Диамантът вече не е най-твърдият материал

Отстъпи на материал, наречен лонсдалеит
9 май 2014 13:39,
4
Диамантът вече не е най-твърдият материал
Снимка: Reuters

Диамантите ще си останат най-добрият приятел на жените, но скоро могат да загубят привилегированото си положение в промишлеността. Скъпоценните камъни отстъпиха титлата "най-твърд материал в света" на изкуствените наноматериали още преди време. Вече е известно също, че редки естествени материали са с до 58 процента по-твърди от тях, съобщи "Ню сайънтист".

Учени от шанхайския университет Цзяо Тун симулираха как атомите в два материала, смятани за много обещаващи в сферата на много твърдите, реагират на стрес при прокарването на сонда с много остър връх през тях. Първият - вурцитен борен нитрид има сходна структура с диаманта, но е съставен от различни атоми. Вторият - минералът лонсдалеит, е съставен от атоми на въглерода като диаманта, но те са подредени различно.

Съвсем малки количества от двата материала съществуват естествено в природата или са произвеждани в лаборатория. Затова досега никой не е осъзнавал изключителните им качества. Симулациите показват, че вурцитният борен нитрид издържа на 18 процента по-голямо напрежение от диаманта, а лонсдалеитът - на 58 процента по-голямо. Ако резултатите бъдат потвърдени експериментално, и двата материала ще се окажат много по-твърди от всички други.

Тъй като двата материала са много редки в природата, трябва да бъде открит начин да бъде произведено достатъчно количество за тестовете.

Лонсдалеитът понякога се образува, когато на Земята паднат метеорити, съдържащи графит. Вурцитният борен нитрид се образува при вулканични изригвания при много високи температури и налягане.

Ако откритието бъде потвърдено, вурцитният борен нитрид ще бъде по-полезен, защото е стабилен в кислородна среда при по-високи температури от диаманта. Неговата твърдост се дължи на гъвкавостта на връзките между изграждащите го атоми.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: материалдиаманттвърд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много редки паднали на земята от метеорити или от луната! :Dтолкова били малко, че и една лъжица супена нямало от тях за тестовете :DАре бегайте искате диамантите да поевтинеят ама няма :D
2
1
 
2
 
! Отговори
... преди 10 години
namerih i az tazi informacia
1
9
 
6
 
! Отговори
Салама преди 10 години
Господинът да си беше изрязал ноктите ли?