСА надали ще забележат поплювките ВИ, те просто си вършат работата добре, и както виждате вече получават това, за което е изпратен там Кюриасити. И още нещо замислете се, БВП на раша сега се съизмерва с този на страни като Турция
109
8
 
5
 
! Отговори
rusnak преди 11 години
Тия да не са, като ония от Луната..:)))
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 200 изображения, едва ли това е най-доброто!

Спонсорирани публикации