"Белене" ще коства пари на всеки един от нас = 4 600 лeва на калпак!

Енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
25 май 2018 16:30, Екип на Bloomberg
227

За изграждането на АЕЦ "Белене" гражданите трябва да са наясно, че ще бъде бръкнато в собствените им джобове. Това каза енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Темата за АЕЦ "Белене" вече тотално омръзна на хората, те са объркани, не знаят на кого да вярват. Хубаво е да се знаят поне основни моменти. И тъй като популизмът е на много високо ниво, нищо по същество не се казва по темата, аз бих казал, че най-малкото хората трябва да знаят, че, тръгвайки да се реализира този проект, със сигурност ще бъде бръкнато в техните лични джобове. Това трябва много добре да бъде ясно. Някои колеги пресметнаха, че всеки българин трябва да отдели 4 600 лева".

Той изрази скептицизма си спрямо ползите от реализиране на проекта: "Нека хората не си въобразяват, че това ще ни донесе енергийна независимост и сигурност, защото, когато дойде ред евентуално тази централа да заработи, което аз силно се съмнявам, тогава никой не може да каже как ще изглежда енергийният пазар, освен ако не е гений. Защото динамизмът, който е в глобален аспект, а и регионалният пазар не предполагат точен анализ, за да бъде стъпено върху него и на тази база да се правят пресмятания".

По повод участието на частен инвеститор в изграждането на АЕЦ "Белене" енергийният експерт каза:

"Няма частен инвеститор в света, който да похарчи някаква сума пари за проект, когато няма никаква гаранция за изкупуването на продукцията му. Все пак става въпрос за много пари – около 10 млрд. евро. Без някаква сигурност, макар и релативна, нито един частен инвеститор не би тръгнал да реализира този проект. Казват, че България ще участва със собствена вноска, с оборудване и с разходите, които е направила досега. Това не е точно така, защото ще трябва още поне 1 млрд. евро да бъдат похарчени. Те няма откъде да дойдат, освен от бюджета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено,че тези с фотоволтаиците и скъпия ток ще реват срещу Белене,който ще произвежда по-евтина енергия.Но трябва ли да слушаме такива *** или да си построим централа с по-евтина енергия?
91
4
 
1
 
! Отговори
Дърт комунист преди 5 години
Белене е нужно за заздравяване на ДРУЖБАТА между двата братски, правослевни, славянски, многострадали народа!
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 93 тоя външен инвеститор нали ще иска някакви гаранции бре, най-малкото минимална цена която да гарантира оцеляването, или викаш някой ще изсипе 10 млрд евро в регулиран от държавата сектор без никакви гаранции :)
89
5
 
8
 
! Отговори
Нова АЕЦ не е нужна преди 5 години
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на ток. Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
88
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Belene oznachava robi i zalojnici do grob na RussiaTo zatova Bsp drapa za Belene
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите да плащат по 4600 лева, а от мене калпака !
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите да плащат по 4600 лева, а от мене калпака !
85
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 10 млрд евро може да направите газопровод от Азербайджен през Грузия и Черно море до Бургас, че даже и ше останат пари, и рашките остана с пръст в устата
84
4
 
3
 
! Отговори
до87 преди 5 години
абе вие за какво плащане говорите бе, хиляда пъти ви казаха, държавста централа няма фа прави, ще разреши на външен инвеститор, самите реактори са нашата инвестиция. Никой инсче не ги ще, 100 милиона даваха само иранците да им ги подарим....
83
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да,Белене означава независимост и по-ниски цени,също и ЮП,който говори нещо друго,иска да прецака България!Факт!
82
2
 
0
 
! Отговори
лойиоих преди 5 години
на на4ев хонорара от това лобиране в предаването?
81
2
 
5
 
! Отговори
Гоце открадна яко преди 5 години
Гоце(президентът) открадна яко по време на прехода и президенстването си и с част от тези пари, включително и от атомната централа Белене, Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син. Да са живи и здрави поддръжниците на АБВ, които се явяват наследници на Гоце.
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми дреме, аз не живея в БГ
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека робите да плащат никому ненужното белене.
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки може да си направи сметка като се почне от цената. На унгария двата нови блока струват 12 милярда евро. Населението тук вече е по малко 7 000 000 и продължава да намалява. Ще плащат тези, които ще останат тук.
77
1
 
6
 
! Отговори
!?! преди 5 години
4600? Пф.. бълха ни ухапала. Цял живот изхранваме и издържаме 1 млн. римляни, че един реактор ли няма да платим.
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Телевизионен експерт означава лобист. Трябва да се уточнява чий лобист е експертът. Истинските експерти не се разхождат по телевизиите. Платени лобисти наричат неправилно експерти.
75
0
 
1
 
! Отговори
Бнб преди 5 години
До СлавчоТова е главницата
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мдаааапишеш глупости аз не визирам случай при който ще стане някаква крупна авария с радиактивно заразяване, общо взето това е малко вероятно, а случай при който централата ще бъде повредена до такава степен че ще е неизползваема, пита се тогава какво правим с похарчените още 10 млрд евро и между другото зметресението във Вранча е доста по силно то това в Армения
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
докато се построи тази аец ще излезе технология която ще редуцира напрежението на изхода на контактите до 40 - 50 волта. домашните ел.уреди ще са с потребление макс. от 300 вата .