Най-бедният президент в света

Уругвайският държавен глава Хосе Мухика дарява 90% от заплатата си на бедните
15 ное 2012 16:50,
132
Най-бедният президент в света
Снимка: Reuters

Общо възприятие е, че начинът на живот на политиците по света се различава коренно от този на техните избиратели. Това обаче не навсякъде е така. Или поне в Уругвай. Запознайте се с президента на държавата – той живее в почти разнебитена ферма и раздава голяма част от приходите си.

Прането е простряно извън къщата, а водата идва от кладенец в двора, който е обрасъл бурени. Само двама полицаи и Мануела, трикрако куче, пазят къщата.

Това е резиденцията на уругвайския президент Хосе Мухика, чийто начин на живот коренно се различава от този на останалите световни лидери, разказва журналист на BBC.

Президентът Мухика не е приел луксозната къща, която държавата предоставя на своите лидери, и избрал да остане във фермата на жена си, на черен път извън столицата Монтевидео.

Президентът и жена му обичат да работят на полето и дори си отглеждат цветя. С този самотен начин на живот и с факта, че Мухика дарява 90% от месечната си заплата от $12 000 за благотворителност, той си печели прозвището „най-беден президент в света“.

„Така съм живял през целия си живот. И ми е добре с това,  което имам“, споделя президентът.

След като прави благотворителните си дарения – от които печелят бедните хора и малки предприемачи – президентът остава с пари, които се равняват на средната работна заплата в Уругвай – около $775.

Неговата годишна декларация за състояние през 2010 г., която е задължителна за всички длъжностни лица в Уругвай, била на стойност от $1800 – или стойността на неговия Фолксваген Бийтъл от 1987 г.
А тази година той добави половината от активите на жена си – земя, трактори и къща - достигащи така $215 000.

И това все още е около две трети от декларираното богатство на вицепрезидента Данило Астори и една трета от декларираното богатство на предшественика му Табар Васкез.

Мухика е избран за президент през 2009 г., а през 60-те и 70-те години е част от уругвайската партизанска група Tupamaros – ляво въоръжена група, вдъхновена от Кубинската революция. Той е бил прострелян шест пъти и прекарва 14 години в затвора. Повечето от времето той е изкарал в тежки условия и изолация, докато бива окончателно освободен през 1985 г., когато Уругвай приема демократична форма на управление. Но годините в затвора му помогнали за възгледите за живота, казва Мухико.

„Наричат ме най-бедния президент в света, но аз не се чувствам беден. Бедните хора са тези, които работят само за да постигнат лукс и искат повече и повече. Това е моят начин да се чувствам добре и свободен. Мога да изглеждам луд и ексцентричен стар човек, но това е свободен избор“, категоричен е той. 

Уругвайският лидер изказа тази гледна точка и на срещата на високо равнище „Рио+20“ през юни тази година. „Говорихме цял следобед за устойчивото развитие и как да измъкнем масите от бедността“, допълва той.

Според него не могат всички държави да бъдат богати. „Ако индийците разполагаха със същия брой коли на домакинство, както германците, кажете ми, колко кислород щеше да ни остане?“

Мухика критикува повечето световни лидери заради болния им стремеж и „сляпо обсебване да постигат растеж и развитие с повече консумация, като че ли противоположното би значило края на света“, смята той.

„Много симпатизират на президента Мухика заради начина му на живот. Но това не пречи да бъде критикуван заради начина, по който управлява“, казва Игнасио Зуаснаба, служител в уругвайска социологическа агенция.

Уругвайската опозиция казва, че икономиката на страната не се е подобрила въобще, нито сферите на здравеопазването и образованието са направили стъпки напред. А популярността на президента е спаднала под 50% от изборите през 2009 г.

Тази година президентът беше под обстрел между два спорни хода – уругвайският конгрес прие законопроект, според който абортът до 12-ата седмица от бременността е позволен. За разлика от предшественика си, Мухико не наложи вето. Той дори подкрепя дебата за узаконяването на употребата на канабис, което ще даде на държавата монопол върху търговията му.

„Консумацията на канабис не е най-притеснителното нещо, незаконното предлагане на наркотици е истинският проблем“, казва президентът.

Но така или иначе президентът не трябва да се притеснява още дълго за народа си – по закон той няма право да бъде преизбран, а мандатът му свършва през 2014 г. А така или иначе Мухика е на 77 години и е време да се оттегли изцяло от политическия живот.

Когато това стане, той ще има правото да взема държавна пенсия – и за разлика от предишни президенти, той едва ли ще намери за трудно приспособяването към по-ниските доходи на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: уругвайпрезидент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
1
 
! Отговори
Maria Vasileva преди 9 години
Bravo eto taka trqbva ..ako i blgarite imahme takav voda4 ...no sa,o mojem da me4taem
120
0
 
2
 
! Отговори
анелия преди 11 години
това е човек за пример браво нашия президент и господата и госпожите депутати да вземат пример от този човек :))))))))
119
0
 
4
 
! Отговори
До RCI преди 11 години
След тази статия си направих труда да прочета за 2 (два) дена за Уругвай почти всичко, което намерих и да ти кажа си заблуден.Преди да пишеш да изказваш глупави мнения, прочети за цялата система на управление на Уругвай, прочети за кабинета на Президента, прочети за Конгреса им и начина им на Управление и Държавност, за начина на Мислене на Хората или електората ако на теб ти е угодно така. Там има Демокрация.Не случаайно някои думички са с главна буква от уважение към една нация!
118
0
 
1
 
! Отговори
тина преди 11 години
ГРЕШКАТА Е МОЯ. ЧЕТИ БОЙКО
117
0
 
1
 
! Отговори
тина преди 11 години
И Г..Н БИЙКО РАЗБОЙКО ПРАВИ СЬЩОТО...
116
0
 
4
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Поклон.
115
2
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Вирджиниа(117), НЕ АЗ, Президентът им го казава с деиствията си.
114
0
 
5
 
! Отговори
RON преди 11 години
Браво на Президента на Уругвай щом има още такива хора света може и да се спаси.
113
3
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
119,говоря по принцип,като изхождам от обърканите представи за управление на уругваеца.Казваш`какво прави за страната си`.ТОВА е въпросът!Тези подхвърлени стотинки,на които толкова внимание се обърна НЕ работят за страната.Напротив дискредитират я!Държавата е толкова бедна,че всеки изсипан в паничката цент е така важен,че чак в България разбраха. А ти като застанал на най-високия пост,какво направи?Тези пари са народни-или на никого не `връщаш`,или на ВСИЧКИ!Т.е.връщаш ги в бюджета.Без шум!
112
0
 
7
 
! Отговори
Един UY в BG преди 11 години
Ще ме извините за Българският или за грешките, които мога да допусна, но аз съм от там и живея тук, не защото там е лошо, а защото преди години там имаше военна хунта, която изби много хубави хора, а други като мен избягаха, но има и такива, като Президента, които останаха и се бориха и мога само да му се поклоня и да желая да се върна там, но тук се задомих и тук отгледах децата си. Бих искал този президент да го видите какво значи семпъл и скромен и как псува когато е ядосан ;) Просто - ЧОВЕК!
111
0
 
2
 
! Отговори
До 111 преди 11 години
Определено ти и RCI сте най тъпите парчета тук.Даже не си направихте труда да прочетете малко информация за страната и за начина на управление.Там няма значение дали президента е ляв десен или център, а какво прави за страната си.Там няма значение ти каква религия изповядваш или дали ядеш доматите с колците, а какво правиш за страната си и за обществото, но на болнави изпилени и дребнави мозъци, като Вашите ще им дойде твърде много тази информация, а камо ли да я осмислите и асимилирате.
110
0
 
1
 
! Отговори
До 114 VDCH преди 11 години
Разрешени са в страната от Конгреса и мнението му е позитивно, т.е. човека сам избира възможността да има спътник/спътница в живота!
109
0
 
4
 
! Отговори
Вирджиния до 112 преди 11 години
Защо решихте, че Уругвай е *** страна? Не е ли по-тъпо да си със средна заплата под 400 долара, а по телевизията най-нагло политиците да лъжат, че сме икономически световни шампиони! Аз вече казах-"българските" политици освен добър пример, друго не могат да кажат за Уругвай, пък и средната заплата им е 775 долара. Пък и този човек едва ли ги лъже, че са Първи шампиони по икономика в света, както правят "нашите" циници.
108
4
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Сандо това е най-примитивната и най-отвратителна форма на популизъм.Той не казва,намалете ми заплатата.Той си прибира високата заплата.От това следва че и на другите високопоставени заплатите не се пипат.И се прави на добър сред народа.Раздава!Значи аз да съм добре,тези около мен да не ме намразят,а и народът да ме обича!Евтин популизъм е това,та колко ще нахраниш с 1000 д.?
107
2
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 11 години
Това е истински президент а не като нашия *** !!! Едно голямо браво на човека милеещ за народа си!!!
106
2
 
0
 
! Отговори
VDCH преди 11 години
Само не мога да намеря информация за мнението на този тарикат по въпроса за еднополовите бракове. Ако някой има линк, моля да го напише.
105
7
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
(+) Този тарикат НЕ СЕ ОТКАЗВА от възнаграждението;НЕ ВРЪЩА част в бюджета;НЕ ПОСТАВЯ въпроса за намаляване на заплатата!Той СИ ПРИБИРА парите.ВЗЕМА ГИ,значи приема такова заплащане!И след това "с чужда пита,майчин помен"!Вариация на комунистически ***.Защо не се откаже от парите на жена си?Отгъде са тези пари?Ползвала е наемен труд,тези пари да раздава!Нов Кастро.
104
6
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Георги,аз работя`ЗА`;избрания работи`НА`.Аз съм намник-след 17-да гори,нот ин май лайн!Той СЛУЖИ на избралите го.24часи.На себе си не принадлежи.И трябва да бъде обезпечен финансово за да не мисли за друго.Когато дарява,първо подценява себе си(не струвам толкова)и по лошо-подценява поста Президент.Значи ,този държава е толкова ***,че дори на Президента си не може правилно да определи възнаграждението.Да ги събира и когато изтече мандата,тогава да дари.А този е толково скромен,че чак БГ разбра!
103
23
 
0
 
! Отговори
някой преди 11 години
Типично латиноамериканско *** - аборти, дрога, партизански борби, беднотийка. Жалко за Уругвай, която беше една сравнително стабилна държава!
102
0
 
5
 
! Отговори
До кавала преди 11 години
До До ВиржинияЕвала на КАВАЛА, който е решил да се прави на филолог по форумите и да дава акъл по правопис. Пич статията е за най-бедният президент в света, а не за правописа в най-бедната държава в ЕС.

Спонсорирани публикации