Къде са телата на убитите руски наемници от "Вагнер" в Сирия?

Правозащитници: Труповете са в специален център в Ростов на Дон
23 фев 2018 21:32, Елка Василева
314
Къде са телата на убитите руски наемници от "Вагнер" в Сирия?
Башар Асад, Владимир Путин и Сергей Шойгу. Снимка: архив, Reuters

Десетки руски наемници от частната армия "Вагнер" са загинали през февруари в Сирия. Семействата им, много от които са бедни, са принудени да мълчат, за да не загубят и паричните обезщетения, които са им били обещани, пише Дойче веле.

Не е ясно колко наемници от руската частна армия "Вагнер" са били убити от водената от САЩ коалиция на 7 февруари т.г. в сирийския град Дейр ез-Зор. Вестник "Ведомости" писа, че са били убити 50 наемници, а 70 били ранени.

Руското външно министерство първоначално говореше за петима убити, а по-късно обяви, че става дума за "няколко десетки" руски граждани и граждани на държави от ОНД, убити или ранени при инцидента. Те доброволно били заминали за  Сирия, „водени от най-различни подбуди". Ръководената от САЩ антитерористична коалиция на свой ред заяви, че е била принудена да обстрелва правителствените войски на президента Асад в опит за самоотбрана.

От Донбас в Сирия

Много от наемниците на групата “Вагнер" преди това са се сражавали в региона на Донбас в Източна Украйна. Владимир Ефимов, ръководител на една фондация на ветерани от специалните части, казва, че повечето наемници са бивши офицери, подофицери и ефрейтори.

Още по темата

Някои от тях били наети от Министерството на отбраната и изпратени в Сирия. "Онези, които са били отхвърлени поради по-напреднала възраст или някакви физически недъзи, са отишли в частната армия", казва той. Ефимов допълва, че не парите, а по-скоро търсенето на силни усещания е бил основният мотив за повечето от тях.

Руслан Тарнавский споделя това мнение. Той бил приятел на 45-годишния Игор Косотуров, който е загинал в Сирия. Преди това двамата са воювали заедно в Донбас. Тарнавский казва, че Косотуров е бил воден от патриотични мотиви: "Разбира се, една частна армия не е правителствена войскова част, но всички смятаха, че ще си сътрудничат с руската армия. Парите бяха само допълнителен бонус за поемания риск, но момчетата не заминаваха за Сирия заради парите", казва Тарнавский. Той подчертава изрично, че 99 процента от наемниците са участвали в акцията в Сирия, само защото е ставало дума за  операция, подкрепяна от Русия.

Никакви признаци на живот

Най-малко 30 наемници от групата "Вагнер" са от региона на Свердловск. Владимир Ефимов познава лично 20 от тях. Наемниците оставили на съпругите си неговия телефонен номер, в случай че не могат да се обаждат лично от Сирия. Повечето наемници не посвещавали жените в тайните на своята мисия, защото били подписали декларации, че ще пазят тайна.

През 2017 година голяма група мъже заминала за един тренировъчен лагер, разказва още Ефимов. Там наемниците трябвало да попълнят дълъг въпросник и да се подложат на психологически тестове. След това заминали за половин година в Сирия и всички останали живи. Даже се завърнали се в отпуск "като богаташи". "Някои си платиха дълговете", спомня си Владимир Ефимов. По неговите думи наемниците трябвало да останат в родината си до средата на февруари, но на 22 януари ги мобилизирали отново и 28 от тях били изпратени със самолет в Сирия.

"До 8 февруари пристигаха СМС-и, а после контактите бяха прекъснати. Сега ми звънят по телефона само плачещи жени", казва Владимир Ефимов. Той поддържа контакт само с един от 30-те наемници, който лежи ранен във военната болница в Ростов на Дон. "Там му отнели мобилния телефон, но той намерил друг, за да се обади на жена си", разказва Ефимов.

На семействата се полагат обезщетения

Близките на войниците от частната армия "Вагнер" се чувстват напълно безпомощни. Те не могат да се обърнат към Министерството на отбраната, защото наемниците формално не са редовни военнослужещи, а наемничеството е забранено. Дори от правозащитните организации не могат да очакват никаква помощ, освен известна психологическа подкрепа.

В същото време семействата на загиналите, които в повечето случаи са бедни, се стараят да не вдигат много шум, за да не загубят и паричните компенсации, които частната армия "Вагнер" плаща в случай на смърт или раняване. „За един убит наемник се полагат по пет милиона рубли“ (около 70 000 евро - б. ред.), казва Наталия Жукова от Комитета на войнишките майки в Нижни Новгород.

Тя научила за сумата от майката на един 30-годишен руски наемник, загинал в Сирия. Жената успяла да прибере тялото на сина си и да го погребе. Въпреки това се обърнала към Комитета на войнишките майки, за да разбере как точно е загинал синът ѝ. "За съжаление не успяхме да открием никой, който да ни даде повече информация“, казва Жукова.

Къде са телата на наемниците?

Журналистическо разследване на ДВ установи, че досега на близките не е предадено нито едно тяло на загинал наемник от сблъсъка на 7 февруари. Правозащитници предполагат, че труповете от Сирия са прехвърлени в един специален център, който се намира в Ростов на Дон. Той е най-големият от този род в Русия. Там могат да се правят и ДНК проби. Големите хангари с хладилни камери за стотици трупове са били построени по време на втората война в Чечения.

Председателката на Съюза на комитетите на войнишките майки в Русия Валентина Мелникова допълва в тази връзка, че "убитите и ранените наемници могат да бъдат издирвани само като обикновени руски граждани, които се намират в чужбина" - тоест само чрез консулските служби или министерствата на вътрешните и външните работи. "Все едно, че става дума за жертви от самолетна катастрофа", недоумява Валентина Мелникова. Тя се опасява, че телата на загиналите наемници изобщо не са били изнесени от Сирия. "В Донбас поне ги погребваха веднага на място", казва правозащитничката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
14
 
11
 
! Отговори
Брокер преди 6 години
Странно, жертите бяха от 100 до 600. Големия резил идва от така наречените видео доказателства които побликуваха FOX , CNN и други "авторитетни" медии! Първите пуснаха кадри от видео играта Arma 3 а вторите ги надминаха по компететност с "доказателства" с мобилното приложение за андроид АС 130 симулатор.
151
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин пак е клекнал. Русия ще подкрепи резолюцията на ООН
150
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФАЩ, Герман , Франца молили днес Путин за мир в Гута.Он им рекал да идат да се перат.
149
10
 
5
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Припечен бифтек от Бизон ала Гета е хит днес
148
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В атаката американците са използвали - US F-22 stealth jets, F-15 fighters, and MQ-9 drones were involved in the counterattack according to US Air Forces Central Command.
147
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За разлика от друг път когато руснака най-нагло лъжеше в подобни ситуации сега както се казва няма мърдане. Няма мърдане защото всяка американска ракета, всеки хеликоптер, всеки самолет имат видеорегистратори и доста точно могат да покажат действителната картина и броя на жертвите в Дейр-ез-зор. При всяка тлъста руска лъжа ще излиза видео на което ясно ще видят всички каква е била истината. Днес Путин извърши още една подла постъпка награди само летеца Филипов и забрави за вагнеровците.
146
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изборите в Русия предстоят и сега се клати стола на Путин с всички сили! Някъде прочетох, че един Лаптоп Ф22 също се споминал, скоро ще има възмездие. Руснаците винаги са били прекалено толерантни, уж да преговаряме, уж да сме благородни. Не трябва да има милост за враговете. Русия е срещу всички от север и на запад в Сирия. САЩ няма да преглътнат горчивия хап и ще ровят в раната Сирия до като не получат мощен удар.
145
0
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
''Они сражались за Вагнера''
144
6
 
14
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
По интересно е защо оцелелите стотина ''вагнеровци'' се лекуват в момента във военна болница в Москва. Според закона на РФ всеки доктор или мед.сестра трябва да уведоми полицията ако пациентът е с рана от огнестрелно оръжие. След като Путин се разграничи от ''вагнеровци'', защо не са в ареста за наемничество. Или това е новата формула за ''ихтамнет''.
143
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин се поболя точно след като разбра колко руснаци са избити! Според CNN сирийците са обещали една четвърт от приходите от нефтените кладенци на руснаците - по-точно на фирмата на руския олигарх Пригожин - за който са работили убитите над 200 руснаци - то не се знае дали не са повече- над 400 са били при американската атака - не е ясно колко от тях са били руснаци.... Руснаците крият, щото знаят....
142
2
 
7
 
! Отговори
до #1 преди 6 години
Къде е лъжата , в различния брой за който съобщава военмото министерство или ,че ги няма труповете?
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе бъркай Ксеркс с Крез.
140
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЛукс и държавни поръчкиНали искахте капитализъм, те това е капитализъм, сега пък се оплаквате. Какво точно искате?
139
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
коло падането на Съветския съюз Евгений Пригожин излиза от затвора и отваря будка за хот-дог. А малко след това натрупал толкова рубли, че майка му едва смогвала да ги преброи така започва историята на "готвача на Путин", който миналата седмица бе обвинен в намеса в американските избори заедно с още 12 руски граждани. Пригожин е един от най-богатите мъже в Русия, общото между които е това, че са близки на президента и често получават щедри държавни поръчки в замяна на мрачни услуги, пише в. "Н
138
2
 
19
 
! Отговори
Хи хи преди 6 години
Пълни *** са вагнеровци - бият се за по 2000 евро на месецВ ЕвропА. Тез пари се взимат на автомивка:)
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След основаването на "Конкорд кетъринг" Пригожин започва да получава държавни поръчки първо за снабдяването на петербургски училища, по-късно за московски, а накрая за голяма част от руската армия. Организира и пищни държавни тържества. Само за пет години получава от държавата договори на стойност 3.1 млрд. долара, показва разследването на Антикорупционната фондация.По-късно той започва да набира и наемници за операции в чужбина и създава онлайн новинарски сайт с националистки позиции. А според онлайн изданието "Фонтанка" в замяна на това, че защитава петролните полета в Сирия, компани
136
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та никой все още не ни обяснява защо САЩ са в Сирия. Колко руснаци били убити, колко лош е Асад който избива собственият си народ с химическо оръжие, всичко от западната пропагандна машина. Но както обикновенно америка е като супермен, винаги долита да спаси невинните сирийци, иракчани, либийци, афганистанци и колко още. Ах колко са ми добрички. Те живеят с мисълта че са спайдърмен, батман, мики маус. За съжаление и у нас има нещастници които им вярват.
135
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лукс и държавни поръчкиСемейна яхта, частен самолет, винтидж "Линкълн континентал" - такива изображения е имало в инстаграм профилите на дъщерята и сина на Пригожин, преди те да ги скрият за широката публика. Разследване на Антикорупционната фондация показа, че в семейния имот близо до Санкт Петербург има цяло баскетболно игрище и площадка за кацане на хеликоптери.
134
3
 
15
 
! Отговори
Щом ватата признава преди 6 години
Десетки убити - значи са стотициВатата лъже повече от нашенските мургавели
133
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те са нападнали охраняван от американски реинджъри петролен кладенец. Янките отначало ги попитали, а те отрeкли да са руснаци. След това унищожили техниката им - без един танк и започнали да ги избиват с дронове. Убитите са не повече от 400(числеността на "Вагнеровците"). Повечето трупове засега са си на мястото, където сазагинали. Но какъв е проблемът щом казват, че не са руснаци?