Фолтин идват в България. Водят Лолита...

Новият проект на култовата македонска джаз група съдържа в себе си Уди Алън, Владимир Набоков, Карел Чапек... и усещане за фитнес-кабаре...
5 сеп 2007 14:53,
Фолтин идват в България. Водят Лолита...
Снимка: foltin.com.mk

Фолтин“ безспорно е една от най-интересните и креативни акустични групи на Балканите (името на бандата по подразбиране е почерпено от едноименния роман на Чапек).

Последно през август 2002 г. те представиха програмата си “Донки Хот” на Триградския фестивал “Слънцелуна”. “Фолтин” имат участия на почти всички по-ценителски фестивали в средна и източна Европа – от “Таксират”, та чак до “Сигет”.

За авангардната музика в Битола ("малкия македонски Париж”), "Фолтин” са това, което са за Скопие ("малкия македонски Ню Йорк”) "Проект Жлуст” или “Сетстат”. Въпреки това в музиката на бандата от Битоля има по-малко фрий-джаз и “съвременна класика”, за сметка на една пънкарска атмосфера, без музиката им да е пънк.

В Пловдив “Фолтин” трябваше да свирят в началото на лятото на театралния фестивал “Черната кутия”, но поради заболяване на актрисата Елена Моше, част от чието представление бяха и те, концертът им се отложи. Не задълго обаче, както става ясно.

Затова тази есен, освен падащи листа, ще ни донесе и удоволствието да чуем “Ло-Ли-Та-Ту” - програмата с която групата обикаля Европа от година и половина насам.

Тя всъщност представя четвъртия студиен албум на битолската авангард-фолк-крими-муви-клезмер-фрийк-джаз-фитнес-кабаре дружина "Фолтин”. Дискът е на пазара от миналата година. Първият им албум "Преко море” излезе през 1997, вторият – "Архимед” – през 2000 г., а третият (и най-успешен досега) – „Донки Хот” – през 2003.

Тоест - “Ло-Ли-Та-Ту” спазва традицията за тригодишен цикъл. И е него опознавателните белези на "Фолтин” са налице – уникалният маниер на пеене на фронтмена Бранко Николов (макар конкретно в този албум текстовете на английски и френски да преобладават пред характерния бранковски креативен дадаизъм), подчертано юдейските солирания и подстъпи към същината на нещата на кларинетиста Перо Николовски и електрическият акордеон на Пеце Трайковски.

Новото е леко по-твърдото звучене, за което има заслуга и басистът Гоце Йованоски (възпитаник на нашата Консерватория): горното твърдение се илюстрира най-ярко от парчето "Динг Донг” (хардкор-версия на "Топка” от албума "Архимед”). А иначе в основата на целия албум е едно грандиозно намигане не толкова към Набоков, колкото към Уди Алън като човек, кларинетист, режисьор и любител на невръстната красота”.

Концертът на Фолтин в Конюшните на царя в Пловдив е от 20:00 ч, а изявите им в София са от 22:30 ч. на 10 и 11 в Соушъл джаз клуб.

Фолтин са на http://www.foltin.com.mk/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание