Мексико като България 9 в.: Да се режат ръцете на крадците!

Предложението дойде от кандидат за президент
23 апр 2018 16:15, Елка Василева
38
Мексико като България 9 в.: Да се режат ръцете на крадците!
Снимка: архив, Reuters

"На крадците трябва да се режат ръцете". Това заяви кандидат за президент на Мексико в първия кандидат-президентски телевизионен дебат, провел се вчера вечерта, предаде Ройтерс.

"Трябва да режем ръцете на онези, които крадат. Това е толкова просто", заяви 59-годишният независим кандидат за президент Хайме Родригес Калдерон.

Предложението му породи недоумението на модераторката на дебата Денис Меркер, която на два пъти го попита дали говори сериозно. Той два пъти й обясни, че е имал предвид точно това, което е казал.

След това необичайно предложение в интернет се появиха карикатури на Родригес Калдерон. На тях неговият лик е поставен върху тяло на ислямист, който отсича ръката на мъж.

Хайме Родригес Калдерон, известен с прякора Ел Бронко (в превод Мустанга) е поставян в социологическите допитвания на пето място измежду кандидатите за президент.

Дебатите бяха фокусирани основно върху борбата с престъпността. В тях освен Хайме Родригес Калдерон участваха Андрес Мануел Лопес Обрадор, кандидат на лявата партия Движение за национална регенерация и фаворит в допитванията, Хосе Антонио Меаде Курибреня, кандидат от Институционно-революционната партия, независимата кандидатка Маргарита Савала и Рикардо Аная Кортес, ръководител на коалиция на десни и леви партии, поставян в социологическите допитвания на второ място.

В дебата Лопес Обрадор защити своята идея за амнистия на някои престъпници, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Според него това ще е за доброто на всички в Мексико, най-вече на бедните. Лопес Обрадор каза, че за да се разреши проблемът на Мексико с престъпността, трябва да се води диалог с всеки. Той заяви, че би поканил дори папа Франциск, за да обсъди с него как да се води подобен диалог с всички, предаде АП.

Останалите участници в дебатите разкритикуваха предложението на Лопес Обрадор. Меаде каза, че това означава, че Лопес Обрадор е на страната на престъпниците. Той го нарече "марионетка на престъпниците", подтиквана от "жаждата за власт". Аная пък каза, че идеята за амнистия е "лудост, която ще предизвика огромно насилие в страната".

Според Лопес Обрадор идеята за амнистия обаче не означава безнаказаност. Той каза: "Ние ще извикаме експерти и ще изготвим план, за да установим как ще бъде извършена тази амнистия".

Лопес Обрадор, който се кандидатира за трети път за президент, след неуспешни опити през 2006 г. и 2012 г., се ангажира да води борба с бедността, по-специално при младите. Според него именно увеличаването на бедността сред младите води до рекорден ръст на престъпността в Мексико.

"Не криминализирайте бедността!", възрази му тогава Маргарита Савала, която е съпруга на бившия държавен глава Фелипе Калдерон. "Престъпниците са пълни с пари", допълни тя в защита на тезата си, че не бедните са отговорни за увеличаване на престъпността в Мексико.

Всички кандидати обаче постигнаха съгласие, че досегашната политика в борбата с престъпността е претърпяла провал, предаде АП.

Президентските избори в Мексико са на 1 юли.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Егаси - изпреварили сме Мексико с 12 века!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧовекБратле точните ти думи са защо трябва да ми пука.Аз не съм крадец. А не защо трябва да ми пука те вредят.При други причини да не ти пука и отговора би бил друг. А иначе мнението ми е, че на човек трябва да му пука за всички на който би могъл да помогне, защото това е човещината.Не само за полезните елементи от обществото и за безполезните и за вредните... Но това вече си е моето мнение и не би било насочено като коментар към теб ако се беше изразил точно
29
0
 
3
 
! Отговори
Човек преди 6 години
До АсенАсене . Твърде хитро вмъкваш в темата хора които изпълняват гражданските задължения, изпълняват служебния си дълг или такива страдащи от някаква болест .ТИ ТЯХ С КРАДЦИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ЛИ ГИ СРАВНЯВАШ ? На мен също ми пука за тия хора които изброяваш, но тук говорим за такива СЪЗНАТЕЛНО избрали да вредят на хора като тях да ги лишават от имуществото им и да повреждат собственоста им . ИМА РАЗЛИКА . Открий я. Недей да пишеш глупости .
28
0
 
2
 
! Отговори
tv entertainment преди 6 години
В нашата татковина за да се оправи, трябва да се въведат брутални мерки срещу КОРУПЦИЯТА, вследствие на която настъпват щети и вредителство за цялото обществото! Гилотина, *** на глави! Като се търколят 5...6 облещени нагли продажни и крадливи кратуни в коша - следващите тарикати ще се замислят и вероятно желанието им за бързо грабене ще се озапти. ..Колкото и да е силно! После идете разправяйте, че не можела да се пребори КОРУПЦИЯТА и престъпността. Може и още как! Желание няма.
27
1
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 6 години
До Анонимен...ne tapako ...niama da kradesh !!!...shte rabotish !!!...keknefi shte chishtish ,no niama da kradesh !!!
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V 9-TI VEK E IMALO VARVARSKI BALGARSKI PLEMENA-PRODALGILO DO KRAYAT NA 19-TI VEK
25
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като нямаш пари и няма какво да ядеш ще крадеш и още как дори и да не си крадец, никой не се е родил крадец.
24
0
 
7
 
! Отговори
Асен преди 6 години
До ЧовекЕ аз и пенсионер не съм, и човек с увреждане не съм, и самотна майка не съм и болно дете не съм, ама ми пука какво става с тях. Трябва да ти пука защото искаш на кмета да му пука за проблемите на твоята улица, макар ,че на неговата улица проблеми няма. На полицая да му пука ако ти откраднат колата , макар че неговата си е на сигурно. За това трябва да ти пука.
23
1
 
9
 
! Отговори
Абдула Ел Крадльо преди 6 години
За България би било удачно, да се режат езиците на политици, които лъжат предизборно:обещава нещо, не го изпълнява - съответно хуманно - с упойка и кръц езика.
22
3
 
11
 
! Отговори
Човек преди 6 години
Защо трябва да ми пука какво ги правят крадците. Ако искат и да ги убиват, кастрират , осакатяват .... все ми е едно .Аз не съм крадец и не мисля скоро да крада каквото и да е . Работя за парите си . Да му мислят крадците. Те са застрашените. На мен само ще ми е по-добре ако след обяваяването на такова наказание крадците намалеят и по малко ме крадат .П.с. Да, брутално е , но действа. Питайте наркотрафикантите в Тайланд , Индонезия, Малайзия.
21
2
 
17
 
! Отговори
иван преди 6 години
В днешно време това си е простотия. Като му отрежеш на крадеца ръката кой ще го храни , другите дето не крадат. Може би някакво белязване. Нещо като жигосване на видно място като говедата. Да го разпознават от далече. За втора кражба второ жигосване. Затвора си е отделно. Това първото в сегашните условия е малко варварско, но въобще не застрашава здравето, и човека сие работоспособен.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От какъв зор ни занимаеате с предизборните дебати в Мексико? Днес беге, заемете се с по-сериозно неща! Излязоха резултатите от сравнителната проверка на качество и цена на продукти в България и ЕС, а вие нито дума. Вече почвам да си мисля, че днес бг е една доста манипулативна медия, в услуга на управляващите клики!
19
3
 
12
 
! Отговори
Евроатлантизъм ? преди 6 години
Трябва да сте толерантни със престъпниците и да им давате да ви крадат и убиват туй е толкоз просто ? Ако се въведе по-добре да емигрираме в Мексико, а вие си стойте, кутурни и обрани и убити и толерантни.
18
2
 
14
 
! Отговори
Sigoturi Nakura преди 6 години
в едно видео на ИД изпълняваха такива присъди и дори осъдените казваха, че са справедливи. Кучето скача според тоягата - като се научи на ред, има ред.
17
4
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Днес, има кражби безчет.Решение ?Както Пиночет.Той крадци много затрии проблема в Чили реши.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност Мексико е България след 10 години - блестящи икономически показатели, потупвания от Брюксел и Вашингтон, стожер на демокрацията в Латинска америка, и стотици хиляди убити и изчезнали след години гражданска нарковойна заради потреблението на големия им брат на север.
15
4
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Най-справедливите закони са в Иран. Особено засягащите гей общността.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нашият парламент ще бъде единственият в света с депутати без ръце
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престъпността се поражда от обществото в което живеем, всеки иска да има още и още, и за да го постигне започва да търси начини, но с времето става начин на живот без значение за какви суми става въпрос, като в Бг. Достига седо момент когато не мога да оставя чувал със смет пред портата , защото мина някой и го изсипа за да прибере един чувал за 20 ст....
12
5
 
10
 
! Отговори
do 2, 3, 5 и т.н. преди 6 години
Така говорите, щото в България всички са свикнали да дрънкат безотговорно - като на маса с ракия и салата. Там всички са силни и отворени и широкоскорени.Ако се случи да хванат някого и да му режат ръцете, ще обърнете лопатата. Както се и случва в момента с корумпираната кметица.