Сирия: Руснаци, избити от американци... Свръхексплозивен заряд!?

Какво точно се е случило преди седмица в източносирийския Хишам?
Обновена: 15 фев 2018 21:39 | 15 фев 2018 21:34,
670
Сирия: Руснаци, избити от американци... Свръхексплозивен заряд!?
Снимка: Reuters

Какво точно се е случило преди седмица в източносирийския Хишам? Наистина ли при офанзива на американските войски са били убити стотици руски наемници, както се твърди от няколко дни насам в Русия? Или става дума за дезинформационна кампания?

От отговора на тези въпроси зависи дали и без това напрегнатите отношения между САЩ и Русия няма да бъдат подложени на ново тежко изпитание с непредвидими последици. Но установяването на истината се оказва трудна задача - достоверни доказателства няма, пише "Дойче веле".

Русия е знаела

Още по темата

Американските военни представят следната картина: В нощта срещу 8 февруари главната квартира на „Сирийските демократични сили“ (SDF) в източносирийския Хишам е била отакувана от сили, които воюват на страната на сирийския президент Асад.

„Сирийските демократични сили“ представляват алианс, в който участват и кюрдските милиции YPG и който е подкрепян от ръководената от САЩ коалиция. По време на нападението в главната квартира на алианса са се намирали и американски военни.

Пентагонът съобщава, че след като нападателите се приближили на около 500 метра до главната квартира, американците отговорили „при самозащита“ с артилерийски обстрел и въздушни удари. В резултат били убити над 100 бойци. Пентагонът твърди също така, че "преди, по време и след операцията" е поддържал гореща линия с представители на руската армия, които са уверили, че не участват в нападението срещу главната квартира на "Сирийските демократични сили".

Руската "Блекуотър"

Няколко дни след инцидента в руските социални мрежи се появиха съобщения за тежки загуби сред руските наемници в Сирия. Някои източници говорят за най-малко петима убити, но други твърдят, че жертвите са над 200.

В социалните мрежи се появиха и записи на телефонни разговори, за които се твърди, че са били проведени от оцелели при американската атака. Не е ясно дали тези записи са автентични, но детайли от описанията съвпадат с информациите на други източници. Според тези записи, атаката срещу главната квартира на SDF е целяла завладяването на една петролна рафинерия. Повечето жертви от руска страна били бойци от частна военна фирма. Твърди се, че става дума за групата „Вагнер“, носеща името на своя командир. Според руските медии, това е група от наемници, подобна на американската „Блекуотър“, която обаче работи нелегално. В Русия и до днес няма закон за частните военни фирми.

От Източна Украйна към Сирия

През последните години в Русия излязоха няколко публикации за участието на групата „Вагнер“ в боевете в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти. Очевидно след това някои от бойците са заминали за Сирия. Един от тях е 38-годишният Станислав Матвеев от градчето Асбест в Урал. В интервю за информационния сайт "Знак" вдовицата му разказва, че научила за смъртта на мъжа си на 9 февруари. Местен казашки лидер ѝ се обадил по телефона и казал, че получил съобщението от човек в Източна Украйна. Вдовицата на Станислав твърди, че се опитала да убеди мъжа си да не заминава за Сирия. Сега настоява „руското правителство да отмъсти“ за загиналите наемници.

Москва категорично отрича да е замесена в инцидента в Източна Сирия. Агенция Интерфакс цитира анонимен високопоставен източник с думите, че твърденията за стотици загинали руснаци са „класическа дезинформация“. А президентският говорител Дмитрий Песков заяви: „Ние в Кремъл не разполагаме с детайлни информации и затова не можем да правим каквито и да било заключения. Не е изключено на сирийска територия да има руски граждани. Но те не са част от руските въоръжени сили“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


670
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
3
 
3
 
! Отговори
Дедо Геле преди 6 години
До До 411За твое голямо съжаление истината винаги излиза,а тя е,че кравите изядоха ушанките и *** на горките невинни хорица.
408
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И един F22 Раптор дал фира над Сирия свален от С200.Мммм кеф
407
15
 
3
 
! Отговори
Ghost преди 6 години
Путин да не спи, ами да отвърне на свръх заряда за да се възстанови равновесиято в бройката загинали. Славянството никога не трябва да се огъва пред неграмотните и военолюбиви янки, мнозинството от които не познава собствената си история и си мислят, че са *** на света. Руската армия е доказала какво може време е и сега да покаже. Време е да се срине долара като тоалетна валута. И е време янките да разберат какво е криза и какво е глад. На американците Руский Во в жо-па Подлеците на света
406
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаем, че Их там нет... уже их там нет действительно :)
405
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЩирлицЕдин полк джедаи са направили десант,в помощ на хамериканоситеза джедаи не знам, но един полк ушaнки са дали фира. Кво ше прави Путин без "отпускари" в Донбас сега?
404
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дмитрий Песков заяви: Ние в Кремъл не разполагаме с детайлни информациие как да разполагате, като цялата руска сгaн е била избита :)
403
7
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
Така е като си повярваш сам на тъпата пропаганда. И руснаците и американците и всички (почти де) ги чака голямо разочарование. Все пак в Библията пише: " и последните ще станат първи, а първите последни..".
402
13
 
7
 
! Отговори
Защо е тоюа хапане преди 6 години
и ръфане. Цялото това шоу с т.н. избити руснаци трйгна от украински феикови сайтоюе, Да, размяна на удари имаше, това е факт. Нп ако следите ситуацията там трябва да ви е направило впечатление, че се споменава американска техника, която я няма ю района. А че се избиват взаимно руснаци и американци това е юсеизвестно. И не само американци. Интересно какюо правеха на страната на ИДИЛ и евреи, англичани, французи.
401
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските освободителни военни сили допуснаха непростима тактическа грешка в Дейр-ез-Зор нямаше задължителния при такива операции жив щит от жени и деца пред освободителите и това позволи на американския враг да ги разпердушини като плява. Ей за тоя невиждан пропуск в най-новата военна руска история ще бъдат наложени най-строги наказания от главнокомандващият но руските космическо-галактически войски адмиралисимус Путин.
400
13
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Един полк джедаи са направили десант,в помощ на хамериканосите,барабар с Дарт Вейдър.
399
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Числото на безвъзвратните руски загуби плътно се доближава до 700 прибавяйки безследно изчезналите (т.е. оставените на природна утилизация на бойното поле) и умрелите от раните си в болници в Русия и Сирия. Това обаче никак не пречи на властите нагло да лъжат за 5 убити.
398
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей заради тия от Вагнер Путин се простуди и го хвана тройната диария. Основният симптом на това тежко заболяване е че три пъти пълниш гащите още преди да се придвижиш до тоалетната. Виждате господа под какво напрежение работи другарят Путин за благото и добруването на Русия и всички руснаци по света. Очарован съм от твърдостта и стоицизма на вожда на руския глупотат.
397
21
 
25
 
! Отговори
до Пенко преди 6 години
Два часа след началото на контраударите са унищожени близо 80 % от силите на руските наемници и на асадистите.След което започва ловът на бълхи: под прикритието на F-22 вертолети прочистват района и довършват съпротивата на отделни бойци.Загубите на противника са 90 % от оръжието и техниката и 70-80 % от личния състав.Американските подразделения не регистрират загуби.Времетраенето на операцията е по-малко от 6 часа.Руските наемници и бойците на Асад бяха поразени като мишени на стрелбищ
396
12
 
22
 
! Отговори
1 преди 6 години
След неколкократни предупреждения ВВС и специалните сили на САЩ нанасят унищожителни удари по групировката чрез високоточна мобилна ракетно-артилерийска система чийто ракети само за 5 мин. долитат на 200 км и са в състояние с един залп да поразят 50 цели.Насочвани от дронове, тези системи унищожават руските прикриващи батареи.След като ликвидира първия ешалон на руските наемници и на бойците на Асад,американската артилерия поразява втората батальонна тактическа група.Жертвите са над 400
395
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само зающен *** може да твърди че лада (патента на фиат) може да се нарече кола и още повече че е нещо повече от западните автомобили!!!
394
38
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Путин беше по-умен никога нямаше да хукне да спасява людоеда Башар Асад, но когато ти е глупав вожда и 600 жертви на ден са малко за избралата го нация.
393
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми "машата" на мераклиите за нефт - ИД умря.И сега трябва да се справят сами.
392
38
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който тръгне срещу велика Русия................накрая яде дървото и го лази руската мечка.Наполеон , Хитлер ..............
391
23
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време маса китайци го отнесоха, след като навлязоха в руска територия. Било - "земя без хора за хора без земя". Ама после и гарваните останаха гладни...
390
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен460Ако Ладата е правена със старанието, положено за Арматата, щеше да е най-хубавата кола на света. Ама е правена в понеделник и от неизтрезнели инженери.