Да страдаш от аутизъм не значи, че си некадърен

Нови проучвания показват, че те са добри специалисти в областта на технологиите
7 ное 2012 07:00,
50
Да страдаш от аутизъм не значи, че си некадърен
По неофициални данни в България има около 20 хиляди деца, страдащи от аутизъм Снимка:Reuters

Факт е, че аутистите трудно си намират работа. Или пък, ако имат такава – са подценени заради болестта си. Но малко хора знаят всъщност, че те боравят много добре с цифри и технологии. Някои компании са направили това откритие и се възползват от него с пълна сила – налице са едни от най-добрите информатици аутисти.

Германецът Хайо Зенг дълго време не знаел какъв е проблемът му. Сега е на 49 години и работи като IT специалист. Но автобиографията му е пълна с лоши моменти и се налагало не един път да започне отначало. Той самият не откривал конкретна причина за това. Замислил се за собственото си поведение, понякога отчужденост, треперене по време на разговор. Той смятал, че има нужда от време, за да стане по-социален тип.

Преди 4 години му поставят официално диагнозата аутизъм. Той признава, че преди това не знаел много за болестта. Но това се оказало като спасение за него, най-малкото защото намерил обяснение за проблемите си, слабостите си и начина на поведение.

По-малко разговори и повече концентрация

Зенг работи като IT специалист в държавната библиотека в Хамбург. Грижи се за правилната работа на сървъра, за функционирането на мрежата и се опитва да направи целия интернет каталог малко по-лесен за използване. Той споделя, че работното му място не е шумно, не се налага да говори много и по този начин се концетрира по-добре в работата си. Колегите му, виждайки старанието на Зенг, не го изолират, а се опитват да го приобщят. Междувременно аутистът посещава и терапевтични курсове за аутисти.

Зенг разказва, че винаги е имал проблеми в училище, в университета и при работодателите си, преди да разбере за болестта си. Той има талант за цифри, логика, симетрии. Работил е като компютърен програмист, но бързо се провалил заради поведението на колегите му спрямо него, заради силната конкуренция, а и заради факта, че той просто не ги разбирал. Когато чуел примерно израз от рода на “Ами не виждаш ли корабчета в очите му?“, той търсел конкретно корабчета и не разбирал смисъла. Колегите го смятали за бавноразвиващ се.

Когато не знаеш какво се случва

Отношението на другите спрямо аутиста го вкарват в дълбока депресия. Той просто не разбирал как останалите умеят да комуникират толкова добре. Не разбирал жестовете им, социалните отношения. Искал да се интегрира, но просто не могъл. Не разбирал кодовете на останалите, а самият той имал талант за кодове – но от друг тип. Завършил и висше образование въпреки постоянното подценяване от страна на другите.

А всъщност аутистите имат много потенциал

Съдбата на Хайо Зенг не е единствена по рода си. Тя показва типичната история на един аутист в света на нормалните социални взаимоотношения. 

„Важно е болният наистина да узнае диагнозата си, иначе рискува цял живот да се проваля в работата си и сред колегите“, казва Матиас Далферт, професор по социални дейности към Университета Регенсбург. Но понякога, дори и да знаят за болестта си, продължават с провала. Но този път не се дължи на тях, а на отношението на работодателя. Повечето компании не толерират „особените“. Дори на интервю един аутист би бил честен и би казал, че е болен и че не се справя с определни неща – те просто са твърде честни и не умеят да лъжат и да завоалират, казва още професорът от Регенсбург.

Когато Хайо Зенг бил на интервю и работодателят го попитал за неговите недостатъци, Зенг не премълчал нищо. „Всъщност повечето работодатели биха се радвали на този тип потенциал“, смята Матиас Далферт.
Повече от двайсет  на сто от хората с аутизъм биха работили нормална работа, сочат непотвърдени статистики, пише германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. По неофициални данни само 5% от тях обаче имат действително нормална работа. Малкият процент се дължи не на тях, а на субективизма на работодателя. 
Другите са или безработни, или работят нещо, което е много под възможностите им.

Когато повечето хора чуят за болни от аутизъм, си мислят ужасни неща. Просто защото не са осведомени достатъчно. Аутизмът, от който страда програмистът Хайо, е по-лекият вариант – синдромът на Аспергер. При него хората са точно толкова интелигнетни, колкото един нормален човек. Единственият проблем при тях е трудната комуникация с останалите, които така или иначе правят нещата още по-тежки, виждайки особеността на болния от аутизъм.

Те не са болни, а специални

От друга страна, аутистите са много талантливи и надарени. Проучвания показват, че те са по-добри в математиката, информатиката и други точни науки, отколкото здравите хора. Хайо Зенг се занимавал още като тийнейджър с астрономия и дори развил нови формули за изследване на планетите. Много аутисти обичат да разучават нещо до най-малкия детайл, те разпознават симетрии, модели и разпознават за отрицателно време грешката в някоя формула или технология. Освен това им доставя удоволствие да се занимават с на пръв поглед скучни неща като търсенето на грешка в дълъг програмен код.

Именно тези способности са търсени в икономиката и света на технологиите, които така или иначе управляват света. Дигитализирането на света предлага възможност на много аутисти да демонстрират способностите и таланта си, за да компенсират неумението да общуват с хора.

Все повече IT компании се възползват от способностите на такива аутисти.  „Ние сме просто една нормална IT консултантска фирма със специални служители“, казва Дирк Мюлер, който наема във фирмата си четирима аутисти.

„Те са лоялни, коректни и много надеждни служители. И никой не може да ги излъже. Най-лошото е, че много интелигентни и талантливи аутисти в момента събират боклука от контейнерите, въпреки че могат да ползват потенциала си за много по-сериозни неща. Просто повечето работодатели виждат само слабостите им. А ние ги наемаме такива, каквито са.“, обяснява германският предприемач.

В България броят на аутистите бързо расте. Болестта най-често се проявява в ранна възраст. Едно на всеки 150 деца в страната се диагностицира с аутизъм. За 95% от тях не се прави нищо. През 2008 г. България беше осъдена за сегрегация и дискриминация на децата със специални потребности и увреждания от Европейския комитет по социални права, който даде предписания на България в 11 пункта, от които частично бяха изпълнени 4 и намери, че в България „специалните деца нито имат достъп до образование, нито имат право да избират училищата, в които да учат”, както и че „Финансовите затруднения на България, не могат да служат за извинение на факта, че децата със специални потребности в България, не се ползват от правото си на образование.”, съобщава Фондация "Стъпки за невидимите деца на България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: аутизъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Realist преди 11 години
Imigrant - pishesh kolkoto da ne zaspish - mejdu autist i *** kakato se izrazjavash - razlikata e ogromna....
43
5
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: ZeitgeistЕдно време във всяко село имаше по един селски ***.Тогава не са знаели още, че се казват аутисти.И не са познавали ваксините.
42
1
 
4
 
! Отговори
Бавна Мисъл преди 11 години
до ZEITGEIST:ОПА! И една мастика да се пийне за кръвоснабдяване мозъчно.. мдааа:)
41
1
 
5
 
! Отговори
Бавна Мисъл преди 11 години
до ZEITGEIST:" И да се върнем на темата болестта аутизма е била непзната болест до 1950г." Непозната! Не НЕСЪЩЕСТВУВАЩА. Просто предните столетия са ги смятали за местните чудаци, *** или като и да са ги наричали. А познанията ни върху функционирането на мозъка са доста новички. Ненаречените неща не са несъществуващи.
40
2
 
5
 
! Отговори
Конспирация!!! преди 11 години
Това че ваксините предизвиквали аутизъм е необосновано твърдение. Обяснение от сорта на преди да го ваксинират нищо му нямаше (за дете на няколко месеца) е смешно- как майка му е разбрала че детето не е било с неврологични проблеми и преди ваксинацията? А дали не е от майчиното мляко? А овчата коластра, а витамините, а хомеопатията с която си тъпч4ете децата постоянно? Споко не е от хомеопатията (рафинираната захар в такива миниатюрни дози е безвредна) НЯМА връзка м/у аутизъм и ваксини
39
0
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 11 години
Абсолютно вярно.....
38
10
 
9
 
! Отговори
аутизма е рядкост преди 11 години
Забелязали ли сте че всяка майка на която детето и си е, нека си го кажем, тъпичко, си мисли че детето и е аутист. Трудно е да приемеш че детето ти е бавно развиващ се кретеноид. Друго е да е аутист като Рейнмен от филма с Дъстин Хофман.А аутизма е невероятно рядко нарушение на способността за общуване. Ако вашето аутистче не се научи да чете и да смята като нормалните деца и само точи лига и гледа тъпо- приемете тъжната истина- детето ви е тъпичко- в БГМАМА пишат само глупости. :)
37
0
 
9
 
! Отговори
Милена преди 11 години
Съгласна съм,че някои от тях са талантливи но са окастрени за най-ценното - афективния контакт или по-простичко казано нормалните човешки емоции !
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Браво РоскаНе съм казал такова нещо, айде да не ми променяш думите. Казах, че стават все по-важни. Няма такова нещо като рязка граница - година, в която изведнъж да се пръкнат аутисти от земята. Най-ранните описания на симптомите са от 18-ти век, за съжаление по онова време трудно може да се говори за наука като неврологията. Като свържеш напредъка в тази област с ускоряващите се темпове на глобализация, нещата се нареждат логично.
35
0
 
2
 
! Отговори
Браво Роска преди 11 години
До RoskoРосене голяма щуротия си написал, преди 50-те години не е имало социални контакти и симптомите не са се забелязвали, така ли! И какво точно е станало 50-те години, че хората са се решили на такава рязка промяна?
34
3
 
2
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
До имигрантОще през 1943 !!! Да, не е стригано, а е рязано!
33
0
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: Zeitgeist (номер 35)Айде първо да провериш фактите преди да пишеш изсмукани от пръстите измишльотини става ли?За аутизъм се е говорело и пишело много преди 1950 г.Един от детските психиатри е Лео Канер, който още през 1943 г. написва и публикува "Autistic Disturbances of Affective Contact".Тогава изобщо не са се използвали съвременните ваксини които ти набеждаваш като причина за аутизъм.
32
3
 
8
 
! Отговори
Rosko преди 11 години
До ZeitgeistПърво, аутизмът е познат от много преди 1950. Второ, като се има предвид, че точно след 50-те социалните контакти стават все по-важни в модерното общество, няма нищо чудно, че симптомите започват да се забелязват и диагностицират много по-често.
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Непотвърдени статистики ,неофициални данни... За какво е тогава статията? Да изброява догатки?Хората са социални и тези отхвърлени от обществото страдат по един или друг начин. Когато си роден такъв и не можеш да общуваш ,то нещата са до голяма степен обречени. Каквито и статистики да водите ,няма да промените мнението на околните или да разберете как точно мислят аутистите. Как да го вземеш на работа ,щом не може да контактува с колектива и да работи в екип?
30
6
 
2
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
До Бавна МисълСтига с тази мастика, кой консумира алкохол в 11ч. сутринта? Коя смъртност е по-ниска? На едно дете по българския имунизационен календар се бият над 20 имунизации до 18г., докато организма се развива. И да се върнем на темата болестта аутизма е била непзната болест до 1950г.
29
3
 
13
 
! Отговори
Rosko преди 11 години
Като видя в едно изречение думите "аутизъм" и "болест" веднага губя доверие в статията. Аутизмът не е нещо, което можеш да прихванеш, нито можеш да се "излекуваш" от него - просто мозъкът ти работи по различен начин, което логично води до проблеми в общуването с "неврологично типичните" (neurotypical, дума, която хората от спектъра ползват за останалите)
28
0
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
"Всичко е генетично обособено "Както и глупостта. Защо ли си мисля, че си генетично обременен и обособен от глупост?
27
0
 
6
 
! Отговори
Бавна Мисъл преди 11 години
до ZEITGEIST:дА- ГОЛЕМИ СА И СА МАЩАБНИ - смъртността е МНОГО по-ниска от преди 100 години (изкл. войните), въпреки Е-тата (те са леко извън темата - тях бих заподозрял за нарастналия брой алергии и злокачествени образувания, но не бих ги намесвал в спор за ваксините - спорът заприличва на повръщано след банкет). И да пийнем по мастика, а?
26
0
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 27По силата на същата "логика" мога да твърдя, че връзката между кръвопреливане и аутизъм е безспорно установена. Може да го повтаряш денонощно като мантра но това не значи че е вярно.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко е генетично обособено