Къде е Ахилесовата пета на НАТО и задава ли се буря в Черно море?

За България и Румъния кризисните сценарии в региона са тревожни
30 ное 2018 20:45, Елка Василева
299
Къде е Ахилесовата пета на НАТО и задава ли се буря в Черно море?
Снимка: архив, Reuters

Черно море дълго време не се числеше към горещите точки на света. Но през 2014 г. това се промени. Днес в Черно море Русия твори свършени факти. А това засяга и България. Дойче веле публикува анализ на Фолкер Вагенер.

Черно море рядко се вълнува. И в геостратегическо отношение този по-скоро плитък воден басейн дълго време не се числеше към горещите точки на планетата. Всичко обаче се обърна наопаки, когато през 2014 година Русия анексира Крим. Путин си взе обратно подаръка, който през 1954 Никита Хрушчов беше направил на Украйна, и започна да превръща Крим в "самолетоносач" на руските интереси край югоизточния фланг на НАТО.

В Черно море Русия твори свършени факти. Само на Крим са разположени 28 000 руски войници. За десетина години военният бюджет на страната беше увеличен почти двойно. Украинската минифлота, чиито пристанища са в Азовско море, попадна в здравата хватка на Путин. Според оценката на германския тинк-танк "Наука и политика" от 2008 година насам военното присъствие на Русия в региона систематично се разширява.

Още по темата

Военният окръг "Запад" трупа нови оръжия най-вече в Черноморския басейн. Новите подводници и фрегати, оборудвани с крилати ракети с далечен обсег на действие "Калибър", са ясна демонстрация на сила пред членките на НАТО в региона - най-вече по адрес на България и Румъния.

Румъния, България и "големият брат"

Особено за тези две страни кризисните сценарии в региона са повече от тревожни. По съветски времена България беше вярна на Москва, а Румъния в един момент се дръпна на дистанция, но днес и двете държави са в НАТО - от другата страна на барикадата. И тъкмо техните брегове формират дълго време занемарявания югоизточен фланг на Алианса.

Още преди анексирането на Крим Румъния многократно предупреждаваше, че Черно море не бива да се превръща в "домашно езерце" на Русия. Букурещ настойчиво призовава за по-активно присъствие на НАТО в региона, включително и за международна флотилия.

България колебливо отхвърли това предложение: културните и емоционални връзки с "големия брат" все още са тесни. А за НАТО това е уязвимо място.

Още повече, че в оръжейно отношение колебливият партньор от София все още използва част от съветското наследство. Руските военни твърде добре познават, например, старите противовъздушни системи - и особено техните недостатъци. Призивът на Доналд Тръмп към държавите от НАТО да положат повече усилия за собствената си сигурност все пак беше чут вече и в София. През лятото премиерът Бойко Борисов обяви, че в модернизирането на въоръжените сили ще бъдат вложени около 2 милиарда евро.

Путин и турският му партньор

Да, югоизточният фланг на НАТО е неговата Ахилесова пета - това става особено очевидно, когато погледнем към Турция. Ердоган вече от години повтаря, че Западът не желае истински да интегрира турците, а сега това убеждение се задълбочава допълнително от резервите, които демонстрира американският президент и на които самият Ердоган отвръща със същата монета.

Анкара вече от доста време смята, че от гледна точка на икономиката и на политиката за сигурност бъдещето ѝ тъй или иначе се намира на изток. Тъкмо Москва продаде на турската армия противоракетните системи С-400 - факт, който вътре в НАТО събуди гневното подозрение, че Турция вече не е верен съюзник.

Независимо от усиленото въоръжаване на руснаците на Крим турската флота (и особено флотилията от подводници) все още превъзхожда армията на Путин, но политиката за сигурност на Турция изглежда по-скоро дефанзивна. Русия не е потенциален враг, тя е по-скоро партньор по определени проекти.

Най-отчетливо това бе демонстрирано от Ердоган, когато посети Путин след свалянето на един руски изтребител над Сирия, за да се извини и да обещае големи обезщетения за потърпевшите. Разбира се, двете страни не са истински приятели, но все пак има разлика с времената през 19 век, когато те на няколко пъти воюваха една срещу друга тъкмо заради Черноморския регион.

Особено в икономическо отношение Турция и Русия са по-близки, отколкото е по вкуса на Алианса. Миналата седмица Путин и Ердоган се договориха, че "Турски поток" ще влезе в експлоатация в края на 2019 година. Тоест, следваща газова тръба ще мине по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна. Така Киев ще бъде лишен от солидните транзитни такси, а това ще затегне мъртвата хватка на Русия. От газопровода ще спечелят България, Сърбия, Унгария и Словакия, през които най-вероятно ще преминат тръбите от Босфора към Средна Европа. Но преговорите още продължават. Под черта остава: "Турски поток" също отслабва югоизточния фланг на НАТО.

Какви са последиците за Украйна?

Всичко това отслабва и Украйна. А Порошенко в момента тъй или иначе не може да очаква от ЕС и НАТО нещо повече от обикновена солидарност. Той призова канцлерката Меркел да бъдат изпратени бойни кораби край Крим, но този призив няма шансове за успех. Украйна не членува в НАТО. Тя представлява огромен рисков фактор и Алиансът изобщо не бърза да я приема.

Украйна, която е затънала до гуша в Донбаския проблем и е отслабена покрай загубата на Крим, явно ще си остане изолирана на изток. Вярно е, че действията на Русия на Крим, а сега и в Азовско море нарушават международното право, но Украйна просто е твърде слаба, за да наложи справедливия си интерес.

За разлика от Средиземноморския басейн или Балтийско море Черноморският регион не е хомогенен в историческо и в културно отношение. По време на Студената война тук минаваше границата между Изток и Запад. А днес, буквално насред открито море, се сблъскват три силови фактора: Русия, Турция и Западът. И отново става дума не за някакво хармонизиране, а за стабилизиране на собствените сфери на влияние. Ето ти изходна позиция за конфликт.

Черноморският конфликт ще бъде тема и в разговорите между външните министри на държавите от НАТО на 4 и 5 декември в Брюксел. Едва ли обаче в отговор на руския натиск срещу югоизточния фланг на НАТО ще бъдат взети някакви други мерки, освен известно увеличаване на дните, през които военноморски части на НАТО присъстват в Черно море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако погледнете снимки на Земята от Космоса-толкова е малка и крехка...А колко злоба има долу,амбиции за вечни времена..Кой ще остане жив,та да оправдае поредната глупост на дребните душици,които не се виждат от Космоса?
182
0
 
4
 
! Отговори
A преди 5 години
До АнонименПо-големи глупости не съм чела. Абсолютен ***.
181
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сега се направи напълно независим референдум в Украйна,абсолютно без намесата на никоя държава,гласовете на украинците ще са 99,99 за присъединяване към Русия.Единствено външния натиск ги държи да не го направят,предизвикана бе много омраза с тези кървави разправи на няколко олигарха и терор над населението в Украйна.
180
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БонобоПо принцип държавите от източна Европа никога не са били завоевателни,нито са имали колонии и роби,нито религията им някога е била агресивна да изгаря и убива хора.През цялата си история източните държави само са се отбранявали и то все от най-мощни нападатели - хуни,авари,монголи,османци,а после западните държави вместо да им помогнат в жестоката борба с османците,те им заграбват териториите и така до сега.
179
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като прочета,че списвача е "Дойче пърделе" и не чета статията надолу,защото освен манипулации и лъжи,друго не пишатНо терора и тази братоубийствена кървава война е мразена от всички и никой не иска да застане зад Потрошенко.Ако някой му съдейства,ще бъде намразен и той.
178
4
 
10
 
! Отговори
komitata преди 5 години
Само *** дето пропуснала случайно уж защо се стигна дотук-след преврата в Украйна и апетите на НАТО да се доближат до Русия Крим се върна пак там откъдето беше излязал. Сега напаните на Румъния и сега и на БГ да се засили военното присъствие на НАТО в малкото Черно море само ще обрече този раьон на унищожение ,липса на инвестиции т.н. То е ясно че НАТО няма шанс да доминира в раьона а само ще дефилира из него,както винги сме от губещата страна ***
177
3
 
11
 
! Отговори
бай Кольо преди 5 години
Всяко чудо за три дни. Порошенко да не си прави илюзии, че някой от Европа ще тръгне да го защитава. Да не говорим пък Тръмп. Продължи ли да дразни руснаците, в даден момент Путин директно ще анексира и Донбас за 48 часа като стой, та гледай. Никой не смее да се занася с руснаците, дори и Тръмп. Самите руснаци също не искат излишни разправии, но ако продължава да ги провокира, Порошенко ще си изяде пердаха. Руснакът е опердашил Наполеон и Хитлер, та някакви украински измишльоци ще го стреснат...
176
2
 
24
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Анонимен 188В Кримската война върху Русия си нахвърлиха три империи - Британската, Френската и Османската плюс Кралството на Двете Сардинии.Чел ли си Новиков-Прибой? Да научиш нещо за Цушима и Порт-Артур. Съмнявам се да си чел великолепните му книги.За Полско-Съветската война. Ако знаеше повече, нямаше да се чудиш защо е имало Катин и другите разстрели на полски военни. Отмъщение за 60000 руски военнопленници, избити или измрели от глад и болести в полските лагери, изсечени от кавалеристи
175
2
 
14
 
! Отговори
до 194 преди 5 години
"-Социалната пенсия в Русия е 3500 рубли, 85 лева."- Ти си голям лъжец. МИНИМАЛНА пенсия във Русия е 11 280 руб.Так, в первой половине 2018 года данный показатель для пенсионеров был установлен в размере 8 762 руб. (ФЗ от 05.12.2017 362-ФЗ), а уже во второй половине года был пересмотрен и составил 11 280 руб.... Подробнее: https://2019-god/minimalnaya-pensiya-v-2019-godu/
174
2
 
20
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Ей тва журналята заради рейтинг война ще запалят.Кви напрежения, кви 5 донги?Кой ще ги прави тез напрежения в Черно Море?Русия ли, дето в черно море си е пуснала тръбите и ще си продава газа?Или Натото, дето неще да ни знае, но иска да ни има та да си турга базите и да поспираме с Турция башибузика, дето иде от отдоле.
173
2
 
5
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Капитализм загнивает, но как же приятно при этом пахнет!А и аз не съм отишъл в Далечния Изток!:-)
172
3
 
19
 
! Отговори
до194 преди 5 години
и като е 85 лева соц пенсия в Русия какво от това, сравни покупателната способност на тяхната и нашата 250, ще излезе че е еднаква. Колко % я взимат тази пенсия там и в Бг. То и в Дания е 500 евра в датски крони но имаш ли на идея че само в соц дом можеш да живееш там.
171
3
 
14
 
! Отговори
до тонката преди 5 години
все пак те питам, какво като има граница, само там ли има граници, ти знаеш ли цената на горивото в Русия колко е, дизел 1,36 лева, а украина гони вече цените в Бг. Нали ги питам украинчетата дето бачкаха при мен лятото,колко си харесват шоколадовия президент....махнаха с ръка и толкова. Човек аз не си измислям кадри в украина на детски градини без отопление щото общините нямат пари да си го платят.. За какъв Мадуро ми говориш 80%. Просто лъжеш, към 1 11. 2018 му давст 62%.
170
3
 
24
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Липсата на морал е ахилесовата пета на НАТО. За това разчитат на платена войска.
169
6
 
3
 
! Отговори
Старши редник преди 5 години
До редникРедник, остави. Имаш желание. Повече сапунки, мисленето не ти е по силите.
168
2
 
12
 
! Отговори
редник преди 5 години
По време на соц. диктатурата умираха тези , които бягат от България ! Сега е обратното ! Има ли нужда от анализ ?
167
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до тонкатаОтзад напред:-Мадуро има рейтинг над 80%, много ли е добре във Венецуела?-Горивата в Русия се качват постоянно и се готви ново повишение от 1 Януари.-Социалната пенсия в Русия е 3500 рубли, 85 лева. И преди да ми кажеш че хляба се купува в рубли да ти напомня че всичко останало, включително и лекарствата, драги мой са вносни. Колко добре живеят и дали са на топло провери за "Министерска диета"-Границата е с бразда и КПП. Издигна я Лукашенко след заграбването на Крим
166
1
 
19
 
! Отговори
луд козар преди 5 години
До анонимен184. "Уж хубаво било в Русия,а те хоп у нас и то не само за лятото,а за постоянно." НЕМЦИ? АНГЛИЧАНИ? също в българия и то не само за лятото,а за постоянно.Българите във англия и германия на гурбет, руснаци, немци и англичани в България на почивка. АНАЛлизатор разбрах ли коя е разлика???
165
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нато е на колене пред русия!
164
2
 
21
 
! Отговори
до тонката преди 5 години
и това че има граница Беларус Русия какво означава, между България и Гърция и Румъния няма ли. , Азерите влез в нета и прочети процентно колко оръжие купуват от турция и САЩ.- 27%.Да си чувал че ПВО на Беларус и Русия са в обща система за наблюдение на възд. пр.во. А относно мръзненето в украина това са новини от префи две седмици на БТВ а не раша тудей или атака. Махни розовите очила за украина и погледни че цената на горивата за година е 80% увеличение. Потрошенко има рейтинг едва 8%...