Мистерията около виртуозните севернокорейски сервитьорки

Ресторантът е тяхното поле за изява или място за пране на пари?
11 юни 2014 21:00,
36
Мистерията около виртуозните севернокорейски сервитьорки
Снимка: Архив Reuters

Северна Корея няма много добра репутация в чужбина - лагерите на смъртта, диктаторите и тестването на ядрено оръжие не помагат за доброто реноме на страната. Но в някои азиатски градове веригата ресторанти "Пхенян" изненадва с добра храна и чудесно обслужване, пише БиБиСи.

След като сервират блюдата, сервитьорките отиват към сцената, за да покажат своите таланти. Ун например пее оперни арии, Цзи-Ю свири на виола, Лин-А може да балансира с гърне на главата си. Всичко това е съпроводено от електронен ритъм и картини, които се сменят на екраните зад тях.

В ресторанта се сервират интересни корейски ястия, като задушено кучешко месо в каша от борови ядки. Има и екзотични напитки за 50 долара, ароматизирани с женшен и морска краставица, както и билкови хапчета, които сервитьорката твърди, че лекуват всичко.

Но по-същественият въпрос е от какво идват да се лекуват хората и какво търсят на това място?

През нощта мястото е пълно, предимно с южнокорейци и китайски емигранти, които флиртуват с персонала. Сервитьорките танцуват елегантно между масите, облечени в техните цветни престилки, и се усмихват. Отдръпват се от време на време настрани заради ръката на някой клиент, която се опитва да ги опипа.

Може би това е сложна форма на шпионаж и умишлено са избрани атрактивни и талантливи серитьорки, които да съблазняват важни хора и да извличат държавни тайни от тях?

За да отхвърли тази хипотеза, репортер на БиБиСи решава да заговори една от сервитьорките. Те провеждат съвсем елементарен разговор, в който Ун казва, че е от Пхенян и е от три години в Камбоджа. Казва, че ѝ липсва домът. На въпрос къде живее в момента, момичето отговаря, че живее горе. Тя отказва да каже колко души живеят заедно. Казва, че е тайна.

Възрастен лекар от Южна Корея обаче знае повече за сервитьорките. Той казва, че ги е лекувал няколко пъти. Момичетата не излизали много. Били обучени в училище за изкуства и били много надарени. По думите му те са намерили своето място за изява в ресторанта - ден и нощ имат публика, която да ги гледа.

Официално основната идея на пхенянската верига ресторанти е да изкарва пари и да се захранва севернокорейската икономика с чуждестранна валута. Но според някои хора ресторантите са свързани с Бюро 39 - агенция, за която се твърди, че пере пари за правителството чрез предприятия, които са свързани с продажбата на оръжие и производството на метамфетамини.

Но този ресторант не изглежда въобще като "перачница за пари" с любезния си персонал, интериора и оборудването. От друга страна, не изглежда и това малко място да може много да помогне на севернокорейската икономика.

Според южнокорейския лекар не става дума за пари и политика. Може би момичетата просто са намерили мястото, където да показват своите таланти и публиката да ги обича.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами те и южнокорейците, го ядат това, бе. Та те са си един народ. Ами в индонезия ядат маймуни, при това живи им отварят черепа и им ядат мозъка. И западните туристи си я поръчват тая атракция.Брей, че демагогия.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 32Прав си! При управлението на БКП/БСП само мечтите за по-добър живот ни остават.
27
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По реално ни се струваше да си мечтаем за екскурзия до Луната отколкото например екскурзия до Гърция!!!--------------------------Днес, отново милиони Българи само могат да си мечтаят за екскурзия до Гърция!!!Та какво се е променило в това отношение???
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Матрял за гъзолизците на ЕС и САЩ да развихрят фантазиите си !(Там ядът и хора гладните корейци)
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинВиж сега,въпреки тоталната медийна болшевишка пропаганда да забравим какво е било тогава,все пак има останали и малцина хора с добра памет.Тяхната не можаха да я изтрият(затрият).
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бау Бау Има ли "Чичово" задушено тас кебап?
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спомням си за българските магазини към посолствата на в западните страни. Продаваха конфитюрчета, мускалчета с розово масло и лютеница, а в стаичките отзад се извършваха истинските сделки.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свършиха ли се световните новини та пак подхванахме Северна Кореря?
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обикновени момичета верни на Партията.После (като разжалват Вожда) ще станат салонни управителки,ще открият козметични и масажни салони,някои (само някои обаче!) може и банкерки да станат...Кръговрат.
20
0
 
7
 
! Отговори
Ромео преди 9 години
Интересно как ли са в леглото
19
16
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обикновени момичета , но израснали при социализма. Красиви, скромни, възпитани, образовани - както българките през 60-те години. Кончита Вурст там се цензурира. както и няма местен Азис. Злобата и завистта на ББС са напълно разбираеми. Гледах наскоро техен филм за Пхенян - английският журналист не криеше симпатията си към този прекрасен чист град и скромните възпитани корейци. Как да го сравни с *** Лондон и деградиралите му граждани?
18
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според южнокорейския лекар не става дума за пари и политика. Може би момичетата просто са намерили мястото, където да показват своите таланти и публиката да ги обича.--------------Но според репортера на ББСи става дума за пране на пари от оръжия и метаамфетамини! Трябва незабавно САЩ да изпратят армия за да помогне на тези хора!!! Да ги спаси!
17
5
 
18
 
! Отговори
GOGO преди 9 години
НАЙ ОБИЧАМ КУЧЕШКА ГЛАВИЧКА С КАША ОТ ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА И БОРОВИ ЯДКИ АРОМАТИЗИРАНО С ЖЕН ШЕН.ММММММММММ
16
0
 
2
 
! Отговори
До №4 преди 9 години
Ех, мечти, мечти! Събуди се!
15
3
 
14
 
! Отговори
до Би Би Си майтап преди 9 години
Що да се гърмят хората. А, и хич не са нужни по-умни. Такъв матрял се харчи сред поданиците на кралицата, като топла помия в ***. А, туй, че в България някои се гнусяли от такава "джурналистика", еми да го духат. Ако станат повече такива, ше насъскат *** и турците да си търсят правата и свободите, както майданярите в Одеса и ще пратят Грейстоун в подкрепа на борбата им за свобода.
14
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
харесва ми менюто -задушено кучешко :)явно това ядат при другаря ким
13
18
 
35
 
! Отговори
chrish преди 9 години
*** ***, колко пъти да ви се повтаря, хайде при вурста на кончита
12
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От класацията на PISA (2013) става ясно защо "баш демократите" с лицемерните усмивки, страдат от фобия към Северна Корея.
11
13
 
13
 
! Отговори
st преди 9 години
До БиБиСи майтапи Без да чета цялата статия се знае че перат пари, от оръжие и дрога извън СК за СК и правителството.
10
20
 
65
 
! Отговори
БиБиСи майтапи преди 9 години
БиБиСи за пореден път доказват, че са абсолютни лапнишарани. Няма по-*** идея от това тоталитарна държава да пере пари от каквото и да е. Такива пари нямат нужда от пране. Това го знае всеки, който поне малко разбира от икономика. В такава държава съдът, полицията, финансите и всичко е под контрола на правителството. От кого ще крият, че дадени пари са от незаконна дейност, като самата държава извършва такава дейност! БиБиСи да вземат и се гръмнат. Или да си намерят по-умни журналисти.