"Трудовите роби" от България: Без договор, понякога не взимат и евро

Много българи стават жертва на експлоатация в Германия
7 ное 2018 20:30, Елка Василева
88
"Трудовите роби" от България: Без договор, понякога не взимат и евро
Снимка: архив, Reuters

Те работят без трудови договори. Понякога не взимат нито стотинка. Много българи, търсещи препитание по строежите в Германия, са се превърнали в "трудови роби", пише "Франкфуртер Рундшау" в репортаж от Ханау.

"Не съм си и представял, че може да ми се случи подобно нещо", разказва Петко Т.* със сълзи в очите. 48-годишният българин се труди по строежите в Германия, но от три месеца не е получавал заплата.

Пред репортер на "Франкфуртер Рундшау" той споделя, че посредническата фирма в България, която е уредила заминаването му, го уверявала, че в Германия няма да има никакви проблеми. Случило се обаче точно обратното: още от самото начало започнали да му дават по-малко пари от договореното, а през последните четири седмици не бил получил нито цент. Той започнал да взима заеми от колегите си, тъй като нямал пари дори за храна.

Петко Т. е само един от многото българи, станали жертва на експлоатация, пише изданието по-нататък. За целта е създадена една напълно непрозрачна система от фирми, посредници и задкулисни играчи, които печелят добре, но пък не желаят да носят никаква отговорност.

Да се върнеш в България без пукната пара

Екип на "Франкфуртер Рундшау" е посетил един от строителните обекти в Ханау, където е работил и Петко Т.. С тях е бил и представител на проекта "Честна мобилност" ("Faire Mobilität"), в рамките на който се оказва правна помощ на източноевропейците, работещи в Германия. Журналистите разговаряли с работници и представители на фирмите-подизпълнители. И установили, че е създадена система за трудова експлоатация, насърчаваща труда на черно и трафика на хора. Тази система постоянно получава нови попълнения - мястото на всеки един от тези модерни "трудови роби", които се връщат в родината си, се заема незабавно от друг.

От април до края на август 2018 г. на строителния обект в Ханау са се трудили 18 българи. Той е отличен пример за случващото се по строителните площадки в Германия, казва Иван Иванов от проекта "Честна мобилност". "Работниците идват и си заминават, понякога почти с празни ръце, понякога с някакви дребни суми. Те дори не знаят коя фирма отговаря за тях. Изградена е система от посредници, а фирмите-изпълнителки обикновено си имат подставени лица. Цари пълен хаос", казва Иванов пред "Франкфуртер Рундшау". 

Пред изданието Петко Т. разказал, че е работил 30 години по строителни обекти в България - последно срещу 2 евро на час. В Германия е пристигнал заедно с още петима други българи. Самият той ги бил убедил да заминат на гурбет. Посредническата фирма им била обещала трудови договори и добро заплащане.

Първата им спирка била в Магдебург - там ги посрещнал Георги Д., който поел групата. Изведнъж се оказало, че новодошлите трябвало да си извадят т.нар. Гевербешайн - документ, който им позволява да извършват самостоятелна дейност. Петко Т. и други трима от групата отказали, а посредникът ги уверил, че нямало проблем - по някакъв начин щели да им уредят документите. След три седмици първите трима работници се върнали в България. Усетили, че нещо не е наред. Петко Т. обаче решил да остане, защото не искал да се връща у дома без никакви спечелени пари.

Те не са запознати с правата си

Изваждането на т.нар. гевербешайн означава, че много от рисковете и отговорностите се прехвърлят върху самия работник, който на практика става самонаето лице. А с това той губи правото на минимално почасово заплащане на своя труд и някои от трудовите си права. Освен това самонаетото лице само трябва да заделя пари за социални и здравни осигуровки, за данъци, както и да прави отчисления към работодателската осигурителна каса. "За съжаление това е една порочна практика, която е много разпространена в строителния бранш - включително защото много от надничарите не правят разлика между самостоятелна дейност и работа на трудов договор", казва Иван Иванов.

Той е изчислил, че деветима от българите, работили на строителния обект в Ханау, посетен от журналистите, е трябвало да получат за положения от тях труд общо 40 000 евро бруто - въз основа на минималната почасова ставка в строителния бранш, която възлиза на 14,90 евро. Вместо това обаче те са получили общо 10 000 евро - платени на ръка, пише Дойче веле.

За засегнатите e трудно да си търсят правата от България, казва Иван Иванов. Според него пътят е следният: излъганите работници трябва да подадат жалби в Германия, да си наемат адвокати и да подадат молби за правна помощ. Ако вече са напуснали страната, те трябва да пътуват до Германия за съдебните заседания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Само да уточня-Двама космонафтити!
57
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравейте...искам мнение....може ли да се вижда ай-пи то на браузър Опера...благодаря!!!
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-ха Не е така Германците са най-големите измамници.. В някои държави да не платиш на работник , веднага те чакат адвокати и блокират сметката на фирмата , а за фирмата това е умирачка..
55
2
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Нали се сещате че посредникът и тук и в Германия е някой по-хитър българин. Не са ни виновни германците, че сме прости и наивни
54
4
 
3
 
! Отговори
програмист преди 5 години
Този къде е тръгнал за Германия , баща ми прави ремонт лятото и плати 2000лв. за 22 работни на майстора.. пари чисти без данъци в брой..
53
6
 
4
 
! Отговори
До Програмист преди 5 години
Подкрепям те с две ръци, но това остана в БГ некъдърни незнаещи нежелаещи не учещи недоволни неграмотни негативни... МАТЕРИАЛ
52
3
 
8
 
! Отговори
Русия преди 5 години
Евроатлантическите ценности.
51
4
 
6
 
! Отговори
Шуменец преди 5 години
Не отивайте в Германия,тука има бол работа и обекти,пари да ми дават не заминавам,тука ми е супер бачкам,пуша,пия кафе когато поискам,без тъпън да ми виси на главата,без *** и работохолици,два три бона на месец ама не ** никой,да си бачкат германците на скапаните си обекти аре бегам.
50
7
 
11
 
! Отговори
програмист преди 5 години
Негодника е негодник където и да бега , където и да оди .. Нема САЩ , Германия , Канада .. Ако си негодник и от теб нищо не става , на никому си ненужен. Исках да помогна да много младежи да ядат хляб да взимат по 5000лв. в България .. Ама разбрах , че на негодника , мързеливия не може да се помогне .. Трябва да се направи Гето за негодници , луди шизофреници и роми , наркомани .. негодниците са зараза която трябва да е под карантина с висока ограда..
49
0
 
1
 
! Отговори
Толкова им е акъла преди 5 години
Кьорав карти не играе!
48
2
 
15
 
! Отговори
Вал преди 5 години
Победителите от "прехода",бг бизнеса,т.е.бг мутрите назначени за бизвесмени с откраднатите от вас пари,вече треперят ,че бълъците дето безпощадно експлоатирваха напускат блатото Бъргария и пускат подобни статии)))Вие вярвате ли им???Аз,не!!! Десет години съм в Great Britan и изобщо не ща да чуя за бг.смрад,бг.изродщина и бг.***,т.е.за бг.работодател!Успех на всички!!!
47
2
 
5
 
! Отговори
Панама пейпърс преди 5 години
Аз вярвам ,че има такива хора,като не знаеш език и законите в дадената страна без значение германия мермания, хиените те налазват,те повечето местни са пълен дроп пък кво да кажем за разни организми от ориента.
46
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Да живее РусияАбсолютен факт. Гледат на източноевлопейците с презрение. Може да има някои изключения, но е така. Руснаците ни приемаха като братя, но за какво им трябваше да разпадат ссср незнам.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но проблем, Телефон, Кока кола, цимент... това са му познанията на немски на нашеницът. Какво очаква да получи. Първо да научи езика и тогава да заминава. Те 28 години вече не ходят на училище.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи "да живее Русия "? Защо си мислиш, че Путин ще ни помага с пари и стоки, а обикновеният руснак ще бачка, освен за семейството си, и за нас, само защото ползва и той кирилицата? Ми няма такова нещо. Всеки си гледа интереса, а руският интерес е насочен 100% към Русия.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платена от българското правителство статия:)))) Само кръгли *** могат да се вържат така:)
42
0
 
12
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама как така. В демократична и социално-пазарна Германия такова нещо е невъзможно.Там законите се спазват и нарушителите им се наказват. Работниците получават достойно заплащане. Така ни заблуждава пропагандата. На практика е див и варварски капитализъм.
40
0
 
11
 
! Отговори
Черна котка бял кота преди 5 години
Всяко начало е трудно! Първо wir sind im Deutschland Deutsch müssen sprechen!!!После трябва директна връзка с работодател... Първо бе греда.. Сега 2800?.Дерзайте за да сполучите! Лесно няма.. В Бг оооооо елеВъпрос на избор.
39
14
 
17
 
! Отговори
Да живее Русия преди 5 години
Хора, минал съм го този път. Европа и европейския съюз не са приятели на България. Запомнете го. Немците, англичаните и французите са врагове на България, те ни мразят. А най-големите врагове на България са българските чорбаджии. Единствено руснаците могат да ни спасят за пореден път и на тях се надявам.