Неофашистка група с концерт за Хитлер? Полицията го осуети

В Полша вече има дела за публична пропаганда на фашизъм
47
Неофашистка група с концерт за Хитлер? Полицията го осуети
Снимка: Reuters, архив

Агенцията за вътрешна сигурност на Полша е задържала двама организатори на концерт на неофашистка група, който е  трябвало да се състои на 21 април в Южна Полша по случай рождения ден на Адолф Хитлер, съобщи днес радиостанция РМФ ФМ, цитирана от ТАСС и БТА.

Около 300 сътрудници на полските спецслужби са направили обиски вчера и днес на различни места, свързани с организацията на концерта, който така и не се е състоял. Конфискувани са били плакати и знамена с неофашистки символи.

Задържаните ще бъдат изпратени в прокуратурата в град Валбжих, където утре ще им бъдат повдигнати обвинения в неофашистка пропаганда.

В края на януари тази година в Полша избухна скандал, след като ТВН показа журналистическо разследване, направено със скрита камера на едно от мероприятията на неонацисти през май 2017 година, на което се е отбелязвал рождения ден на Хитлер (20 април).
На записа се вижда как участниците в сборището прославят лидера на германските националсоциалисти, носейки свастики и униформи на вермахта.

Прокуратурата заведе дело за "публична пропаганда на фашизъм или друг тоталитарен строй". На седем полски граждани вече са повдигнати обвинения, припомня ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: хитлерПолшафашизъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
1
 
! Отговори
Управляващи,мислете! преди 6 години
Някой все пак прави ли разлика между понятията фашизъм и неонацизъм?Полезно ще бъде, ако управляващите в Европа си зададат въпроса защо се събуди този интерес спрямо идеологии от миналото? Причината едва ли е в нечия лошотия. По-скоро, определени общности се чувстват застрашени и за това има обективни причини. Търсят се варианти за осигуряване на защита и някои от тях опират до тези идеологии от недалечното минало.Щом не искаш фашизъм и неонацизъм, елиминирай причините, които ги предизвикват!
40
6
 
8
 
! Отговори
До 42 от Хитлер преди 6 години
Ако комунузъм е това, което аз съм бил в детството си, то нека се върне за моите деца....Страх ме е за детето ми. Майка ми не се е страхувала за мен....Да имало е лагери за хората против властта. Единици. ОК. Но в крайна сметка за какво са се борили. За това сега? Ами малко им е било....Интересно ми е сегашните управляващи по-демократично ли постъпват?
39
4
 
11
 
! Отговори
До 42 от Хитлер преди 6 години
А какво да проповядваме приятелю. Демокрация, ***, флага на дъгата, правозащитни организации, САЩ?...Интересното е, че все още има хора, които не виждат накъде отива света благодарение именно на това, което ти наричаш демокрция.
38
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има съд за публично проповядване на комунизъм -другото лице на фашизма
37
6
 
12
 
! Отговори
Хитлер преди 6 години
Който си мисли, че по време на всички войни единствено Германия през ВСВ е правила зверства, е промит мозък....Който си мисли, че в руските лагери на пленниците е предлаган самовар и пирожки е промит мозък....Който си мисли, че Русия някак по-хуманно избива е промит мозък.....Който сега си мисли, че САЩ хуманно упраеляват света със сила и армия е промит мозък....Който си мисли, че Путин хуманно окупира е същото....Та къде е сгрешил Фюрера
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От хитлер до анонимен 20....Не аз трябва да чета, а ти ***....Арийската раса да господства не означава да остане само тя на земята....Да ти кажа, че сега господстват евреите, които ни тръскат джобовете с главите надолу. А скоро щв бъдат арбите, за които сме смъртни врагове. По-добре ли се чувстваш?
35
8
 
30
 
! Отговори
Българинъ преди 6 години
Както самият Хитлер казва малко преди края на войната, "победителя никой няма да го кара да доказва твърденията си"! Колко е бил прав! Тези от нас, които са имали възможността да разговарят лично с българите, посрещали и имали си взимане-даване с войските на Вермахта в България знаят, че воините на Хитлер са били изключително добре възпитани, точни, плащали са си и са се отнасяли към българите с респект! А Хитлер -ами той обедини България с Вардарска, Западните Покрайнини и Беломорието! Факт!
34
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да го въртите и сучете, Хитлер е бил напълно прав и това се вижда днес.
33
3
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Били сме "ценни хора" с май в залата. За това ли сме втора ръка?!
32
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв фашизъм, та чак неофашизъм? Аман от прости джурналисти! Вземете да прочетете какво е фашизъм, Хитлер не е бил фашист, нито в Германия е имало фашизъм! Хитлер основава Националсоциалистическата германска работническа партия, а нейните последователи са известни като нацисти! Простотията с фашизма е измислена от комунистите, първо за да не правят аналогии с партията-майка и второ защото прозира, че всъщност двете идеологии са 99% еднакви.
31
14
 
12
 
! Отговори
Слава на Русия преди 6 години
Хитлер сбърка! Бялата раса е Россия! На запад от Висла започват мелезите! В Россия има повече руси и синеоки хора отколкото в която и да е страна, с изкл Полша и Беларус! Другите ценни хора сме Българите но се пази в тайна, а има и доста ромали, които развалят пейзажа!
30
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички неонацистки организации в Европа през последните години се финансират от Кремъл.
29
4
 
9
 
! Отговори
;) преди 6 години
"Поляците май са забравили какво им се случва, като се съюзяват с Англия и Франция. Скоро Владимир ще им припомни!"Абе Русия и СССР са били съюзници на тези държави и в 2-те световни войни, пък и в още няколко. Съюзът им дори си има име - Антанта. Чети историята, преди да пишеш глупости!
28
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нацизъм, фашизъм, комунизъм, социализъм... Къде е разликата?
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"публична пропаганда на фашизъм или друг тоталитарен строй"Това ми хареса. Значи трябва да арестуват всеки, който носи червено знаме със сърп и чук и други такива символи на онова презряно време.
26
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименХитллер е отговорен само за загиналите 59 хил. поляци по време на полската кампания. За смърта на 50 млн. европейци вината носи този който обяви война на Германия - Чърчил.
25
4
 
10
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
От тези дребни случки се вижда, че фашизма е бил доста едра риба,но Сталин ги праща в историята. жалко,че в тази битка загива цвета на комунистическото движение в Европа, което по късно доведе до неговия разгром.
24
15
 
17
 
! Отговори
София запад преди 6 години
Ние пък си го тачим! Фюрера!
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ финансират фашизма в Източна Европа да се бият с Русия с чужди ръце..
22
5
 
16
 
! Отговори
Осман преди 6 години
И какво като има пропаганда за фашизъм, или само либерализъм може да се проповядва. Който не e извратен хомосексуарен еврогейталак и не клеца 90 годишни бабички със език в задницата е фашист и популист !?