"Белене" ще коства пари на всеки един от нас = 4 600 лeва на калпак!

Енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
25 май 2018 16:30, Екип на Bloomberg
227

За изграждането на АЕЦ "Белене" гражданите трябва да са наясно, че ще бъде бръкнато в собствените им джобове. Това каза енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Темата за АЕЦ "Белене" вече тотално омръзна на хората, те са объркани, не знаят на кого да вярват. Хубаво е да се знаят поне основни моменти. И тъй като популизмът е на много високо ниво, нищо по същество не се казва по темата, аз бих казал, че най-малкото хората трябва да знаят, че, тръгвайки да се реализира този проект, със сигурност ще бъде бръкнато в техните лични джобове. Това трябва много добре да бъде ясно. Някои колеги пресметнаха, че всеки българин трябва да отдели 4 600 лева".

Той изрази скептицизма си спрямо ползите от реализиране на проекта: "Нека хората не си въобразяват, че това ще ни донесе енергийна независимост и сигурност, защото, когато дойде ред евентуално тази централа да заработи, което аз силно се съмнявам, тогава никой не може да каже как ще изглежда енергийният пазар, освен ако не е гений. Защото динамизмът, който е в глобален аспект, а и регионалният пазар не предполагат точен анализ, за да бъде стъпено върху него и на тази база да се правят пресмятания".

По повод участието на частен инвеститор в изграждането на АЕЦ "Белене" енергийният експерт каза:

"Няма частен инвеститор в света, който да похарчи някаква сума пари за проект, когато няма никаква гаранция за изкупуването на продукцията му. Все пак става въпрос за много пари – около 10 млрд. евро. Без някаква сигурност, макар и релативна, нито един частен инвеститор не би тръгнал да реализира този проект. Казват, че България ще участва със собствена вноска, с оборудване и с разходите, които е направила досега. Това не е точно така, защото ще трябва още поне 1 млрд. евро да бъдат похарчени. Те няма откъде да дойдат, освен от бюджета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
6
 
! Отговори
Белене=КОРУПЦИЯ преди 6 години
Белене е музей на посткомунистическата КОРУПЦИЯ на червената върхушка !!!Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Норвегия вече измислиха Електроцентрала захранване от морето.А нашите тиквички от атомната радиация пак щели да ми строят и то в Земетръсна зона ей аман от алчни хора
70
2
 
4
 
! Отговори
Славчо преди 6 години
Само за 32лв вноска на месец за 12 години : )
69
0
 
1
 
! Отговори
мдаааа преди 6 години
До Анонимен 76 За земетресението от 88-а ли говориш ???Емииии над 7-*** степен , и цели градове унищожени - доста силно си е .Без да се заяждам , миии да източваме язовирите , престави си един трус от 7-*** степен под Искъра .....
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 млрд евро са си много пари както и да ги смяташ, не виждам логика да се дават толкова пари и то при положение, че ние в момента консумираме не повече от 4 хиляди мегавата при 12 хиляди налични мощности, общо взето света върви в тая насока, че все повече се използват енергоспестяващи уреди, като добавиме и развитието на ВЕИ сектора нещата коренно се променят, погледнете в съседна Гърция, вече по островите почти няма хотел без фотоволтаици на покрива, това коренно променя потреблението
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мдааааЩо не се поинтересуваш за АЕЦ в Армения и земетресението там, наистина няма замърсяване, но централата е неизползваема и то не при катастрофален трус
66
2
 
4
 
! Отговори
интересно 576 преди 6 години
До Анонимен 72 А какво гарантира , че докато си пишем коментарите , няма да ни думне някоя 9-та степен ???Да спрем да дишаме ли ???
65
4
 
5
 
! Отговори
мдаааа преди 6 години
До Виктор 61 Повярвай , ако стане толква силно земетресение , че да може да разруши Белене , амиииии и без Белене от България ще е останало само прах и пепел
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А КОГА ЩЕ ИМА СВОБОДА НА теб СЛОВОТО
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белене се намира на границата на две сеизмични плочи, които се сблъскват с катастрофално земетресение на 600 години. Наистина голям интервал, но какво ни гарантира, че това няма да се случи година след пускането на централата?
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може като народ да сме бедни , но държавата яко харчи без контрол.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** *** ще я платят цялата сметка, те са милионери.
60
2
 
5
 
! Отговори
Леля Златка от село преди 6 години
Да вземат парите от корнелия, таско и кирето добрев.Мойта пенсийка е 220лв. Откъде да взема 4600лв?Таско Ерменков и проф. Константинов да вАфят парите и да строят.Аз съм стара вече, няма да си купувам електромобил.
59
4
 
3
 
! Отговори
мдаааа преди 6 години
До Сметки 53 глупости , поне 200 млрд . ще трябват за Белене
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята показва, че българите (нищо, че са били винаги доста бедни) винаги са се стремили да притежават или поне да се докоснат до най-новите постижения на човечеството за момента в който са негови съвременници, но когато руския Гулаг им предложи някакъв кютук, изпадат в състояние на скован от Новичок пациент !Русофилството е като воденичен камък за България !
57
3
 
9
 
! Отговори
Виктор преди 6 години
Белене е грешка. Кой *** ще тръгне да прави в сеизмологична зона АЕЦ. На кой му трябва на байр лозе.
56
0
 
0
 
! Отговори
Rumen преди 6 години
До Сметки А ми да ги спрем тогава и да видим!
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам няма опашка от инвеститори за АЕЦа, чат пат някое запитване само. Нека се регистрира акционерно дружество и се пусна акции на търг. АЕЦа има фенове у нас които са сигурни в бъдещето му и печалбите, нека те си купят акции и да чакат дивиденти после, а с парите им да се построи централата...
54
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само със средствата, които зачезнаха по време на управлението на ГЕРБ, може да се построят няколко АЕЦ-а, като АЕЦ Белене. Такава инвестиция се изплаща за около 20-30 години и после 30-40 години носи печалби. Другият вариант е да плащаме всяка година по над милиард евро за внос на ток, започвайки с половин милиард след няколко години, когато затворим тецовете на въглища. После като затворим и АЕЦ Козлодуй, сумата става над 1 милиард евро на година, при това с режим на тока в пиковите дни.
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А аз няма да дам и 1 ст. Отивам в чужбина. Чао.