Килимите са сред най-опасните развъдници на инфекции

Ешерихия коли е само една от многото бактерии
17 авг 2014 11:47,
22
Килимите са сред най-опасните развъдници на инфекции
Снимка: Reuters

Милиони хора са застрашени да развият опасни болести. И всичко това заради мръсни килими, предупреждават британски специалисти, цитирани от в. "Мейл он сънди". Изследване показва,че мръсните килими крият в себе си огромно количество опасни бактерии.

Британски учени са взели проби от подметките на хора на различна възраст. Те са открили високи концентрации на бактерии, които предизвикват пневмония, а също на Ешерихия коли. В някои килими могат да бъдат намерени следи от фекалии на животни, включително коне и лисици, повръщано, катран, човешки косми, животински пърхот, домашен прах, цветен прашец и кожни люспи.

Проучване е показало, че около 40% от британците носят у дома обувките, с които са били на улицата. По-малко от една пета почистват преди това подметките си. На пода на 28% от хората са открити следи от повръщано от домашни животни, а 24% са търпели този безпорядък. На килимите на 30% от британците е имало следи от повръщано от деца, въпреки което 22% не са се притеснявали да правят секс на пода. 91% са разрешавали на децата си да играят на мръсните килими.

Към рисковите фактори за инфекции учените причисляват също мръсните ръце, които не се мият след посещение на тоалетна, мръсните кухненски кърпи и гъбите за миене на съдове. А всички те също са развъдник на инфекции.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: бактерииболестикилими
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Чистотата е хубаво нещо, обаче стерилната чистота може да бъде далеч по-опасна от мръсният килим.Сещам се за испанските конкистадори, стъпвайки на американския бряг със себе си те пренасят едно от най страшните оръжия - европейските бацили, срещу които горките индианци нямали никакъв имунитет.Европейското дете в онзи години, често израства буквално в една стая с прасетата, развъдник на бацили но с имунитет, какъвто в днешно време може да видим само в при ***.Индианците не били животновъди
15
0
 
1
 
! Отговори
да ,обаче преди 9 години
Само не видяхме статистика колко заболели има заради мръсните килими...
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето защо човечеството е било на ръба на оцеляването през последните 2000 години!
13
0
 
7
 
! Отговори
благодаръ, манго преди 9 години
това да минеш през бг редакция си е като да минеш невредим през селските кръчми през 90-те
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имало един дохтор(,редакторче), който спасил едно градче от огромното чудовище, което къртило асфалта като минавало. Той разпънал кръгъл килим и чудовището налазило, събрал го, и го взривил вън от града. Защо живеете с monsters?
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много стерилно не е много добре да държиш. Имам една приятелка, страшна чистофайница, като отиде някъде на гости и почне да киха и кашля от прах. Не, че в хората е прашно и неподдържано. В тях, като бършеш пода парцала остава чист, толкова е чисто. Не става въпрос, гостите нон-стоп да ходят обути и да лягат и стават с обувки. Едва ли някой прави подобно нещо.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тепавицата в Бистрица, всички бацили изпадат. Перете си килимите редовно не само да изисквате. Ако ви мързи на параструйката. Наемете фирма Василка да ви почисти.
9
1
 
15
 
! Отговори
до Ива преди 9 години
Разбира се, че като си събуеш обувките на вратата няма да си внесеш уличната мръсотия вкъщи и после по чаршафите. Не напразно при старите цивилизации - японци, китайци, перси, турци, египтяни и пр., вкл. и при нас, е традиция събуването в дома. Уличната мръсотия е прахоляк, смесен с фекалии. Дори и туберколозният бацил с години може да преживее в изсушена храчка.
8
8
 
5
 
! Отговори
Ива преди 9 години
Що за дивотии? Ходили били с обувки. Въпроса е да почистваш. Иначе като си събуеш обувките след като си влязъл и си сложиш чехличките, друг вид мръсотия ли разнасяш из къщата? Или от антрето се телепортираш направо в стаята? Когато отиваш в офиса пред вратата ли се събуваш? Или там е беззаразна зона? В магазина за хранителни стоки със скафандър за свръхзащита ли ходиш? Аман от идиотизми.
7
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото само тук се оставят обувките пред прага, защото само тук ползваме килим, мокет и балатум 20-30г. и като гледам няма пари да бъдат сменени, както и обувките на по 10г. и т.н. Просто ние не можем да си представим нищо отвъд мизерията
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТО Не руснаците, това е арабска и персийска традиция да има килими по стените, но това са прекрасни копринени или вълнени килими с уникални мотиви и арабески. Окачвали са ги и по стените на богатите замъци в Средновековна Европа. Скъпите персийски килими са били белег за висок социален статус.
5
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
40 процентa ходят в къщите си с обувки. Негрaмотни нечистоплътни ***.
4
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ходите с обувки вкъщи, неграмотни ингилизи?!
3
6
 
4
 
! Отговори
6 до 1 преди 9 години
То или руснаците ходят по стените,или техните килими по стените хич не задържат прах и бактерии.Така е в русия.Ама като гледа човек ГЛУБИНКИ РОССИИ от ТУБАТА и всичко си идва на мястото.
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Англия почти навсякъде е мокет и балатум. За килимите не знам, навярно. Но цялото летище в мокет - потресох се, това няма изчистване. Нанасят *** от всички кътчета на света, интересно ще е да вземат проби оттам. От друга страна - ами живеят си хората и доколкото знам - по-дълго живеят от нас...
1
9
 
25
 
! Отговори
ТО преди 9 години
Ами те за това руснаците ги държат на стените и не ходят по тях

Спонсорирани публикации