Проблемът: Мама ме научи да не харесвам дебелите!

Предразсъдъците най-често се втълпяват от родителя
27 ное 2015 10:37,
70
Проблемът: Мама ме научи да не харесвам дебелите!
Снимка: Reuters, архив

Изследвания показаха, че предразсъдъците, свързани със затлъстяването, са все по-често срещани. Сега ново изследване разкри, че поведението, базирано върху подобни предразсъдъци, се оформя в ранна възраст, съобщи ЮПИ.

Новозеландски учени установиха, че у деца на 32 месеца се оформя поведение, което не одобрява напълняването, въз основа на въздействието на майките им. Учени от университета на Отаго показали на бебета снимки на хора, чиито лица са с неясни очертания. Някои от хората били дебели, а другите - слаби.

Оказало се, че по-малките деца предпочитат да гледат снимки, на които се виждат хора с пълна фигура, а децата над 11-месечна възраст - снимки на хора със слаба фигура.

Родителите им трябвало да попълнят въпросник, за да се прецени отношението им към затлъстяването. Констатирано било, че децата на родители, които най-силно негодуват срещу затлъстяването, е по-вероятно да харесват слаби фигури.

"Налице е силна взаимовръзка - колкото по-категорично майката е изразила негодуванието си срещу затлъстяването във въпросника, толкова по-често детето прехвърля погледа си от пълната фигура към тази с нормално тегло", заяви ръководителят на изследването експертът по психология Тед Ръфман от университета.

Ръфман и колегите му фокусирали вниманието и върху други фактори - индекса за телесна маса на майката, времето, прекарано от детето пред телевизионния екран, но не открили взаимовръзка.

Получените резултати свидетелстват, че обратно на онова, което твърдяха специалистите, свързаните със затлъстяването предразсъдъци не са присъщи на някои хора, а се оформят. Учените поясниха, че резултатите съответстват на онези от изследвания върху други видове предразсъдъци.

"Изненадващото е, че децата научават тези неща в съвсем ранна възраст - отбеляза Ръфман. - Подобно поведение не е просто неучтиво. То може да има негативни последствия върху физическото и психичното им здраве."

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Experimental Child Psychology.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
нездрав. и грозно преди 1 година
Нямам против да имам дебели приятели, но не и да спя с тях. Нито е привлекателно, нито е красиво...
59
1
 
1
 
! Отговори
До 59 преди 8 години
А самите дебеланки?Аз не познавам злобни дебелани. Имам предвод наистина дебели. Като цяло злобните хора са по-волеви и, ако качат някое килце, лесно го свалят, да не казвам, че никога не съм виждала злобарка да надебелее.Но злобата не зависи от колиграмите, а от характера. И в повечето случаи е изписана на лицето.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм дебела и не се харесвам, като се погледа в огледалото. Мама ми казва, че съм хубава, но огледалото друго казва.
57
4
 
4
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Сега и нас ли ще ни промиват мозъците да приемаме, че затлъстяването е нещо нормално, което в никакъв случай не трябва да се критикува, защото, видиш ли, здравето не е толкова важно, а толерантността.
56
9
 
3
 
! Отговори
Ина преди 8 години
Много ясно че ще втълпявам на момчетата си да харесват слаби жени. Няма да се трепят от работа после за едната манджа и да гледат болни и фригидни булки!
55
3
 
13
 
! Отговори
нищо подобно! преди 8 години
От малки децата трябва да знаят, че да си ДЕБЕЛ е лошо- болестно състояние!Да се стемят цал живот да поддържат кг. с ограничено хранене, разходки, движения.Да пази Господ от болестно надебеляване.Иначе дебелината не е красота нито за деца, нито за възрастни.Бъдете здрави!
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Диалог,на който всички сме присъствали:-Ох,колко съм напълняла!-Ами!Изглеждаш чудесно!Виж ме мен,направо нямам какво да обличам вече!-Добре си,добре си,нищо ти няма!Я виж каква хубава прическа имаш!(и двете от по сто кила и нагоре)
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В последно време много се популяризира, колко е хубаво да си дебел, което не е нормално, всеки знае, че това предизвиква страшни проблеми със здравето и човек трябва да се старае да се поддържа във някаква форма било и не толкова изрядна, но поне здравословна. Разбира се, че дебелите хора не трябва да бъдат подигравани, но това трябва да им е стимул да спрат да плюскат, защото да не се лъжем прасе се става с голямо плюскане. Все пак ядем за да живеем, а не обратното. Цял живот усилия за здраве!
52
8
 
14
 
! Отговори
А самите дебеланки? преди 8 години
Нещо е пропуснато в статията.Имате ли представа колко са озлобени някои от изначално пълните хора, особено жените? Смайвали са ме с изобретателността им как да направят дребна мръсотийка на някое момиче само защото то изглежда добре! Или да изстрелят злобно подмятане след някоя елегантна жена, която минава покрай тях. Не всички са такива, но има отвратителни хиени.
51
8
 
2
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 8 години
На дебела жена боските и на слаб мъж плочките..... се не броят !Народна поговорка!
50
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че какво хубаво има в тоя Джаба Хатянин? И без възпитанието на родителите хората сами се ориентират кое е генетично добро и кое не. Един човек ако не е болен, няма оправдание да не се грижи за тялото си. Това показва неговото отношение не само към него самия, но и към останалите неща.
49
2
 
8
 
! Отговори
Сузи преди 8 години
Видях ,че не сте ме разбрали!Аз съм 52кг.и не одобрявам да ми се налага какво да харесвам.За всеки влак си има пътници.Това е.
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Непрекъснато се насажда на хората някакво чувство на вина и им се натрапва какво да харесват и какво не.Колективното мислене и поведение пак ли са на мода?"Не, вече не е модерно колективната мода по цял ден да киснеш пред телевизора или компа и да плюскаш чипс. Сега на мода е да се спортува и да се живее активно.
47
3
 
9
 
! Отговори
До 50 преди 8 години
Не обръщах внимание до скоро на пълните хора...но...факт е че им е трудно да поддържат лична хигиена ,а лятото става нетърпимо.Майка ми няма нищо общо с това.Просто.....моят храм е моето тяло,така ли беше?
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та липсата на спорт е основната причина за затлъстяването при 97-98% от пълните хора, а при останалите 2-3% причината е някакво заболяване. Та движете се повече и няма да имате проблеми. Ходете на планина, тичайте, разхождайте се повече. И не се отказвайте - ако последните 15 години не сте спортували, няма как за 3-4 месеца да станете супер стегнати. Трябва си постоянство.
45
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам за вас , но моите деца ги правя нетолерантни към дебелите , към миризливите и към лошо облечените. Човек трябва да има респект към самия себе си. Здрав дух в здраво тяло и е вярно. И на работа не си позволявам да се дотътря гурлив. Тези неща се учат от много ранна възраст. Дядо ми , бог да го прости, до последния му ден беше с риза, пуловер и панталон, разманден не съм го видял. Сега хората се "американизираха" и е ужасно, ужасно, ужасно. Майки водят децата на училище рошави, неизмити..
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По разчет е трябвало да издържат 50-60 дни работа, после докарват нови лагеристи.Тя пък глупост откъде я измисли? Тези супер слабите тела са в следстве на тиф. Немците са искали работниците в лагерите да са здрави и силни да вършат работа, има и доказаелства за това. Но е имало тифни епидемии - всички го потвърждават и англичани и американци и там вече е жестоко - диарии , хора скелети, много умират. Малко се образовайте,поне вече и извън пропагандата може да се надникне особено за англоговор
43
2
 
8
 
! Отговори
18 до 45 преди 8 години
Точно така, всеки може да си сметне че едно бързо 1-часово ходене е равно на килокалориите на една вафличка. Има много други калкулатори и сайтове, но едно е да смяташ друго е да го правиш. Най - неправилната дума при отслабване е "диета". Диетата е за болни хора с язва, диабет, на които се ограничават или налагат определени храни. При отслабване какво правим след 90дн. диета, Диетата на Дюкан, 7 дневната яйчена диета? След тюва си плюскаме до откат като награда или?Храниш се нормално - това е!
42
6
 
7
 
! Отговори
Сузи преди 8 години
Непрекъснато се насажда на хората някакво чувство на вина и им се натрапва какво да харесват и какво не.Колективното мислене и поведение пак ли са на мода?
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В лагерите на чичко Адолф никой не е имал хормонални проблеми. С 45 калории на ден и бачкане до смърт. По разчет е трябвало да издържат 50-60 дни работа, после докарват нови лагеристи.