Къде са телата на убитите руски наемници от "Вагнер" в Сирия?

Правозащитници: Труповете са в специален център в Ростов на Дон
23 фев 2018 21:32, Елка Василева
314
Къде са телата на убитите руски наемници от "Вагнер" в Сирия?
Башар Асад, Владимир Путин и Сергей Шойгу. Снимка: архив, Reuters

Десетки руски наемници от частната армия "Вагнер" са загинали през февруари в Сирия. Семействата им, много от които са бедни, са принудени да мълчат, за да не загубят и паричните обезщетения, които са им били обещани, пише Дойче веле.

Не е ясно колко наемници от руската частна армия "Вагнер" са били убити от водената от САЩ коалиция на 7 февруари т.г. в сирийския град Дейр ез-Зор. Вестник "Ведомости" писа, че са били убити 50 наемници, а 70 били ранени.

Руското външно министерство първоначално говореше за петима убити, а по-късно обяви, че става дума за "няколко десетки" руски граждани и граждани на държави от ОНД, убити или ранени при инцидента. Те доброволно били заминали за  Сирия, „водени от най-различни подбуди". Ръководената от САЩ антитерористична коалиция на свой ред заяви, че е била принудена да обстрелва правителствените войски на президента Асад в опит за самоотбрана.

От Донбас в Сирия

Много от наемниците на групата “Вагнер" преди това са се сражавали в региона на Донбас в Източна Украйна. Владимир Ефимов, ръководител на една фондация на ветерани от специалните части, казва, че повечето наемници са бивши офицери, подофицери и ефрейтори.

Още по темата

Някои от тях били наети от Министерството на отбраната и изпратени в Сирия. "Онези, които са били отхвърлени поради по-напреднала възраст или някакви физически недъзи, са отишли в частната армия", казва той. Ефимов допълва, че не парите, а по-скоро търсенето на силни усещания е бил основният мотив за повечето от тях.

Руслан Тарнавский споделя това мнение. Той бил приятел на 45-годишния Игор Косотуров, който е загинал в Сирия. Преди това двамата са воювали заедно в Донбас. Тарнавский казва, че Косотуров е бил воден от патриотични мотиви: "Разбира се, една частна армия не е правителствена войскова част, но всички смятаха, че ще си сътрудничат с руската армия. Парите бяха само допълнителен бонус за поемания риск, но момчетата не заминаваха за Сирия заради парите", казва Тарнавский. Той подчертава изрично, че 99 процента от наемниците са участвали в акцията в Сирия, само защото е ставало дума за  операция, подкрепяна от Русия.

Никакви признаци на живот

Най-малко 30 наемници от групата "Вагнер" са от региона на Свердловск. Владимир Ефимов познава лично 20 от тях. Наемниците оставили на съпругите си неговия телефонен номер, в случай че не могат да се обаждат лично от Сирия. Повечето наемници не посвещавали жените в тайните на своята мисия, защото били подписали декларации, че ще пазят тайна.

През 2017 година голяма група мъже заминала за един тренировъчен лагер, разказва още Ефимов. Там наемниците трябвало да попълнят дълъг въпросник и да се подложат на психологически тестове. След това заминали за половин година в Сирия и всички останали живи. Даже се завърнали се в отпуск "като богаташи". "Някои си платиха дълговете", спомня си Владимир Ефимов. По неговите думи наемниците трябвало да останат в родината си до средата на февруари, но на 22 януари ги мобилизирали отново и 28 от тях били изпратени със самолет в Сирия.

"До 8 февруари пристигаха СМС-и, а после контактите бяха прекъснати. Сега ми звънят по телефона само плачещи жени", казва Владимир Ефимов. Той поддържа контакт само с един от 30-те наемници, който лежи ранен във военната болница в Ростов на Дон. "Там му отнели мобилния телефон, но той намерил друг, за да се обади на жена си", разказва Ефимов.

На семействата се полагат обезщетения

Близките на войниците от частната армия "Вагнер" се чувстват напълно безпомощни. Те не могат да се обърнат към Министерството на отбраната, защото наемниците формално не са редовни военнослужещи, а наемничеството е забранено. Дори от правозащитните организации не могат да очакват никаква помощ, освен известна психологическа подкрепа.

В същото време семействата на загиналите, които в повечето случаи са бедни, се стараят да не вдигат много шум, за да не загубят и паричните компенсации, които частната армия "Вагнер" плаща в случай на смърт или раняване. „За един убит наемник се полагат по пет милиона рубли“ (около 70 000 евро - б. ред.), казва Наталия Жукова от Комитета на войнишките майки в Нижни Новгород.

Тя научила за сумата от майката на един 30-годишен руски наемник, загинал в Сирия. Жената успяла да прибере тялото на сина си и да го погребе. Въпреки това се обърнала към Комитета на войнишките майки, за да разбере как точно е загинал синът ѝ. "За съжаление не успяхме да открием никой, който да ни даде повече информация“, казва Жукова.

Къде са телата на наемниците?

Журналистическо разследване на ДВ установи, че досега на близките не е предадено нито едно тяло на загинал наемник от сблъсъка на 7 февруари. Правозащитници предполагат, че труповете от Сирия са прехвърлени в един специален център, който се намира в Ростов на Дон. Той е най-големият от този род в Русия. Там могат да се правят и ДНК проби. Големите хангари с хладилни камери за стотици трупове са били построени по време на втората война в Чечения.

Председателката на Съюза на комитетите на войнишките майки в Русия Валентина Мелникова допълва в тази връзка, че "убитите и ранените наемници могат да бъдат издирвани само като обикновени руски граждани, които се намират в чужбина" - тоест само чрез консулските служби или министерствата на вътрешните и външните работи. "Все едно, че става дума за жертви от самолетна катастрофа", недоумява Валентина Мелникова. Тя се опасява, че телата на загиналите наемници изобщо не са били изнесени от Сирия. "В Донбас поне ги погребваха веднага на място", казва правозащитничката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
32
 
14
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Мир на праха им! Тази случка за пореден път показва "героизма" на американците. Те са курназ само на открито.Там разтрелват с дронове и авиация. Но в населените места и в контактен бой,хич ги няма.
171
25
 
14
 
! Отговори
Truman преди 6 години
Слугинските ни медии не цитират официалната информация за убитите руски доброволци,а други издания където се издуват броя на убитите.По едно време ги искараха 600 /а те общо не са толкова в Сирия/ После цифрата спадна до 100.А сега се говори в тази статия за 50.А реално са убити 14 доброволци според официалната информация.Склонен съм да вярвам на нея.
170
14
 
12
 
! Отговори
Булгаристански кючек преди 6 години
Не знам защо се занимавате с работи, които не са от компетенцията на българина. Една империя се гради с много жертви - така е бил древен Рим, Британската империя, Османската империя, СССР, САЩ и т.н. Ако няма жертви от чук се превръщаш в наковалня, средно положение няма. Българина е научен де се прекланя - пред султаня, след това пред Русия, следва Германия, СССР и сега се целуват задните части на "Евроатлантиците". Пък по темата - ако са здрави руснаците ще устискат, иначе ще станат Ирак 2.
169
14
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Понеже глада е голям хората са принудени от немотия да пращат децата си като пушечно месо на Путин. Не знам как спи нощем този диктатор!70000 евро ли струва 30 годишен здрав мъж?
168
18
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Чета коментарите тука и се чудя на наивноста на много хора.Путин бил клекнал,руснаците от Вагнер си го заслужили и т.н.Путин и Русия никога няма да клекнат и ще ве кажа защо.В Русия човешкия живот е нищо,един убит се заменя с петима нови.Дори и Вагнер да се унищожи ще се създадат десет като нея.Русия има милиарди,може да си усигори армия от чужденнци,включително и българи.Само като обявят че дават 10 хил. долара на месец и ще напълнят редиците си дори и с българи ,които са в развиващия се ЕС.
167
2
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Ако наистина дават по 70 000Е за убит наемник,мисля че от кандидати няма да се отърват,наплива ще е голям!Че това си е един голям апартамент(без Москва)!Повечето вдовици просто ще се изкефят на такава придобивка-обикновено браковете издържат по няколко години,ама апартаментите остават!Колкото до тръпката-и това го има!Старостта не е за всеки....
166
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакай Ердоган. България е турска!
165
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи това са бабаитите (зелените човечета) от Донбас. Е...навоюваха се. Получиха си го.
164
9
 
21
 
! Отговори
Олигарха бил и убиец преди 6 години
Олигарха на Путин (за който са работили избитите руснаци в Сирия) се оказва и убиец - чети предния коментар!
163
13
 
16
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
*** е безсилна пред US Army.Още един кораб с 200 човека спецназовски пидали пътува за Тартус. Ще бъдат проследени и унищожени в правилния момент.
162
1
 
7
 
! Отговори
За олигарха Пригожин преди 6 години
Още 2 коментара на руснаци - Olga Bashnina2016.08.02 21:44институт он не заканчтвалШоколадный Барон Olga Bashnina2017.03.24 11:04у него,очевидно, были свои "университеты"...
161
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой каза че престъпната група Вагнер са унищожени? Вижте на снимката че техните шефове са си живи и здрави и готови за нови подобни геройства и подвизи.
160
3
 
10
 
! Отговори
За олигарха Пригожин преди 6 години
Още един коментар от същия сайт и под същата статия - Василий Михайлов09.01 17:18Причм тут Евреи? Евреи порядочные бизнесмены и с ними всегда приятно иметь дело! Даже более приятно, чем со многими русскими или армянами. С ними договорился если о чем, они не кидают! А этот ублюдок, чувствуя безнаказанность, творит полный беспредел! Национальность тут не причм! Он просто беспредельщик и отморозок.
159
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен: А сега ЕС като е тук едни треви никнат, като боабаби. Кухи като тебе.
158
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКъде са минали *** трава не никне. Справка - България.Добре де ама 30 години тревата вече не расте. Пак руснаците ли са виновни?
157
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са минали *** трава не никне. Справка - България.
156
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Российский олигарх Евгений Пригожин, названный прессой "поваром" президента России Владимира Путина, контактировал с российским руководством до и после атаки на ЧВК "Вагнер" в Сирии.Как пишет The Washington Post, он почти наверняка" контролирует российских наемников, которые воюют в Сирии на стороне президента Башара Асада.Так, ссылаясь на данные разведки, издание сообщает, что в конце января Пригожин сказал высокопоставленному сирийскому чиновнику, что он "получил разрешение" от неназванного российского министра продвигаться вперед с "быстрой и сильной инициативой, которая должна сост
155
21
 
4
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Все пак да не забравяме , днес е 100 годишнината на Червената армия.Слава на Червената армия!
154
18
 
12
 
! Отговори
Др Ох боли преди 6 години
Русофобията е психично заболяване. Знам че не ми вярвате, защото ако ми вярвахте нямаше да сте болни. Ако обаче някой от вашите близки, приятели или хора които се интересуват от вас четат тези редове, моля ви заведете тези хора на доктор, може би шанса за лечение е малък но поне все още има надежда. Пожелавам ви всичко най добро, от сърце.
153
7
 
13
 
! Отговори
ауди само преди 6 години
Запада предложи на Путин Русия да стане като Канада.Да си продава петрола,да си оправи държавата,руснака да ходи по почивки.Много пари се наляха в Русия.Истината е че,Путин се опита на направи нещата,но комунизма така е изхабил материал,както и в другите посткомунистически държави,че не се получи.След това,както казват руснаците,вкара Русия в единственат игра,която знае,а тя е да воюва.Какво ще излезе от всичко това,не се знае.Ние в Европа,все още не воюваме,стоим и си цъкаме на компа.