Българката Филипа към Грета Тунберг: Нямаш право да се оплакваш!

Имаше ли храна, докато растеше, пита Филипа активистката
7 яну 2020 19:30, Нели Христова
221
Българката Филипа към Грета Тунберг: Нямаш право да се оплакваш!
Снимка: Reuters

Също като Грета Тунберг, Филипа Николова е на 16 години. Тя е от България, но живее в Лос Анджелис. Филипа решава да направи видео, с което да се обърне към шведската активистка, тъй като не е съгласна с думите й от срещата на ООН миналата година.

"Също като милиони хора по света, аз чух речта ти. Ти говориш от името на нашето поколение, но колкото и да оценявам това, има някои неща, с които не мога да се съглася. Надявам се да разбереш мнението ми", казва Филипа в своето видео, публикувано в Youtube.

Милиони деца дори не са били на училище

"Грета ти спря да ходиш на училище, за да говориш за промените в климата. Но има милиони деца, които дори не са стъпвали в училище. Казваш, че детството ти е откраднато. Нека те попитам, когато растеше, имаше ли храна, която да ядеш? Защото милиони деца умират от глад. Имаше ли вода, която да пиеш? Милиони деца умират, защото нямат чиста вода. Трябвало ли е да работиш, за да оцелееш? Милиони деца напускат училище, защото трябва да работят. Ти знаеш какво е да ходиш на училище и да имаш нормално образование. Също така знаеш какво е да имаш тоалетна. Така че Грета, нямаш никакво право да се оплакваш за своето детство", казва 16-годишната българка.

Не можеш да противопоставиш икономиката на опазването на околната среда

В своята реч пред лидерите на ООН Грета Тунберг също така заяви, че повечето решения се взимат в името на парите и икономическият растеж. Филипа не е съгласна и с това: "Грета, не можеш да противопоставиш икономиката на опазването на околната среда. Надявам се, че знаеш, че най-великите постижения в човечеството, науката и изкуството, са постигнати благодарение на финансовата подкрепа на богати хора. Грета, нямаш право да обвиняваш богатите, че не помагат в намирането на решение на проблема. Това не е честно.

Богати хора като Опра, която построи училища за момичетата в Африка. Като Мат Деймън, който помага на хората в Африка да имат достъп до чиста вода. Организацията на Бил Гейтс и жена му е помогнала на толкова много хора в нужда. "

Направи нещо истинско

"Вярвам, че със славата, която придоби през последните месеци и влиянието, което имаш, дори стана "Личност на годината", ще можеш да превърнеш тази слава в сила, която да намери решение на проблема. Имаш възможност да създадеш организация, която да помогне за спасяването на света. Направи нещо истинско, Грета. Като Боян Слат от Нидерландия, който създаде Ocean Clean Up на 16 години. Сигурна съм, че можеш да измислиш решение, толкова добро, колкото това", допълва още момичето.

"Надявам се, че някой ден ще се срещнем и ще работим заедно. Но дори и да не стане, вярвам, че можеш да направиш нещо велико. Късмет. Благодаря ти", завършва своето обръщение Филипа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 157Добре казано
132
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съжалявам, но доводите на девойчето са несериозни.Да, култура и наука се развиват благодарение на богаташи, но в много кратък, слабо прогресивен период.Всъщност, най-голям прогрес е постигнат чрез парите на данъкоплатците, инвестирани от военните в изследвания в държавно финансирани университети (MIT, например).Приносът на корпорациите е 99.99% в комерсиализацията, 0.01% в науката.Ноам Чомски е изписал и изговорил много по темата. Той самият е пацифист, против безкрайните войни на САЩ.
131
19
 
23
 
! Отговори
2579 преди 4 години
Слаби аргументи, ненужен патос, силен акцент, далеч от смисъла на това, за което Грета говори. Не ни занимавайте с глупостите на някой плиткоумен търсещ слава на гърба на другите,
130
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От това, което прочетох по нета за майката Любка Качакова, от Пазарджик, изглежда, че те не са били в Русия. Вероятно момичето говори български с диалектен акцент и от тук идва разликата.Отишли са в Лос Анджелис преди малко повече от година, което обяснява силния акцент, който момичето се опитва да скрие с прекалено произнасяне.
129
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рускинчето"Детето си личи че не е учило уроци на български език"Категорично в много моменти акцентът й е чисто български, личи в произнасянето на много звуци. Но изглежда е взимала някакви специални уроци, защото произношението на места е прекомерно.Бих казал, че е това - бг акцент в американски английски + специални опити да се работи върху произношението й.
128
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рускинчетоМайката е Любка Качакова. Бащата също има вид на чист българин.Наистина има нещо по-странно, но не може да се класира чак като руски акцент. (Аз говоря добре и руски, и английски.) Страшно много се превзема и това затруднява да се определи.
127
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв назидателен тон само! А Грета винаги се е държала скромно и е казвала да слушаме учените, а не нея.Какъв контраст между двете, за съжаление не в полза на българката
126
3
 
1
 
! Отговори
1488 преди 4 години
важното е да се старае докато духа на Американските Евреи в Холувууд, с вувуцели към Успеха!
125
4
 
11
 
! Отговори
bigdick преди 4 години
дри сла!
124
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетох коментари по-долу, че Филипа говори с руски акцент и гледах внимателно видеото. Това момиче няма руски акцент.Акцентът е силен, но е типичен за българка, която прави прекомерно усилие да произнася звуците, които ги няма в бг. Наистина в някои моменти наподобява, но руският акцент е различен. Момата е предвзета и неприятна, личи, че нищо не е възприела от чужбината, не само заради тежкия акцент. Културните хора не говорят така, не съдят така, не се изразяват така. Тази си е от село.
123
0
 
1
 
! Отговори
до 141 преди 4 години
време ти е за сън, щото 138 е написал "ние НЕ сме в слънчев Лос Анджелис", а ти го четеш като сякаш е написал, че е в Лос Анджелис.
122
3
 
4
 
! Отговори
Pro- staka преди 4 години
Ами каза момето една истина без богати няма как някой да ти публикува снимката в най четения вестник Швеция и за две три години да си рекламирана в мас медиите "случайно". ПРОТЕСТИ,КОНЦЕРТИ,ПРЕКОСЯВАНИЯ С ЛОДКИ и други там циркови номера предавани по вестници ,сайтове ,новини по цял свят.Като баща ти артист писач на биографията ти съвпаднала с еко протеста ти,а *** е оперна певица станала печеливша на евровизия най политичия конкурсКакво разбирам аз ,като съм балкански pro - .stak
121
2
 
1
 
! Отговори
до 138 преди 4 години
Кого лъжеш, бе? Когато си го писал това в Лос Анджелис е било 1 на обяд? Каква нощ? И е 25 градуса там сега.
120
4
 
13
 
! Отговори
Анормален преди 4 години
Тая провинциална муцунка иска да стане "извЯснъ" покрай Грета
119
1
 
9
 
! Отговори
Антрополог преди 4 години
30 годиша е прогнозата ,агонията ще трае поне 150 години...Докато се кланяме на материалното ,а не на духовното и гледаме на природата като на суровина ,а на хората като обект за експлоатация няма как да се спре пълното разрушение на екосистемата част от която сме и ние Хомо Сапиенс .
118
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая е излязла само да си покаже червилото и изобщо не може да мисли
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ме извиниш Антрополог, но твоята прогноза е ако човечеството оцелее.
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 128Има достатъчно инфо на интернет на английски и други езици.Тук не могат да се пускат линкове, потърси сама, не е трудно.
115
3
 
10
 
! Отговори
Антрополог преди 4 години
Доста първични човешки разклонения от еволюционното дърво на Дарвин има тука .Това "Глобално затопляне " за което сте се хванали (дето било -5 навън) е най -малкият проблем.След 30 години само Африка ще е 4милярда ,водата ще е по скъпа от нефта,80% от видовете ще са изчезнали няма да има билки и диви плодове ,пчелите ще са в учебниците по "История на унищожаването на дивите животни на Планетата",само ГМО храни, всички ще ходим с маски ,а по -тежките случаи с газови бутилки.Ако я караме така
114
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ike"Ама много искам да го видя това и тогава ще я призная."Може би ти трябва да се дигнеш да свършиш нещо, вместо да дращиш глупости, да ядеш пуканки и "да признаваш" някого?Грета не е длъжна да те спасява тебе или целия свят. Казала е, направила е каквото е могла, който иска да чуе, който не ще - да мре