5400 (камериери, масажисти...) идват от: Украйна, Беларус, Тайланд

Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира летния сезон
Обновена: 15 юни 2018 17:35 | 15 юни 2018 17:00, Анисия Иванова
71
5400 (камериери, масажисти...) идват от: Украйна, Беларус, Тайланд
Архив: Булфото

Около 5000-5400 чужденци - от трети страни, извън Европейския съюз, се очаква да бъдат наети в туристическия сектор през новия сезон според предварителните заявки, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в черноморския комплекс "Албена".

По думите й през миналото лято заетите в туризма и в свързаните с него индустрии са достигнали общо 369 000 души, като 27 000 са регистрираните предприятия, които се занимават с хотелиерство и ресторантьорство.

Наетите сезонни работници от чужбина са били около 3400 души - предимно от Украйна, Молдова и Беларус, като е имало и малцина от Филипините и Тайланд.

Колко точно чуждестранни кадри ще работят през това лято ще стане ясно с приключването на сезона, когато Агенцията по заетостта ще обяви официалните данни, поясни Ангелкова.

Министърът на туризма съобщи, че до две-три седмици процедурата за отдаване на концесия на плажа в курорта "Албена" отново ще бъде обявена.

Ангелкова припомни,че първоначално процедурата е спряна заради объркана формула, което е щяло да доведе до грешки в изчисленията.

Министърът на туризма информира, че днес ще провери плажа в Каварна след сигнали за продължаващо строителство.

По моя информация това строителство не попада в границите на плажа, но ще проверим на място, каза Ангелкова, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Украйна,Молдова,Беларус идват младежи които,да прекарат лятото в България,и ако може ,да спестят някой лев!Точно това правят и повечето им български връстници.Колкото искарат ,толкова и вкарат по дискотеките! Българските чорбаджии на такива работници се надяват ,никой сериозен семеен чоек няма ,да се бъхти цяло лято без почивен ден за парите които дават! 8сезона имам по морето и съм се убедил ,че само се вкарваш в излишни преживявания !
23
1
 
58
 
! Отговори
FPI цирк преди 5 години
В туризма е пълна трагедия благодарение на собствениците на хотели който са перачи на пари и не ги интересуват работниците,в центъра на София има 5-звезден хотел,опиван на интервю за работа в фронт офис две страни жени който се изживяват за нещо който не са ме заблуждават и лъжат и когато идва въпроса за пари о шок 760лв.за 12 часа и 60 лв.талони за храна влизащи в заплатата!?и 100лв.на 3-месеца,и нищо друго!!!това е подигравка,фирмата е FPI.не ходете там.....
22
1
 
40
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Ми ето вече има работници за сезота .Стига сте писали стании че няма персонал..Аз отивам в Гърция на Торони -плаж голям ,село тихо ,персонала учтив български ,цените като тук ....
21
2
 
44
 
! Отговори
граждани на ЕС преди 5 години
не работят за 500 или 600 лв. заплата ! 600 лв. е унизителна заплата за гражданин на ЕС , дори ромите не искат да ви робуват ,а отиват в западна Европа и от там поддържат семействата си в България ! А искаме да интегрираме ромите и да ги накараме да работят без пари ! Да вдигнат заплатите на камериерките 2000 лв. нетна / чиста / заплата и тогава няма да имаме нужда от работнички от Кения , а нашите ромски девойки с удоволствие ще работят както са работили през комунизма !
20
4
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждал съм ги. На чужденците тук им дават почти европейски заплати за същия труд за който на българите дават 600 лева. България е мащеха за собствения си народ.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ще могат да лъжат в заплащането по лесно и сигурно ти чужденци.
18
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е бил миналата година, тая няма да повтори.
17
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Хотелиерът ще поеме самолетния билет. После няма да и плати последната заплата."Тя последната заплата, която дават няма да покрие дори 30% от самолетния билет от Тайланд.
16
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази министърка да подава оставка!
15
0
 
35
 
! Отговори
Фуйк нюз преди 5 години
Защо това е новина какво ни интересува кой къде ходи да бачка като не могат да идат в Германия ще дойдат да бачкат на мутрите за 300 евро?
14
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Хотелиерът ще поеме самолетния билет. После няма да и плати последната заплата.Да наемат когото си искат. Досега трябваше да ги наемат и да не пишат глупости- колко големи заплати плащали в туризма, колко много привилегии давали и пр. И да не ни занимават всяка пролет с липсата на кадри.
13
6
 
17
 
! Отговори
Кок преди 5 години
На 2 водки ги водя в квартирата и ги скъсвам на музиката от филма мръсни танци брилянтин и треска в събота вечер
12
0
 
48
 
! Отговори
annybody преди 5 години
И констатацията на министърицата ще рече - абе вижте какво, я си бачкайте за по петстотин лева, за да заслужите ритник по главата и от шведи, и от работодатели!Леле, колко се засрамих!И това ако не е цинизъм - как другояче да се определи?
11
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
украинките са пълни с болести и паразитиличната им хигиена е под всякаква критика
10
0
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че той самолетния билет от Тайланд само не може да си плати за парите дето ще му дадете тук бе? С плуване от Тайланд ли ще дойдат да ви робуват? Съвсем ни взехте за балами.
9
1
 
73
 
! Отговори
маларт преди 5 години
На майка ми предлагали от хотел в Китен 700 лева за работа в кухнята без почивен ден, по 8 часа на ден. Та за такива заплати - Хор. Замина в Италия да гледа баби и дядовци за 700 евро. Но тарикатите ще внасят от чужбина. Между другото - и украинците не искат да работят за смешни пари. така че мъката предстои
8
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да бе- те пък ще им платят..........
7
0
 
51
 
! Отговори
Пишман турист преди 5 години
Аха,ша дойдат от Марс да ви бачкат за 300-400 еврака,ай марш....
6
0
 
67
 
! Отговори
лошо преди 5 години
Тази министърка обслужва частни интереси и работи срещу българските работници.
5
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
намериха му цаката. докарат ли тайландските масажистки тук, и депутатите ще спрат да ходят на море в чужбина, всичко ще им се доставя на крак ! исках да кажа - на х..