"Белене" ще коства пари на всеки един от нас = 4 600 лeва на калпак!

Енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
25 май 2018 16:30, Екип на Bloomberg
227

За изграждането на АЕЦ "Белене" гражданите трябва да са наясно, че ще бъде бръкнато в собствените им джобове. Това каза енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Темата за АЕЦ "Белене" вече тотално омръзна на хората, те са объркани, не знаят на кого да вярват. Хубаво е да се знаят поне основни моменти. И тъй като популизмът е на много високо ниво, нищо по същество не се казва по темата, аз бих казал, че най-малкото хората трябва да знаят, че, тръгвайки да се реализира този проект, със сигурност ще бъде бръкнато в техните лични джобове. Това трябва много добре да бъде ясно. Някои колеги пресметнаха, че всеки българин трябва да отдели 4 600 лева".

Той изрази скептицизма си спрямо ползите от реализиране на проекта: "Нека хората не си въобразяват, че това ще ни донесе енергийна независимост и сигурност, защото, когато дойде ред евентуално тази централа да заработи, което аз силно се съмнявам, тогава никой не може да каже как ще изглежда енергийният пазар, освен ако не е гений. Защото динамизмът, който е в глобален аспект, а и регионалният пазар не предполагат точен анализ, за да бъде стъпено върху него и на тази база да се правят пресмятания".

По повод участието на частен инвеститор в изграждането на АЕЦ "Белене" енергийният експерт каза:

"Няма частен инвеститор в света, който да похарчи някаква сума пари за проект, когато няма никаква гаранция за изкупуването на продукцията му. Все пак става въпрос за много пари – около 10 млрд. евро. Без някаква сигурност, макар и релативна, нито един частен инвеститор не би тръгнал да реализира този проект. Казват, че България ще участва със собствена вноска, с оборудване и с разходите, които е направила досега. Това не е точно така, защото ще трябва още поне 1 млрд. евро да бъдат похарчени. Те няма откъде да дойдат, освен от бюджета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
6
 
! Отговори
Сметки преди 6 години
За Белене да се релаизира трябват още 10 млрд евро или 20 млрд лева, да приемем че това е завишена цена и ще струва 15 млрд лева, само лихвите на тия пари са поне по 500 млн на година и то в случай че се задържат ниските лихви, да вземе Козлудуй с 2 реактора за миналата е произвел 15 млн МВата, от тях е продал под 13 млн, т.е. ако заработи Белене само за покриване на лихвите ще трябва да се калкулират по поне 40 лева за Мват, 40 лева само за лихвите, а глваница, а гориво, а заплати.......
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що си мислите, че ще ни излиза по-евтино след 20 години да купуваме и внасяме ел. енергия отколкото да си е произвеждаме сами? Не си мислете, че я ядрената енергетика иновациите стават така лесно както при мобилните телефони? Ако аз греша за ядрената енергетика то би следвало АЕЦ КОЗЛОДУЙ отдавна да е толкова остарял, че произведената енергия да е скъпа и непродаваема. А сега точно тока от АЕЦА е най-евтината в микса!
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде веднага се навъдиха експерти които са против. Както казват ако мислите че образованието е скъпо помислете колко струва невежеството и тук е същото не мисля че някой мисли че ще е без пари но про положение че вече сме дали по 4к не виждам защо да не дадем пак поне да има нещо чеено на бяло.
49
0
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
А, с колко ощетиха всеки български гражданин като взеха ония 16 милиарда кредит? Които, разбира се ще се похарчат без да остане нищо.. Тия 'експерти' първо трябва да са наясно що е енергетика и от къде в България ще идва ток, след 10тина-15 г.
48
5
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Производство, пренос и доставка на ел. енергия трябва да бъде 100 % контролирано от държавата.
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските *** съвсем озверяха! След като по заповед от ВТБ/КРЕМЪЛ/ фалираха КТБ и отпънаха 4-5 милиарда и ги изплюскаха, сега са се наточили за по-големи печалби. Белене щяла да струва 10 милиарда, после 15 ,20 ,30.... И *** да плаща. *** тоя път ще рестартирате дебелата хурка по *** ви крадливи кратуни, барабар с ментора ви- Хипофизното джудже.
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Какво има да рабираш бе тъпан всяко нещо струва пари какво не ти е ясно що за експерт дава подобни изкавания инвестираяш в нещо и ти носи печалба. Калпаци, джобове, мотики има на село при конярите не в министерствата. Защо не казваха за магистралити колко струват и колко печалба носят а с АЕЦ-А плашат народа, че щял да струва нещо не на човек, не на гражданин, на калпак. Разбира се какво иска да каже, но със селташкия диалект на село на бостана.
45
1
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
2019г. идва, договорът на Газпром с Украйна за пренос на газ изтича, украинците са наточили бръснача за новите транзитни такси за руския газ, в Кремъл се надяват на български, турски и подобни потоци, които да заобикалят Украйна. В София виждат, че Кремъл е ''хванат за топките'' и предлагат да се съгласят на български поток, но ако се включи и АЕЦ Белене в проекта.
44
3
 
4
 
! Отговори
далаверата Белене преди 6 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров, бившия червен министър Петър Димитров и Явор Куюмджиев плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега руските под.логи отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
43
1
 
2
 
! Отговори
инвестър преди 6 години
Аз ще инвестирам в завод за гуменки а държавата ще задължи народа да купува отпадъка със закон. Далавера, днесаджий? Цоциализъма за мен, а за вас... гуменки. Ако се дърпате от тая сделка помислете пак за белене и дали не е една голяма гуменка дето с радост ви я готвят отговорните власти, че даже парите за инвестмънта ще вземат от вас."помислете" - това е шега.
42
3
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на токДали е нужна или не е друг въпрос. Тука иде реч, какво да правим реакторите по поръчка на *** и по-точно на Овчаров. Аз питам какво ще ги правим?
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истина е ще дават и повече от тая сума Но ние от енергетиката ще получава ме без да дава ме
40
2
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
по твоята логика ,следва ли че щом ББ е избран с 21% от реалните гладоподавстели при избирателна активност 48% то народа му е казал Не. Издишсш пич и пиши не си пействай клишета от компютъра...
39
4
 
10
 
! Отговори
Rumen преди 6 години
Дали Белене е в сеизмична зана? Земетресинието във Вранча, събори блоково в Свищов, къщи в Русе, но в Белене освен паднали кумини други разрушения нямаше! Стрест тест! Бедна България успя да изгради ядрени мощности приблизително за 4000 MGW, а богата България, член на златния милиард се страхува от това, да изгради 2000 MGW. И до днес ако ги няма тези 2000 MGW изгадени в онова лошо време ще стоим на свещи! Белене не е за нас, а за поколението след нас в.ж Нозлудуй!
38
8
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ = IQ 80 преди 6 години
Селчовците дори не подозират, че след 10-15 години ще се движим само с електомобили и тогава, ако го няма Белене ще купуваме ток от турците. И цената ще е солена.
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе това да не женският пазар в София. Как може по този елементарен начин да се споменават цифри? Прави се реално издържан бизнес модел за конкретната инвестиция и се взима крайно решение. Вижте Турция и летището в Инстанбул, което септември ще открият. Струва 10 300 000 000 долара и за 13 години ще се изплати напълно. Сами правете сметки икономически изгодна ли е инвестицията или не? Ние сме едни бунаци крадливи и това е.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 600 лeва на калпак!.80% - няма да платят тия пари! Други 20% - ше платят и за тях, ккато по принцип винаги става - плаща този, който в крайна сметка има пари!
35
7
 
9
 
! Отговори
Нова АЕЦ не е нужна преди 6 години
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на ток. Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
34
3
 
5
 
! Отговори
:) преди 6 години
Ако махнем Боко, само от спестените от кражбите на ГЕРБ пари ще построим 3 АЕЦ-а и 1000 килиометра немски магистрали.
33
3
 
3
 
! Отговори
:):) преди 6 години
да излезе някой тук и да напише от къде ги сметнахте тези пари, как го докарахте 36ст киловата от Белене. Тотална манипулация на обществото. ВЕИ интересите и ядрената енергетика на нож. Какви руснаци сънувате. Да ако стартира проекта този който го спечели явно от Русия ще си поръчва плаща техниката. Къде някой е заявил, Бя ще финансира или гарантира проекта, никъде. Стига демагогия ББ ви каза, не е нужно да правим най скъпия музей в света..