Nouvelle Vague: блясъка на добре забравеното

Култовата френска група идва за първи концерт у нас
Обновена: 21 яну 2011 14:03 | 21 яну 2011 14:02,
10
Nouvelle Vague: блясъка на добре забравеното
Снимка: BG Sound Stage

Най-успешната френска група – Nouvelle Vague, за първи път ще срещне многобройните си почитатели у нас на 2 април в зала 3 на НДК.

Билетите за концерта вече са в продажба, а първите 10 дни са и на промоционална цена.

Bossa Nova, New Wave и Nouvelle Vague – три понятия на три различни езика, които означават едно и също нещо.

Първото е бразилската Боса нова от 50-те и 60-те години, второто е ню уейв вълнàта от 70-те и 80-те и третата е френското кино от средата на миналия век, вдъхновено от италианския неореализъм и класическите холивудски филми.

Това са и трите страсти, с които французите Марк Колин и Оливие Либо се захващат през 2004 година, за да ги обединят и създадат най-успешната френска музикална група – Nouvelle Vague.

Съставките? Връхлитащата елегантност на Bossa Nova, меланхоличните мелодии на New Wave и сдържаният подход на филмите от Nouvelle Vague.

Тъй като и двамата са джаз музиканти, израснали с музиката на 70-те и 80-те години, решават да подберат любими техни песни от този период и да им направят кавъри с Bossa Nova аранжименти.

Концепцията на групата е да транспонира класически песни от периода и да помогне на публиката да преоткрие позабравени ню уейв парчета, като им предаде напълно ново, свежо и несъмнено модерно звучене.

Изкуството да записваш кавъри е деликатно, но изпълненията на Guns of Brixton, Dance With Me и Love Will Tear Us Apart на Nouvelle Vague надминават популярността на оригиналите и са представени от групата в най-престижните концерти зали по света.

Основен момент в концепцията на проекта е, че Nouvelle Vague нямат постоянен вокал.

За групата пеят предимно жени, като задължително условие е изпълняващият песента да не я е чувал преди това, за да може кавърът да има свое уникално звучене и да се различава от оригиналната версия.

И резултатът е точно такъв – парчетата са неузнаваеми и звучат уникално, на практика като абсолютно нови песни.

Милионни продажби, хиляди разпродадени концерти по цял свят и страхотни женски вокали, които придават невероятен заряд на живите изпълнения на Nouvelle Vague: оригиналността на Камил, елегантността на Мелъни Пен, чувствителността на Фийби и лудостта на сцената на Нади Миранда докарват публиката до екстаз, където и да се появят. Шикозна естетика е добавена от Лизет и Марвена, които в момента придружават групата.

И ако първите три албума на групата се докосват повече до английския ню уейв и пост пънка, то последният им четвърти студиен албум Couleurs sur Paris (Цветовете на Париж – 2010) пресъздава френския ню уейв от 70-те.

В него с пеене се включват и емблематични гласове като Ванеса Паради, Оливия Руиз, Coeur de Pirate, Cocoon и др.

„Можем да кажем, че пънк и ню уейв музиката са за бунтарската музика през 80-те, както и боса новата в Бразилия през 50-те и 60-те години”, казва Оливие Либо.

„Тези две течения са се противопоставяли на установените норми. Музика, сътворена от хора, които искат да променят нещата в тяхното общество”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Nouvelle Vague
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ever преди 13 години
Геричка, кажи нещо?
9
0
 
2
 
! Отговори
Пецо преди 13 години
Абе за Истанбул не знам, ама то в София зали като за такива групи няма, или са малки или са прекалено големи. Повечето са спортни и пак спортни строят.... А другите страни си е друго нещо, дори да става дума и за Турция.
8
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 13 години
Nouvelle Vague-Новата вълна/с ударение на "а"8 - това ми напомня филма "Шербугските чадъри"/Les parapluies de Cherbourg - 1963/ Катрин Деньов, Нино Кастелнуово, Ан Вернон и Les parapluies de Cherbourg 1963 Нино Кастелнуово, Ан Вернон и музиката на Мишел Льогран , изпълнението на Нана Москури ...Сега ще си потърся инфо за тази култова френска група не я познавам...
7
3
 
0
 
! Отговори
Смело сърце преди 13 години
Бих казал, че определено не са най - успешната група! Къде забравихте Daft Punk или автора е прекалено млад да ги знае?!?
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И аз ги чух случайно преди няколко месеца и вече имам любими - In A Manner of speaking, Killing moon, Ever fallen in love.
5
2
 
13
 
! Отговори
DIzzy преди 13 години
до ком. 3 Ходи си слушай чалгата бре, ментално изтърбушен!
4
2
 
8
 
! Отговори
anonimus преди 13 години
хубаво ...уникални кавъри правят ....ама билетите са цифра за неконцертна обстановка...т.е.за такава музика (в клуб трябваше, в Истанбул например свирят в Бабилон, тука една бира няма да има) ...ндк не става за такива концерти ...правостоящи - 50 ....седящи - 40 ....смях ! пенсионерската ....
3
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кви са тия бе? *** смешниците
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много симпатична група!
1
2
 
12
 
! Отговори
Retro преди 13 години
Благодарско, че споделихте... не ги бях чувала преди, но прослушах няколко песни, и се оказаха доста приятни.