Киев готов на размяна с Москва - осъдени срещу моряците

НАТО иска от Русия да осигури достъп до Азовско море
Обновена: 4 дек 2018 19:30 | 4 дек 2018 18:38, Веселина Йорданова
110
Киев готов на размяна с Москва - осъдени срещу моряците
Снимка: БТА

Украйна призовава Руската федерация към преговори за размяна на задържаните украински моряци и е готова да предложи за размяна повече от 300 души, заяви днес на брифинг в Одеса главният прорукор Юрий Луценко, предаде ТАСС.

Още по темата
"Разполагаме с достатъчен фонд за размяна - над 300 лица, осъдени за антидържавна дейност. Има кого да разменяме", каза Луценко.

"За съжаление, нашият опонент - ръководството на Руската федерация, не иска да влиза в каквито и да било разговори за моряците, незаконно задържани в международни води", зобави прокурорът.

Той съобщи също, че военната прокуратура на Украйна за два дни установила "конкретни лица от Руската федерация, на които е повдигнато обвинение в акт на агресивна война срещу украинските Военноморски сили".

Луценко добави, че е инициирал разширяване на санкциите срещу руски компании и физически лица заради инцидента в Керченския проток.

"Аз, като член на Съвета за национална сигурност и отбрана, вчера предложих в обръщение до президента на Украйна и до секретаря на Съвета да бъде прието решение за замразяване на активите на юридически и физически лица от Руската федерация, които имат бизнес на територията на Украйна", каза Луценко.

Главният прокурор съобщи, че администрацията на украинския президент е изискала списък на лица и компании, чиито активи се предлага да бъдат замразени. "Този списък включва хиляди имена", каза Луценко, като добави, че "разширяването на санкциите няма да е лесно, тъй като някои руснаци имат монопол в Украйна".

Междувременно НАТО призовава Русия да осигури достъп до Азовско море за търговските и за военните кораби на Украйна. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след общото заседание на външните министри от алианса с техните колеги от Украйна и Грузия.

Ще следим много внимателно обстановката в Черно море. Причината НАТО да пристъпи към най-голямото укрепване на силите си след Студената война са руските действия в Украйна. Изпратихме днес ясно послание към Русия, че присъствието на алианса в Черно море ще продължи - в рамките на пакта и на основата на двустранни споразумения между съюзниците, посочи той.

Русия опитва да контролира Азовско море, използва военна сила за задържането на украински моряци и кораби, призоваваме да ги освободи и да осигури свободно пътуване и свободен достъп до украинските пристанища, добави Столтенберг. Предизвикан от руски журналист, сравнил протестите на централния площад в Киев от 2013 г. и погромите в Париж от последните дни, генералният секретар коментира, че няма нищо общо. Никога няма да приемем и признаем присъединяването на Крим към Русия.

Москва продължава да дестабилизира Източна Украйна. Русия взе Крим, след това построи мост (над Керченския проток), после използва това, за да постави под контрол Азовско море. Всеки опит да се пречи на корабоплаването в района ще бъде в пълно нарушение на споразумението между Москва и Киев, и е пореден пример как Русия не уважава териториалната цялост на своите съседи, заяви Столтенберг.

Той отбеляза, че НАТО признава стремежа на Украйна да се присъедини към алианса. Остават предизвикателства, насърчаваме Киев да продължи реформите, добави генералният секретар.

По неговите думи алиансът продължава подготовката на Грузия за присъединяване към военнополитическия съюз. Русия трябва да се изтегли от Абхазия и Южна Осетия, добави Столтенберг. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
САЩ да кажат нещо за косово
81
3
 
5
 
! Отговори
рускиня До Бесарабия преди 5 години
"Киев ли тръгна да завзима чужди територии" Украйна е СЪСТАВЕНА ОТ чужди територии. С указ на Ленин Донбас от РСФСР преминава към УССР, с указ на сталин полските територии, които се присоединили към Русия след ВСВ, присоединени към УССР. С указ на Хрущев - Крим минава към УССР. Цялата Украйна е едина измислена територия от укази на съветските диктатори. Да бъде любезна да ги върне. Апропо - Полша вече поискали Галичина
80
3
 
5
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
До Ким Чен УнТочно това е проблема ,че има в устава на ООН :член 1 "свобода на самоопределяне на нация" и член 2 "неприкосновеност на териториалност" . И гейропейци цитират един от тези закона тогава ,когато им е изгодно
79
3
 
6
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
Украйна има 300 човека задържани за "анти-правителствена дейност". О друга страна - моряци, нарушили държавната граница, са задържани "незаконно", по думите на Луценко. Ами Русия да заяви,че ония 300 човека са задържани незаконно и да апелира към ЕС за правата на човека? Виновни в нарушение на граница - ще сидят в пандиза.
78
2
 
2
 
! Отговори
До Кими преди 5 години
По тая логика *** и турците в България могат да вземат 1/2 от Държавата. Мисли ;)
77
0
 
9
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Бесарабия Аз пък да кажа ,значи Украйна има право да се отдели от Русия ,Грузия има право да се отдели от Русия .За например източна украйна да няма право да се отдели от измислената държава ,защо северна осетия и абхазия да не могат да се отделят от Грузия .всеки народ има право да реши къде и как да се присъедини към която си иска държава .Както го направиха и косово незаконно си създадоха нелегална държава която по късно да се присъедини към велика Албания .
76
0
 
12
 
! Отговори
комитата преди 5 години
те наблюдавали,присътвали и следели ситуацията -като гледам друго няма кво да правят и по-добре да не плашат рибата в морето а да се създаде по спокойна обстановка без проблеми
75
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"НАТО иска от Русия да осигури достъп до Азовско море"Няма дерт. В замяна НАТО да осигури достъп на руските танкове до Белия дом и всичко ще е точно.
74
1
 
25
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Защо Русия да се съгласява на размяна с украинци,които са осъдени за "антидържавна" дейност?Това да не са руски военни,случайно?Киев май се опитва по най-лаишкия начин да се отърси от имиджа на национал-социалистическа държава.Няма да стане!А нали и ако руснаците се хванат на този евтин трик означава веднага,че тези 300 човека са работили за тях по някакъв начин. Украинските момчета ще си полежат 3-4 месеца и ще се върнат по-живо по-здраво.Да му мисли Порошенко и кохортата му,забъркали кашата!
73
28
 
5
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
"Руската федерация, не иска да влиза в каквито и да било разговори за моряците, незаконно задържани в международни води"русия не цени човешкият живот.Нито на чужди, още по-малко на свои. Изостанала култура са си.
72
3
 
31
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Тези от НАТО искат,искат,искат.......като малки деца вече им съчувствам.....толкова са мили...
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
червените пичове начело с червеното банкянче бързат да обвинят другите че са червениами банкянското папуасче дето е второ поколение червено и то ли е от червенитевнимаваите плюете си по ночолнико - ръката дето ви храни с откраднатото от българскиа народ
70
1
 
4
 
! Отговори
Бесарабия преди 5 години
Какво Косово?
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОСОВО ?????
68
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо руският ресторант на ул. "Добруджа" в София от край време се казва "Крим", след като се твърди, че Крим не бил руски?
67
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Международни води ли станаха :(Нормално е простия човек без капка понятие от география да бъде подведен от такава овина !Хибридните новини пречупени през призмата на ул. Козяк !Някои коментиращи дори не знаят дори каде се намира Азовско море !
66
34
 
7
 
! Отговори
Бесарабия преди 5 години
Абе много червени пичове има тук, само да попитам Киев ли тръгна да завзима чужди територии? Киев ши окопира Донецк, Луганск и Крим? Смешното е че Русия реве от Украйна докато реже да територията и големи парчета, като месар в кланица.
65
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
75.`Това да не ти е война?`А какво е?Влизат военни кораби в териториалните ти води с насочени оръдия, готови за стрелба. Не отговарят на нито един призив да се идентифицират. Какво би направила всяка държава?Вместо да се извинят украинците вдигнаха джангър до небето. То и затова Западът много не се впечатли от писъците им.
64
2
 
37
 
! Отговори
българин преди 5 години
Краварите инвестираха милиарди в "майдана"и за това фашиста Порошенко им играе по тоягата,иначе трябва да връща парите.А ние вместо да бистрим политиката е редно да оскубем Драгалеския Ай дук,за туй що държавата изкорми и докара ни до тук.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мож е вярно,че украинци и руснаци толкоз не могат да се понасят,че до там да докарат играта под съпровода на оркестър когат преди 30 год. около новата демокрация,сякаш че ли преди не е имало демокрация за този регион от обявения социалистически строй,макар че го нареклиа комунистически,а имаше социалистическа демокрация по линия на развитие на модела и демократична диктатура откъм капитала и граница,но който плаща музиката на оркестъра той гледа игрите на интригантите-слуша и танцува с тях.