Осъдиха Шакира за плагиатство на хита Loca

Доминикански автор написал оригинала още през 1998 година
21 авг 2014 15:25, Александър Попов
13
Осъдиха Шакира за плагиатство на хита Loca
Снимка: Reuters

Нюйоркски съд постанови, че световноизвeстната звезда Шакира е изплагиатствана хита си от 2010-а Loca от доминикански автор, който написал оригиналната версия на песента още през 1998 година, предаде Франс прес.

В съдебна присъда с обем 40 страници федералният съдия Алвин Хелърстийн прецени, че творбата Loca е била нелегално копие на произведение на доминиканския композитор и певец Рамон Ариас Васкес, наричан Ариас.

Съдебното дело продължи 11 дни. Свидетелски показания даде в Ню Йорк и музикантът, чиито авторски права бяха нарушени. Ариас изтъкна, че е написал песента "Loca con su Tiguere" между 1996 и 1998 година и дори я изпя на едно от заседанията на съда.

На оригинала след това бил направен римейк от друг певец с творчески псевдоним Ел Ката през 2007 година и той станал хит в Доминиканската република. Този музикант също си приписал авторството на песента.

В албума на Шакира Sale el Sol бяха включени две версии от изпълненията на Ел Ката, в които той изпя някои от вокалите.

Компанията "Маимба мюзик", която държи авторските права на Рамон Ариас Веласкес, даде на съд за плагиатство "Сони корп ъф Америка". Съдът прецени, че английската версия на "Loca", също в изпълнение на Шакира, не е нарушила авторските права на Ариас, уточнява БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Шакираплагиатство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все си казвам, да не чета статии в тази медия и пак чета и пак оставам разочаровам. Не знам просто от какво страдат авторите. Дементни ли са, неграмотни ли са, липсва им структура и логика ли? Май от всичко по-малко, а? Та не се разбра в тази драсканица горе, дали е осъдена или не! Ако не е, тогава си оправете заглавието, г-н Попов!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, Попов, как ги пишете тия новини, от които става ясно само, че изобщо не сте разбрали за какво пишете!? Не са осъдили Шакира, а Ел Като!
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наскоро чух една турска песен и една от мелодиите на песента е 1:1 с мелодията на една руска песен. Само дето руската е по стара.
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pesenta e izpulnena na English I Spanish prosto !
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4Полу-осъдена
4
0
 
8
 
! Отговори
anon преди 9 години
тази песен както знаеш има два варианта - на испански и на английски. осъдили са я за испанската версия а за английската са я оправдали. защо? представа си нямам. явно дори с една и съща мелодия се водят различни парчета и могат да имат различни авторски права...
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука ако почнат да се съдят за подобни неща, няма да остане една чалга "певица" неосъдена!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е лесно да се пишат статии след 3 дни друсане
1
0
 
28
 
! Отговори
аожу преди 9 години
и сега какво - осъдили ли са я или не"Нюйоркски съд постанови, че световноизвeстната звезда Шакира е изплагиатствана хита си"а накрая"Съдът прецени, че английската версия на "Loca", също в изпълнение на Шакира, не е нарушила авторските права на Ариас"