Васко Василев: Радвам се, че мога да се продавам в интернет

Днес стартира турнето на виртуоза, заедно със световната премиера на новият му албум
28 ное 2007 10:53, Екип на Dnes.bg
0
Васко Василев: Радвам се, че мога да се продавам в интернет
Снимка: mp3.bg
Днес е световната премиера на новият албум на Васко Василев - може би най-успелият български музикант на нашето време. Днес във Велико Търново се дава и стартът на националното турне на виртуоза.

Ние нямаме какво да ви кажем повече, защото самият Васко всичко си казва - за вас и за нас:

Защо нарече албумът си Free (Свободен)?

Получи се много спонтанно... не съм си поставял никакви ограничения при работата по репертоара и аранжиментите на парчетата. Искам и хората, които го слушат да се чувстват свободни да намерят своята мелодия  в албума. Много ценя свободата, нямам много силно чувство за принадлежност и по душа съм като циганин – обичам да пътувам, да не се задържам никъде дълго, приготвям багажа си на бързо и тръгвам на някъде.

Слушам много и разнообразна музика и обожавам фламенкото, арабските ритми, циганските мелодии и духа, които носят. Свободата е много важен фактор за всеки творец, музикант, а албумът ми е роден в перфектни условия за създаване на музика от тази гледна точка.


Как би определил стила в новия албум?

Докато работехме по него, работното заглавие беше World Classics – като т.е. комбинация между класически пиеси и уърлд музика – балкански български фолклор, цигански ритми, испанско фламенко, аржентинско танго. Като цяло е доста акустичен.

Какъв репертоар е включен? Кои композиции и от кои композитори?

В албума влиза световно известното парче „Чучулига”, станало популярно от филма на Горан Брегович. Също и „Либертанго” на Пиацола – уникално като емоционалност танго. Първата пиеса в албума е „Шакона” на Бах, което е едно от най--великите произведения за соло цигулка, писано някога. В албума участва част от хора „Мистерия на Българските гласове”- за мен беше голяма чест и удоволствие да направим нещо заедно, много искам това да е само началото. Те са вплетени в композиция на Бацини – „Танцът на джуджетата”, което на свой ред пък е едно от най-трудните произведения за цигулка. Аранжиментът тук е смесен с популярна китайска мелодия.

Знаем много за твоето музикално минало, но сравнително малко за това на Памела. Тя е известна най-вече като майката на Венеса Мей, но за да е музикален продуцент и спътник на един от най-големите цигулари в света, значи има защо. И така - кажи ни моля те, какво е музикалното минало на Памела?

Памела има юридическо образование и е завършила музикално училище, специалност пиано, въпреки че и на цигулка свири много добре. Тя е не само майка на Ванеса Мей, но до голяма степен на нея се дължи пробива й на поп сцената – като музикални аранжименти, иновации, имидж и сценично присъствие. За мен лично тя е и винаги ще бъде сред най-близките ми хора както в личен, така и в професионален аспект. Памела е музикален продуцент на Free. Работихме в пълно единомислие и не сме имали колебания за насоката и звука.

Има бонус видео в албума. Разкажи ни повече за него.

Това всъщност е едно много любителско видео от едноседмичния ни престои в Нагано, Япония с Албена Денкова и Максим Стависки. Бяхме поканени за участие в един телевизионен гала спектакъл и решихме да направим нещо съвместно на леда – т.е. не само те, а и аз да сложа кънки. Беше фантастично преживяване – тогава за първи път ги видях на живо да се пързалят и никога няма да забравя какво възхищение и вдъхновение предизвикаха в мен.

Преди това ние не се познавахме много добре, мисля че всъщност само веднъж се бяхме виждали, но веднага си допаднахме и разговорите за работа заедно не закъсняха. Те ми се обадиха от Америка в Пекин с молба да им презапиша цигулката за тангото и аз го направих. След това се дойде идеята да стъпя заедно с тях на леда и започнах да ходя на кънки в Китай. И точно преди около година се събрахме в Нагано и изживяхме няколко незабравими дни заедно. Видеоклипът е 3-минутен екстракт от това приключение, част от което беше излъчено и като епизод от „Другата България”.

Мисля също, че е добре всички ние в този момент да си припомним колко много талант, дисциплина и любов изисква изкуството, което правят Албена и Максим, защото то отдавна не е само спорт. Много се надявам скоро да имаме възможност за нещо ново заедно на леда.

Какви хора би искал да видиш в залите на театрите във Велико Търново, Благоевград, Пловдив и в зала 1 на НДК?

Искам любопитна публика – без значение от възрастта. Искам да им е интересно, да ги накарам да се усмихнат и да си тръгнат от концерта, тананикайки някоя мелодия. Тогава ще съм най-щастлив.

Васко Василев: Радвам се, че мога да се продавам в интернет

Снимка: mp3.bg

Как си предствяш бъдещето на класическата музика, а и на музиката изобщо като носители, начини на разпространение, достигане до потребителите?

Интересно ми е наблюдавам и анализирам процесите в музикалния свят и бизнес. Следя какво се случва не само в сферата на класическата музика, но и на поп, пок, хип-хоп индустрията. Виждам как новите технологии диктуват правилата на играта и как все повече се очертава тенденция ние, изпълнителите, да се съобразяваме с тях преди да създадем нещо ново. Темповете на промяната са страшно бързи. Класическата музика обаче е доста стабилна и трудно би станала по-популярна в дигитален формат, самата й характеристика не предполага лесно такъв вид разпространение.

Аз имам късмета да съм на кръстопътя между нея и поп музиката и съм много развълнуван, че всичките ми албуми до този момент, включително и Free, ще могат да се продават при вас. Знам, че стартира специален мой профил и от адрес vasko.mp3.bg всеки в България и по света ще има възможност да си купи която композиция му харесва.

За какво използваш интернет? Купуваш ли си музика онлайн?

В момента работя по много интересен проект в Кралската Опера – разработване на сайт за интерактивни инициативи с цел привличане на нова и млада публика. Ако не сме отворени и адекватни, това изкуство ще умре до няколко години.

 Това лято, например, имаше изнесена видеостена пред Операта на площада Ковънт Гардън, на която се излъчваха спектаклите, които се случваха вътре. Оказа се много успешна идея, която предизвика интерес и се отрази в повишаване на продажбите на билети за спектакли. Естественото продължение е интернет – сайт, в който хората да мога да пеят любимите си арии в караоке версии, например. Аз лично си купувам музика на всякакви носители, напоследък ползвам доста iTunes.

Интервюто е взето, благодарение на Петя Иванова.

Васко Василев: Радвам се, че мога да се продавам в интернет





Албум: Free

Изпълнител: Васко Василев
Цена: 9 лева
СВАЛИ ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари