"Трудовите роби" от България: Без договор, понякога не взимат и евро

Много българи стават жертва на експлоатация в Германия
7 ное 2018 20:30, Елка Василева
88
"Трудовите роби" от България: Без договор, понякога не взимат и евро
Снимка: архив, Reuters

Те работят без трудови договори. Понякога не взимат нито стотинка. Много българи, търсещи препитание по строежите в Германия, са се превърнали в "трудови роби", пише "Франкфуртер Рундшау" в репортаж от Ханау.

"Не съм си и представял, че може да ми се случи подобно нещо", разказва Петко Т.* със сълзи в очите. 48-годишният българин се труди по строежите в Германия, но от три месеца не е получавал заплата.

Пред репортер на "Франкфуртер Рундшау" той споделя, че посредническата фирма в България, която е уредила заминаването му, го уверявала, че в Германия няма да има никакви проблеми. Случило се обаче точно обратното: още от самото начало започнали да му дават по-малко пари от договореното, а през последните четири седмици не бил получил нито цент. Той започнал да взима заеми от колегите си, тъй като нямал пари дори за храна.

Петко Т. е само един от многото българи, станали жертва на експлоатация, пише изданието по-нататък. За целта е създадена една напълно непрозрачна система от фирми, посредници и задкулисни играчи, които печелят добре, но пък не желаят да носят никаква отговорност.

Да се върнеш в България без пукната пара

Екип на "Франкфуртер Рундшау" е посетил един от строителните обекти в Ханау, където е работил и Петко Т.. С тях е бил и представител на проекта "Честна мобилност" ("Faire Mobilität"), в рамките на който се оказва правна помощ на източноевропейците, работещи в Германия. Журналистите разговаряли с работници и представители на фирмите-подизпълнители. И установили, че е създадена система за трудова експлоатация, насърчаваща труда на черно и трафика на хора. Тази система постоянно получава нови попълнения - мястото на всеки един от тези модерни "трудови роби", които се връщат в родината си, се заема незабавно от друг.

От април до края на август 2018 г. на строителния обект в Ханау са се трудили 18 българи. Той е отличен пример за случващото се по строителните площадки в Германия, казва Иван Иванов от проекта "Честна мобилност". "Работниците идват и си заминават, понякога почти с празни ръце, понякога с някакви дребни суми. Те дори не знаят коя фирма отговаря за тях. Изградена е система от посредници, а фирмите-изпълнителки обикновено си имат подставени лица. Цари пълен хаос", казва Иванов пред "Франкфуртер Рундшау". 

Пред изданието Петко Т. разказал, че е работил 30 години по строителни обекти в България - последно срещу 2 евро на час. В Германия е пристигнал заедно с още петима други българи. Самият той ги бил убедил да заминат на гурбет. Посредническата фирма им била обещала трудови договори и добро заплащане.

Първата им спирка била в Магдебург - там ги посрещнал Георги Д., който поел групата. Изведнъж се оказало, че новодошлите трябвало да си извадят т.нар. Гевербешайн - документ, който им позволява да извършват самостоятелна дейност. Петко Т. и други трима от групата отказали, а посредникът ги уверил, че нямало проблем - по някакъв начин щели да им уредят документите. След три седмици първите трима работници се върнали в България. Усетили, че нещо не е наред. Петко Т. обаче решил да остане, защото не искал да се връща у дома без никакви спечелени пари.

Те не са запознати с правата си

Изваждането на т.нар. гевербешайн означава, че много от рисковете и отговорностите се прехвърлят върху самия работник, който на практика става самонаето лице. А с това той губи правото на минимално почасово заплащане на своя труд и някои от трудовите си права. Освен това самонаетото лице само трябва да заделя пари за социални и здравни осигуровки, за данъци, както и да прави отчисления към работодателската осигурителна каса. "За съжаление това е една порочна практика, която е много разпространена в строителния бранш - включително защото много от надничарите не правят разлика между самостоятелна дейност и работа на трудов договор", казва Иван Иванов.

Той е изчислил, че деветима от българите, работили на строителния обект в Ханау, посетен от журналистите, е трябвало да получат за положения от тях труд общо 40 000 евро бруто - въз основа на минималната почасова ставка в строителния бранш, която възлиза на 14,90 евро. Вместо това обаче те са получили общо 10 000 евро - платени на ръка, пише Дойче веле.

За засегнатите e трудно да си търсят правата от България, казва Иван Иванов. Според него пътят е следният: излъганите работници трябва да подадат жалби в Германия, да си наемат адвокати и да подадат молби за правна помощ. Ако вече са напуснали страната, те трябва да пътуват до Германия за съдебните заседания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
4
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
До кИзобщо не си наясно! Къде видя, че има такава безработица, бе умник? То и в Бг има към 5-6% безработица, но вече затварят фирми поради недостиг на работна ръка! Иначе аз практически не знам немски, но това не ми прачи да работя. Всъщност по последни данни недостигът на работна ръка е около 1 200 000. :))) Ти гербаджийче ли си ми или някакъв друг ***?
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работодател 14Замо в Гишевтария можете да виреете вие родоглупавите български "бизнесмени"! На запад търкате нара и ви оплождат рояци!
16
5
 
5
 
! Отговори
к преди 5 години
До От Германияв Германия има почти 7% безработицаработа се намира много трудно ако си имигрант и ако нямаш перфектен немски работа няма да намериш !полуграмотен турчин от селата има точно 05 шанс да намери работаединствената работа която може да намери е на черно за мизерна заплата, която накрая може и да не получи недей да лъжеш хората еврейски *** !!!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РаботодателНямате страх от Бога, но Той забавя, но не забравя!
14
2
 
20
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
До BigDick4YouАбсолютно си прав! И знаеш ли, така наречените "бизнесмени" в Бг смятат, че оставаме в НОРМАЛНИЯ свят заради парите, пропускат отношението! Тук се чувстваш човек и с права! За разлика от в Бг. Сещаш ли се защо така наречените ни бизнесмени и така наречените ни профсъюзи не искат да приемат часовата ставка на заплащане? В Германия работната седмица е 35 часа. В Бг е над 60....
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
@НИКАКВИ БЪЛГАРСКИ ФИРМИ И ПОСРЕДНИЦИ В ЕВРОПА***Точно така! Който чака БЪЛГАРИН да го уреди в чужбина плаща от скъпо още по скъпо!
12
1
 
12
 
! Отговори
Ляв преди 5 години
Още едно доказателство, че цари капиталистически фашизъм. Алчността е превзела света и когато човечеството се опомни ще бъде вече късно.
11
1
 
16
 
! Отговори
Осман преди 5 години
За български фирми посредници няма да работиш. Също така шефа не трябва да бъде турчин или кюрд. Българин също не трябва да бъде. Ще знаеш езика и ще работиш с германци, поляци, французи или италианци. Ама истински а не "внос" от Африка.
10
1
 
17
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
Живея в Бавария, вече пета година съм тук. Защо да съм ***? Защото казвам истината ли?:))) Какво те интересува за Германия, драги ми приятелю? Парите, отношението на работодателите или това, че тук е ДЪРЖАВА?
9
1
 
18
 
! Отговори
BigDick4You преди 5 години
То, защото, в България не сме "трудови роби"..Работа " на черно", извънреден труд без заплащане, условия, опасни за здравето,смешни надниции унизително отношение от чорбаджиите и техните солташаци...-част от прелестите на трудовия пазар у нас!Е, не важи естествено за гласоподавателите на Партията-ръководителка-армията търтеи с 2 леви ръце в държавната администрация и общините.Те са на ХРАНИЛКА!
8
2
 
5
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
До АнонименПратихме ДВАМА в космоса.
7
15
 
4
 
! Отговори
к преди 5 години
До От Германия"...Има достатъчно голям глад за работна ръка...."ако живееш наистина в Германия тогава си ЛЪЖЕЦ !ако ли не то тогава си обикновен еврейски пропаганден *** !ИСТИНАТА Е: в Германия НЯМА работа !!!
6
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на комунизма България прати човек в космоса. Сега България праща *** в Германия.
5
2
 
30
 
! Отговори
От Германия преди 5 години
Никога, ама никога не идвайте в Германия чрез български фирми-последници. Има достатъчно голям глад за работна ръка, има и достатъчно много фирми, немски фирми, които търсят хора в нета. Освен това като членове на ЕС можем да се регистрираме в Джобс Бьорзе, сиреч в немското бюро по труда. И запомнете: НИКАКВИ БЪЛГАРСКИ ФИРМИ И ПОСРЕДНИЦИ В ЕВРОПА! Те са си *** в Бг, *** са и тук!
4
3
 
10
 
! Отговори
к преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !"Онзи ден един от свидетелите по убийството на италианското момиче от бежанци се оказа български клошар в Италия."кое точно убийство?сега в западна европа .. убиват и изнасилват всеки ден, еврейската пропаганда си мълчи разбира се
3
8
 
23
 
! Отговори
k преди 5 години
нали искахте да "влезете" в Европа - ето ви я сега Европата, радвайте и се !*** !разтурихте държава като градина за дънки, маратонки и *** музика ......получете сега това което заслужавате, радвайте и се сега на "демокрацията"
2
10
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Не може да бъде ! Евроатлантическите глашатаи постоянно ни говорят колко добре били българите в чужбина.Онзи ден един от свидетелите по убийството на италианското момиче от бежанци се оказа български клошар в Италия.Днес четем как българите в Германия били роби ...Нищо ! Важното е, че вече има банани по магазините и може да пътуваме свободно по света. :)В смисъл свободни сме да бъдем роби, където поискаме.
1
6
 
24
 
! Отговори
Умно-красив преди 5 години
По времето на соца нямахме банани, но сега ходим по строежите в Германия и имаме банани. Не са ми плащали заплата от 4 седмици, но не са виновни германските ми работодатели. Виновна е Русия!