"Сони" се връща към магнетофонните ленти

Новите ленти побират до 185 терабайта
7 май 2014 09:48,
34
"Сони" се връща към магнетофонните ленти
Снимка: Reuters

Японската фирма "Сони" ще възкреси позабравените касети с магнетофонни ленти, след като е разработила нова технология, при която те побират 3 700 пъти повече данни от съвременните блу-рей дискове, предлагащи висока дефиниция, съобщи в. "Дейли мейл".

Иновационните ленти на фирмата ще могат да съхраняват информация с обем до 185 терабайта, което представлява 74 пъти по-голям капацитет от традиционните магнитни ленти.

Новата технология на японската фирма се основава върху изстрелването на йони от аргон върху полимерен слой филмов субстракт. Колкото повече фини кристални магнитни частици се полепят по слоя, толкова повече дигитални данни ще могат да бъдат съхранявани върху лентата.

Касетните ленти бяха на мода през 80-те години на миналия век, но бяха изместени като носители от CD, MP3, облачни технологии и други формати. Но с новите си подобрени свойства те триумфално ще могат да се завърнат в нашето всекидневие.

Фините магнитни частици, които използва "Сони", са с големина едва 7,7 нанометъра, което позволява изключителна плътност на записа - 148 гигабайта върху 6,45 квадратни сантиметра.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
ал преди 9 години
Абе хора...тези ленти се използват за бек-ъп и съхранение на данни а не за оперативни процеси, така че няма значение превъртане за достигане на файл и т.н. Важно е писането да е бързо върху тях. Супер, че че вече нямя постоянно да сменяме касетки. Браво на Сони!Всеки, който изкарва нова технология, задвижва прогреса и поевтиняване на досегашните неща...
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гост БДСНе, става дума за 185 ТБ! Виж новината на ББС.bbc/news/technology-27282732
27
1
 
0
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Всъщност има и по-големи.За справка, потърси информация за LTO-6
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най големия недостатък на ленти цд и други подобни носители е нуждата от механика което усложнява и оскъпява.мисля че нямат бъдеще.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Притежавам магнитофонни ленти BASF от 1974 - 1975 година. Записите са двупистови, на скорост 19 и някои на 38. Качеството и днес е невероятно - истински винилов звук /на машина Revox A700/. Така че не се майтапете с лентите.
24
6
 
1
 
! Отговори
Пандишпана преди 9 години
Е сега ша забогтея колко касетки имам с Лия, Кондю и др. мои льобими...
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много сте неграмотни. Или този, който е писал статията.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То си личи, че статията е преведена от английски, но поне преводът е добър :)
21
1
 
4
 
! Отговори
Гост БДС преди 9 години
Вероятно става въпрос за 1,85 ТБ, а не за 185 терабайта, което пак не е никак малко. Само дето малко трудно ще си пусна касетката на компотя.И Сони не продават патенти, ще трябва нова машина, а аз съм по Хитачитата. Тюх.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко е че имаме толкова некомпетентни журналисти. Касети за данни се ползват от >60 години насам без прекъсване, като на всеки 2-3 години удвояват капацитета на една касета. Новината е, че Сони са направили касета с 20 пъти по-голям капацитет от актуалните в момента. А как я предават журналистите и как я коментират хората е като вица, че завода е за компоти не за компютри....
19
2
 
2
 
! Отговори
axaxax преди 9 години
Ot Sony technologia za mass storage ne stava. Tia dokata gi pusnat na pazara na izogdni ceni horata shte sa minali na kvantovi komputari. S blueray beshe syshtata prostotia do sega ne sym vidial izogden blueray. Ccenata na nositeli BR ot 50GB triabvashe da e 0.50lv predi 5-6 godini. I da zameni dvdtata kato storage.
18
0
 
7
 
! Отговори
Към 21 преди 10 години
Пък и тези филми за киносалони, а не за домашно ползване :)
17
8
 
5
 
! Отговори
До Hitler преди 10 години
Толкоз минуси, за един нормален въпрос?!? Явно минусите се цъкат на потребител, а не на коментар... И да, има филми по 250GB( 8K UHD (4320p)), но докато го изтегля ще ми се отще да го гледам. Средната скорост за интернет в България е 3 мегабита в секунда (Mbps) и то за масовите торенти, за такива големи филми с размерите на половин средностатистически хард-диск, надали ще вдига повече 800 КБ,което прави 91 часа. Е, да тегля един филм една седмица и после да се окаже, че е боза не ми е по вкуса.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още помня кошмара от сдъвканата, изплюта, разтегната и деформирана лента, да не говорим ако искаш да прескочиш на друга песен какво превъртане, връщане и пак превъртане пада, докато нацелиш началото. Ако ги решите тези проблеми ще мина пак на ленти.
15
1
 
9
 
! Отговори
Ох преди 10 години
И автора на новината е неграмотен, ама и коментаторите са ни доста зле.Ленти са се ползвали винаги. Използват се и в момента. Всяка година излизат нови устройства с ленти. Компаниите ги използват за бекъп, защото са много евтино решение. Все още няма друга технология, която да ги бие по цена на МБ
14
2
 
7
 
! Отговори
.... преди 10 години
До ...А носителят MP3 къде го забрвяш :D
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако CD-то е записано качествено, пази се на тъмно и не се ползва нон стоп да го пече лазера, също ще изкара предоводлно години. Имам дискове на повече от 10 години, които още работят.Проблемът на лентата наистина не е капацитета, а достъпа до информацията (превъртането). Това е корпоративно решение. За бекъп и сега се ползват лентови носители без проблеми, ама за музика в колата, забрави.
12
1
 
12
 
! Отговори
... преди 10 години
"нанометъра"? Вашата неграмотност никъде на друго място я няма..
11
2
 
33
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
лентите умряха не щото събират малко, а защото трябва да се превъртат.
10
1
 
14
 
! Отговори
До предния преди 10 години
Притежавам CD-та от далечната 1997 година, които са си все така в перфектно състояние, съхранението и пазенето му е цаката.