Да жертваш живота си в името на един кадър

Истории, най-често с трагичен край, от размирните райони
Обновена: 8 апр 2014 08:01 | 7 апр 2014 19:49, Александър Попов
23

Надупчената с куршуми кола, в която са пътували фотографът на AP - 48-годишната германка Аня Нидрингхаус, и репортерката Кети Ганън. Мъж, облечен като полицай, откри огън срещу тях на 4 април тази година в навечерието на президентските избори в Афганистан. Фотографката загина на място, а Ганън бе тежко ранена. Снимка: Reuters

В ерата на технологиите войните се превърнаха в телевизионни сериали, които можеш да гледаш удобно от дивана у дома. Но в горещите точки военните действия са истински и загиналите не са статистика. Хората, които осигуряват кадри и картина, са в първите редици при сблъсъците и често стават жертва на своя професионализъм.

Само преди дни - на 4 април, в Афганистан беше застреляна фотографката на AP Аня Нидрингхаус, а репортерката Кети Ганън бе тежко ранена. Двете бяха в страната да отразяват президентските избори.   

Вижте още истории на фоторепортери, журналисти и оператори, повечето с трагичен край, от размирни райони по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едва ли има по-мерзавска и гнусна професия от политическата журналистика. Жалко наистина за хората , но всичко там се прави за пари, пари и пари.
18
10
 
9
 
! Отговори
Живот под наем преди 10 години
Никой не жертва живота си заради кадър, а заради ПАРИТЕ или ПОЛЗИТЕ, които ще изкара от този кадър. Дайте да не плачем на чужди гробища особено когато покойникът се е капичнал за пари. Журналистиката открай време е една от най-мерзките и долни професии.
17
2
 
7
 
! Отговори
Порти Портев преди 10 години
До Лапай бананаДума не казах за журналистите, не знам от къде я измисли цялата история, която си написал. Единственото което написах е за фотографите и операторите в "горещите точки" дали живота си за да имаме по-ясна и обективна представа за случващото се.Това че някой журналист след това може да ползва тяхните материали за да представи изкривена реалност е съвсем друга тема на разговор.
16
1
 
13
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
Във всяка професия има определена доза риск. В такива"огнени" точки той е по-голям, но и журналистите го знаят.Запогът е голям - живота.
15
11
 
8
 
! Отговори
буехуе преди 10 години
к'вото са си търсили са си намерили
14
3
 
17
 
! Отговори
Лапай банана преди 10 години
До Порти Портев:Тия Журналисти нямат нищо общо сдруги журналисти, които пишат поръчкови статии,които очернят някой политик, влизат в личния живот на другитенеканени.Или искаш да кажеш, че трябва да уважаваме "журналистите",които през ден-два пишат за "очаквано повишение на цените на жилищните имоти"ПП Умееш да манипулираш като свързваш истина с лъжа, но като цяло си елементарен.
13
5
 
25
 
! Отговори
Порти Портев преди 10 години
Уважение за всеки един от фотографите и оператори дали живота си за да видим на какво са способни хората едни към други. За да видим злобата с която полицаи размахват палките за да запазят нежелана власт и т.н.А тези които обясняват, че фотографите ходели за пари, да ви питам вас за без пари ли работите?
12
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
грозно звучи, че фотографи пак са снимали колегите си, пострадали или мъртви
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 13-тии журналисти, и полицаи са там за париПрави впечатление обаче, че полицията не се шегува по света, да не правя аналогии...
10
5
 
11
 
! Отговори
varg преди 10 години
Силно ме впечатли снимка 11.
9
27
 
9
 
! Отговори
Журналята прости преди 10 години
Бой по тая *** , неграмотна и нагла, БОЙ.
8
3
 
29
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Друг път пишете и за миньорите, друг път за ел. техниците ВН, металурзите, бай Пешо де го пече слънцето и рискува инсулт за да ожъне нивата с дъртия комбайн...
7
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАбе ти по рождение ли си толкова ***, или като малък си падал неколкократно на главата си? Това не ти е работа от 8 до 17 и после Пайнер тв и мятане на гьобеци.Да си такъв журналист трябват яки *** и железни топки, независимо от пола. На всички нас, писали тук ни липсват. Ако не бяха тези хора, щяхме да научаваме новините по димни сигнали сигурно.
6
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичите тези чисто и просто го правят за пари! А плодовете им се използват от западната пропаганда за промиване на мозъци- просто и ясно! Има хиляди начини да си изкараш прехраната спокойно и без да работиш за лицемери и лъжци като Ройтерс например!
5
2
 
38
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Мда, невероятно е да гледаме света през очите на военния репортер, виждаш човешката мъка, трагедия и разруха. И докато агенциите им си вдигат рейтинга и пълнят джобовете с пари, същите тези свършват в някоя канавка и ги четем в статистика като тази. Това са излишни жертви на войната.
4
9
 
33
 
! Отговори
жеко преди 10 години
стига сте ги възхвалявали, всичко се прави за пари, в горещите точки се плаща 3 пъти повече, който иска отива, ама да ни лъжете пак че било заради изкуството или просто защото фотографите ей така решили и отишли от любов към фотографията, лицемери
3
15
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Въпрос на избор е колко *** да бъда, както е въпрос на избор да си рискуваш живота за няколко кадъра с разрушения и смърт.
2
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние виждаме света и новините през обектива на тези хора. Талант, смелост и голяма доза лудост :)
1
34
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой карал ли ги е насила да се бутат между шамарите?