Как да се предпазим от кърлежи през лятото?

Любителите на разходките в парка да внимават!
18 май 2017 09:45, Илияна Николова
7
Как да се предпазим от кърлежи през лятото?
Снимка: pixabay.com

Пролетта и лятото са сезоните, в които се радваме на топлото време и се отдаваме на разходки на открити места, паркове, градини, планински поляни. Тези приятни активности крият риск от меко казано лошия късмет да бъдете засегнати от кърлеж.

Кърлежите са коварни паякообразни, които се впиват в кожата на труднодостъпни и видими части, могат да предизвикат възпаление, а дори да пренесат опасна болест, като лаймската болест, например.
 
Какви превантивни мерки можете да вземете, за да предпазите себе си и семейството си от кърлеж?
 
* Преди всичко се обличайте подходящо. Ако планирате разходка на открито, облечете дрехи с дълги ръкави и крачоли. Не оставяйте открити части на тялото, достъпни за кърлежите.
 
* Проверявайте тялото си и дрехите си често. Това ще ви помогне да видите и отстраните кърлежа преди да се е впил в кожата ви.
 
* Носете светли или бели дрехи. Кърлежите са тъмни до черни на цвят и по този начин ще ги видите по-лесно.
 
* След като се приберете веднага огледайте тялото си пред огледалото, включително свивките на краката, подмишниците, гениталиите, задните части, под и около гърдите, дори косата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
8
 
! Отговори
Собствен опит преди 6 години
Овце, кози, крави, че и кучета и котки - те разнасят кърлежите. Избягвайте високи треви и храсталаци. Ако имате двор - косете тревата редовно и гледайте и съседите ви да го правят. Иначе да, преглеждайте цялото си тяло, след разходка или пребиваване сред природата.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей да не пишете глупости! За читателите, не носете бели дрехи (например бели чорапи) !!! Кърлежите се привличат от този цвят!!
3
0
 
0
 
! Отговори
Лаймска болест преди 6 години
Всичко за ухапване на кърлеж, как да се предпазим и информация за лаймска болест на laimskabolest
2
0
 
4
 
! Отговори
Жо преди 6 години
До MИ ТАМ, където пасат овце
1
0
 
17
 
! Отговори
M преди 6 години
Бих допълнил една превантивна мярка, която не виждам по-горе, а според мен е не по-малко важна от останалите- не ходете на места с високи треви. Това е любимо място на кърлежите.