РПЦ прекратява отношенията с Константинополската патриаршия

"Разколът си остава разкол", отсече Волоколамският митрополит Иларион
Обновена: 15 окт 2018 23:03 | 15 окт 2018 22:58,
111
РПЦ прекратява отношенията с Константинополската патриаршия
Снимка: БТА

Синодът на Руската православна църква (РПЦ) реши да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската партиаршия, съобщи днес Волоколамският митрополит Иларион след заседание на Синода в беларуската столица Минск, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Още по темата

"На заседанието на Светия синод бе взето решение за пълно скъсване на общението с Константинополския патриархат", каза митрополитът.

Решението на висшия клир на РПЦ бе предшествано от състояло се от 9 до 11 октомври заседание на Синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква и отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикция на Московската патриаршия. Освен това синодът в Истанбул сне анатемата върху Филарет и Макарий - архиереите на отцепилите се от Москва Киевска патриаршия и Украинска автокефална църква.

"Разколът си остава разкол, лидерите на разкола си остават лидери на разкола. А църквата, която, признавайки разколниците, е встъпила в общение с тях, с това се е изключила от каноничното поле на православната църква", заключи Иларион.

Той заяви, че РПЦ не признава решението на Константинополската патриаршия, което по думите му е "беззаконно и канонически нищожно".

Митрополитът, който ръководи отдела за външноцърковни връзки към РПЦ, изрази надежда, че Константинополската патриаршия ще преразгледа решението си и призова поместните православни църкви по света да направят "надлежна оценка" на "антиканоничните" й действия" относно Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
5
 
! Отговори
За сведение: преди 5 години
Как успяха да изкарат единствената си канонична църква - украинската - отцепническа?! Православието канонично е прието от Киев и Киевската Лавра е духовният център на страната Рус. Всичко което е последвало като местене в Москва, обявяване на патриаршия, самоназначаване на патриарси и т.н. е резултат или на насилнически неканонични действия. Даже "САМОПРОСВЯТНАЯ" а направо са СЕКТА вече.Сега Българската Църква да бъде много внимателна какви решения взима!
70
0
 
5
 
! Отговори
За сведение: преди 5 години
Когато московските попове са посетили Вселенският Патриарх Еремий с молба да ги направи от Митрополия Патриаршия, т.е. афтокефалия, тогава той НЕ им е дал ТОМОС (документа който ги прави афтокефалия). Но им е казал: ако искат да наричат Митрополита си Патриарх могат да го правят, но им е поставил УСЛОВИЕ: винаги да споменават Вселенския Патриарх като свой ГЛАВА !
69
0
 
5
 
! Отговори
До 74 преди 5 години
Бъркаш понятията "каноничен" ред и "демокрация". Вселенският Патриарх е "пръв между равните" - той и САМО ТОЙ има правото да връчи томос, т.е. документа който дарява афтокефалия.Руската Църква, за разлика от украинската, се нарича "самопросвятная" понеже е отдавна неканонична! т.е. - секта! При цар Петър 1686г, Москва започва САМА да ръкополага Митрополити! Които по-късно нарича Патриарси без църквата им да има ТОМОС!!!!
68
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Чета коментарите и се чудя как може човек да коментира нещо от което нищичко не разбира?1. съществуват 14 ПРАВОСЛАВНИ И НЕЗАВИСИМИ ЦЪРКВИ(Включително Българската Православна Църква)2. Вселенския патриарх се грижи за миряните преместили се да живеят извън влиянието на съответните църкви - примерно в САЩ3. Отцепниците от РПЦ и Анатемосани от РПЦ не могат да се възстановят от Константинопол - Все едно ние БПЦ да изгоним свещеник за РАЗКОЛ 90а Католическата Църква или РПЦ да го възстанови в ранг
67
0
 
4
 
! Отговори
тц тц тц преди 5 години
като погледне човек кои са им приятелите и строежа на джамии работата е ясна
66
2
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
тва си е чиста проба ерес. еретиците, казват, горели по-ярко от вещиците и баячките.
65
0
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Принципът е съвсем ясен-който не им е подчинен е враг.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е да станат протестантска църква всъщност май сега са.После ще обявят нова религия.Ще я кръстят църковен неонацистки либерализъм и Путин ще е нейния пророк може и Божи син.А РПЦ накрая ще си реши всички проблеми с парите като стане отдел на ГРУ.
63
1
 
2
 
! Отговори
До ха ха ха преди 5 години
Колко ***, специалисти-антихристи!
62
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полковник Гундяй ще нахока отново генерал Фърчилков, щото се бави с присъединяването на БПЦ към руската еретическа църква (РЕЦ). Единственото спасение за Фърчилото е да изпрати Мазна Йотова да коленичи и да поеме православния атрибут на Гундяй.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът с гръмоотвода на килимявката е сатанист. Единствената му човешка постъпка в живота му е че се е отказва доброволно от православието и става официално еретик какъвто си е по рождение.
60
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей колко разбирачи.А защо не си зададете въпроса, как е оцелявала и кому е служила през времето на Отоманската империя.Щото писано има. Константинопулската патриаршия е картонен тигър, употребяван повече от 1000 г, като политически инструмент. Последната и авантюра, погуби Константинопул като център на православието. Днес се активира отново. Не случайно в православието има каноничен ред, в който не се признава правото на центъра да определя съдбините на помесните общности.
59
11
 
11
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 години
Колко много с о р о с к и специалисти по православие?!
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нека се самоотлъчват и анатемосват Господ насила никой не е викал
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отървахме се най-после от тия Сатанаили!
56
6
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До БългаринНяма да са сами.Редом до тях ще застанат Беларус и Сърбия.Общо взетоще има два лагера които ще се анатемосват взаимно
55
5
 
10
 
! Отговори
при Аллах преди 5 години
тези май с тия самоотлъчвания накрая ще сложат *** на там отива работата
54
7
 
21
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Какъв разкол е това?Просто гундяевските полковници остават сами!Да видим нашите ролекси как ще го усукват сега!
53
5
 
17
 
! Отговори
Поп Левски преди 5 години
Гундяев, Вартоломей не е бил летец за да му тропкаш по масата, а той да провисва уши!
52
9
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
РПЦ е клон на КГБ. При новината за независимата украинска църква, полковник Гундяев си скъсал пагоните и си сварил чай от тях :))))))))))))))))))))))))))))))))