РПЦ прекратява отношенията с Константинополската патриаршия

"Разколът си остава разкол", отсече Волоколамският митрополит Иларион
Обновена: 15 окт 2018 23:03 | 15 окт 2018 22:58,
111
РПЦ прекратява отношенията с Константинополската патриаршия
Снимка: БТА

Синодът на Руската православна църква (РПЦ) реши да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската партиаршия, съобщи днес Волоколамският митрополит Иларион след заседание на Синода в беларуската столица Минск, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Още по темата

"На заседанието на Светия синод бе взето решение за пълно скъсване на общението с Константинополския патриархат", каза митрополитът.

Решението на висшия клир на РПЦ бе предшествано от състояло се от 9 до 11 октомври заседание на Синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква и отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикция на Московската патриаршия. Освен това синодът в Истанбул сне анатемата върху Филарет и Макарий - архиереите на отцепилите се от Москва Киевска патриаршия и Украинска автокефална църква.

"Разколът си остава разкол, лидерите на разкола си остават лидери на разкола. А църквата, която, признавайки разколниците, е встъпила в общение с тях, с това се е изключила от каноничното поле на православната църква", заключи Иларион.

Той заяви, че РПЦ не признава решението на Константинополската патриаршия, което по думите му е "беззаконно и канонически нищожно".

Митрополитът, който ръководи отдела за външноцърковни връзки към РПЦ, изрази надежда, че Константинополската патриаршия ще преразгледа решението си и призова поместните православни църкви по света да направят "надлежна оценка" на "антиканоничните" й действия" относно Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е възможно през 21-ви век някой още да вярва в тези атавистични суеверия?!?
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей затова интелигентните хора не вярваме на жреците и в техните богове.
49
16
 
23
 
! Отговори
Хан Омуртаг преди 5 години
През 1686 г вселенската патриаршия дава киевската митрополия на Москва. Тогава е добра. Днес е лоша и заклеймена. Дава и отменя. Русите са с имперско мислене. Те си мислят си всички за им длъжни. Всичко им принадлежи по право и всички сме длъжни да им се подчиняваме.
48
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно как се "връзва" руското православие с мумията на площада? Мумии в мавзолеи е ислямска традиция. Може би руското православие е някакъв хибрид...православен ислям или руслям...
47
9
 
22
 
! Отговори
Кирил да тропа преди 5 години
Кирил тропа по масата на българския президент и на патриарха, ай ся да видим как ще тропа на Вартоломей, като е в Истанбул. За пръв път виждам файда от това да има вселенски патриарх и той да резидира в Турция.
46
6
 
25
 
! Отговори
Неманя начин преди 5 години
Това се получава като естествена последица от действията им на духовен план. Рият да отделят Македония от Българската църква, получават отделяне на Украйна от Руската.
45
10
 
23
 
! Отговори
Язък! преди 5 години
Червения фашизъм е заразил РПЦ и я е обърнал на вертеп!...
44
6
 
18
 
! Отговори
Мл. преди 5 години
Може ли да е православен червения доносник "патриарх" Кирил,който не е уведомил Путин че православния светец св.Климент Охридски е писал за автора на Кирилицата следното:"ТОЙ БЕШЕ БЪЛГАРИН РОДОМ"???
43
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако българския синод приеме и прикачи БПЦ към московската ерес и московските еретици, аз лично повече няма да стъпя в храм на БПЦ.
42
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега така нареченият български свети синод в който няма нищо свято а е събор на русoлизaчи ще трябва да се определи дали е с КГБ или е с Вселенската патриаршия. Негово неканоническо светейшество мутрополит пловдивски Николай естествено ще заплашва с Новичок и Полоний 210 всички останали кадри на ДС от синода да преминат към командата на генералът от КГБ Гундяев.
41
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хюго бос до 44Като предпочиташ руснаци всеки ден влакът тръгва от София за Масква твая любимая в 19.30 прав ти път предателю.
40
18
 
8
 
! Отговори
хюго бос до 44 преди 5 години
Аууу ама колко си толерантен. Не е ли малко фашистко това изказване? Ще застане на страната на ислямския башибозук чак...Та ти познаваш всички руснаци? странно, предпочитам руснаци пред ислямската ***...Ама нищо чудно- *** се надушвате, една смрад издавате..
39
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фактите си са факти, колкото и да се напъва русофилщината да ни докаже че Русия била права. Русия е държава разбойник, насила ликвидирала украинската патриаршия преди 300 години с единствената цел да краде от богатите украински епархии. Блатните мужици мокши винаги са били бедни и винаги са се изхранвали с кражби и насилие. Не ме интересува какъв е Вартоломей важното е че натри хубаво мутрата на кагебееца Гундяев и ликвидира 300 годишната вопиюща неправда.
38
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом не ви харесва,станете католици и минете към папата: вие не сте по-православни от нас и от вселенската патриаршия!
37
13
 
4
 
! Отговори
хюго бос до 45 преди 5 години
Това са същите ***- умнокрасиви, либерастофашисти, които не уважават ни религия, ни традиции, които се гаврят с паметта на дедите ни , само и само да се докарат колко са глобални, либерасти, мултикулти и прочие глупости.
36
8
 
15
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
А когато Иван "Грозни" ви направи "патриаршия" с измама,хубаво ви беше измамници!
35
13
 
12
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
В линка, който постнах по- долу води към статия на Труд за Вартоломей. Понеже има една камара ментално обременени форумци и отказват да примеат истината- Вартоломей е турски гражданин и офицер от турската армия. Статията в Труд се казва "Патриарх и офицер". Та въпросът е защо един турски офицер да епо- примелив от един руски? защо руският е по- лош? С какво Вартоломей е по-добър? И двамата са офицери, и двамата работят срещу православието. вартоломей беше изгонен позорно от страната ни даже.
34
8
 
17
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Ей двулични мошеници- а когато създавахте "македонска" православна църква от Българската,хубаво ви беше и не мислехте,че го правите на гърба на нашия народ! Какви християни сте вие дяволски слуги,които създавате фалшива църква на западните Българи а пробутвате чужда църква на украинския народ?
33
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 39Разликата е от небето до земята. Руснакът по рождение е мpъсник лишен от всякакъв човешки морал. Затова във всякa голяма световна мpъсотия винаги има замесен руснак.
32
14
 
10
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
За вас ислямофилите няма значение , че турски офицер се гаври с православието. Що не се прибирате в анадола...