Massive Attack. Недовършената симпатия. Завършеното съвършенство

Един разказ за шоуто, разтърсило зала Фестивална
16 юли 2010 20:15,
15
Massive Attack. Недовършената симпатия. Завършеното съвършенство
Снимка: БГНЕС

Massive Attack не е просто музика. Massive Attack е философия. Massive Attack е иконичен образ, обвит в електроника и лазерни лъчи и накъсани фрази. Massive Attack минава през теб и полага в сърцето нещо, след което никога повече не си същият.

Не, това не са преувеличения или надути снобски фрази. Това беше нещото, което се случи на всички нас, щастливците, отишли да преживеят концерта на трип-хоп легендите, който се състоя в столичната зала Фестивална вчера, 15 юли, 2010 година.

Нечовеците Grant Marshall (Daddy G) Robert del Naja  (3D) дойдоха с пословичните си вокалисти Martina Topley – Bird, ямаецът Horace Andy, чийто магнетичен вуду глас познавате много добре и чернокожата Shara Nelson – същата, която навремето изпя култовите Safe From Harm и Unfinished Symphaty.

Зрелището започна Martina, която се качи на сцената малко след 20 часа. Певицата се изявява и като диджейка и демонстрира своите съвършенни умения на все още прииждащата тълпа. Тя пя, като след това записа собствения си глас, който след това подложи като основа и пак пя върху нея.

Massive Attack излязоха малко след нея и започнаха с United Snakes и Babel  всички от новия им албум Heligoland. Тук отново се намесиха Martina и божественият й глас.

Последва Risingson, първата от старите златни и по-познати парчета. Публиката чу познатата мелодия и емоцията започна да се повдига.

Тук трябва да отворим скоба и да отбележим, че сам по себе си Mezzanine е може би най-силният и най-култовият албум на Massive, като всяка песен от него е станала своеобразен химн на групата. Може би по това време групата започва да налага и доста открито своите политически възгледи, което не подмина и нас.

На LCD екрана първо на латиница, а после на чист български започнаха да се изреждат цифри и накъсани фрази със статистики, свързани с гладуващите страни, завихриха се страховити икономически анализи и лозунги. И всичко това на фона на зверската музика. Хората вече тотално бяха потънали в Massive.

Вижте всичко за шоуто на Massive Attack

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
мен преди 13 години
няма такава красота
14
1
 
2
 
! Отговори
brigante преди 13 години
*** добрите!
13
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ***.
12
9
 
4
 
! Отговори
(*V*) преди 13 години
Не съжалявай!Бил е страшен задух в залата и се е пушило...
11
3
 
6
 
! Отговори
alexcs преди 13 години
ще се раплача :(вечерта преди концерта си изкълчух глезена и не отидох :((((((((((((((((Направи УМИРАМ от яд :((((((((((((
10
1
 
11
 
! Отговори
stef преди 13 години
Ужасна зала - истински коптор - едва не измряхме от задух! Иначе Massive бяха страхотни!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, напълно съм съгласен с теб! Още след първите безсмислени няколко реда бях сигурен, че статията е писана от жена, при това тотално лишена от талант за писане, което се опитва да компенсира с на пръв поглед гръмки, но банални и нищо не-казващи фрази...Поредното доказателство, че това не е за всеки!!А за концерта, по колко бяха билетите, че някой спомена 50 лева?
8
2
 
11
 
! Отговори
haha преди 13 години
Толкова бездарно написана статия не би трябвало да съществува... и все пак е факт ) :
7
0
 
1
 
! Отговори
Bjorko преди 13 години
Само да вметна една малка подробност. United Snakes не е от последния им албум Heligoland, а от предшестващият го сингъл False Flags :)
6
0
 
0
 
! Отговори
T преди 13 години
... i mara!!!
5
4
 
2
 
! Отговори
lubo преди 13 години
taka kato cheta komentarite za organizaciqta na koncerta mai po-dobre che ne otidoh a ? inache massive attack sa mi liubimata grupa ...
4
4
 
17
 
! Отговори
thebranless преди 13 години
Massive бяха прекрасни, но има едно голямо НО, как организаторите ще спят спокойно, след като около мен само припадаха 3 момичета. Зверски организирания задух, граничещ с методи на нацистите може би... Може ли такова нещо!Добре че Massive са банда която направи деня ми празник и организаторите не успяха да ми развалят настроението, но в зала лятото..., ще трябва да е наистина нещо специално от техния ранг.
3
5
 
11
 
! Отговори
M преди 13 години
Беше невероятно преживяване...сбъдната мечта...сякаш бяхме в транс, толкова беше въздействаща музиката...просто уникално!!!
2
6
 
2
 
! Отговори
Икебана преди 13 години
За момент си помислих, че ще пропуснете да отбележите Това Събитие. Поздрави!
1
5
 
16
 
! Отговори
LCD преди 13 години
И всичко това на фона на зверската музика. Хората вече тотално бяха потънали в Massive.И мара де.