Киев готов на размяна с Москва - осъдени срещу моряците

НАТО иска от Русия да осигури достъп до Азовско море
Обновена: 4 дек 2018 19:30 | 4 дек 2018 18:38, Веселина Йорданова
110
Киев готов на размяна с Москва - осъдени срещу моряците
Снимка: БТА

Украйна призовава Руската федерация към преговори за размяна на задържаните украински моряци и е готова да предложи за размяна повече от 300 души, заяви днес на брифинг в Одеса главният прорукор Юрий Луценко, предаде ТАСС.

Още по темата
"Разполагаме с достатъчен фонд за размяна - над 300 лица, осъдени за антидържавна дейност. Има кого да разменяме", каза Луценко.

"За съжаление, нашият опонент - ръководството на Руската федерация, не иска да влиза в каквито и да било разговори за моряците, незаконно задържани в международни води", зобави прокурорът.

Той съобщи също, че военната прокуратура на Украйна за два дни установила "конкретни лица от Руската федерация, на които е повдигнато обвинение в акт на агресивна война срещу украинските Военноморски сили".

Луценко добави, че е инициирал разширяване на санкциите срещу руски компании и физически лица заради инцидента в Керченския проток.

"Аз, като член на Съвета за национална сигурност и отбрана, вчера предложих в обръщение до президента на Украйна и до секретаря на Съвета да бъде прието решение за замразяване на активите на юридически и физически лица от Руската федерация, които имат бизнес на територията на Украйна", каза Луценко.

Главният прокурор съобщи, че администрацията на украинския президент е изискала списък на лица и компании, чиито активи се предлага да бъдат замразени. "Този списък включва хиляди имена", каза Луценко, като добави, че "разширяването на санкциите няма да е лесно, тъй като някои руснаци имат монопол в Украйна".

Междувременно НАТО призовава Русия да осигури достъп до Азовско море за търговските и за военните кораби на Украйна. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след общото заседание на външните министри от алианса с техните колеги от Украйна и Грузия.

Ще следим много внимателно обстановката в Черно море. Причината НАТО да пристъпи към най-голямото укрепване на силите си след Студената война са руските действия в Украйна. Изпратихме днес ясно послание към Русия, че присъствието на алианса в Черно море ще продължи - в рамките на пакта и на основата на двустранни споразумения между съюзниците, посочи той.

Русия опитва да контролира Азовско море, използва военна сила за задържането на украински моряци и кораби, призоваваме да ги освободи и да осигури свободно пътуване и свободен достъп до украинските пристанища, добави Столтенберг. Предизвикан от руски журналист, сравнил протестите на централния площад в Киев от 2013 г. и погромите в Париж от последните дни, генералният секретар коментира, че няма нищо общо. Никога няма да приемем и признаем присъединяването на Крим към Русия.

Москва продължава да дестабилизира Източна Украйна. Русия взе Крим, след това построи мост (над Керченския проток), после използва това, за да постави под контрол Азовско море. Всеки опит да се пречи на корабоплаването в района ще бъде в пълно нарушение на споразумението между Москва и Киев, и е пореден пример как Русия не уважава териториалната цялост на своите съседи, заяви Столтенберг.

Той отбеляза, че НАТО признава стремежа на Украйна да се присъедини към алианса. Остават предизвикателства, насърчаваме Киев да продължи реформите, добави генералният секретар.

По неговите думи алиансът продължава подготовката на Грузия за присъединяване към военнополитическия съюз. Русия трябва да се изтегли от Абхазия и Южна Осетия, добави Столтенберг. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
30
 
7
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Няма нужда от никаква размяна. На руснак вяра няма никой. Украйна да си достави ракети от САЩ и Израел и да направи една ядрена гъба над азиатския агресор. Рашката само от тупаник разбира, от нищо друго.
61
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците имаха право по всички международни закони да ги гръмне щом военни кораби са влезли в териториалните им води.И какви са тези международни закони? Можеш ли да упоменеш само един! Защото Азовско море е споделено и миролюбив народ никога няма да стреля по братя. Това да не ти е война?
60
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво му е криволожкото на Путин??Това, че не играе по свирката на Запада.Браво на него!А нашичкия като играе - е най-мразения премиер.
59
0
 
18
 
! Отговори
Оферта преди 5 години
И аз предлагам за размяна: Стотина от нашите "народни представители" срещу толкова финландци или японци,работници и инженери. Все трябва да почнем отнякъде! Депутати пак ще си изберем, ама работниците ни избягаха...
58
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли израза,,Без Русия светът не ни интересува,,Това означава тотална ядрена катастрофа за целия свят.Ако това не го схващат западните политици и НАТО---жалко за целия свят.Чичак стига сте плашили, стига!Военната индустрия на Русия е втора в света и и носи значителни доходи. За това тя трябва непрекъснато да си създава врагове за да си използва оръжието! Никой не притиска Русия, дори Р. Райгън искал да и предложи за член на НАТО. Но Русия е жадна за кръв- криволока Путин!
57
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин постъпва много хуманно даже. Руснаците имаха право по всички международни закони да ги гръмне щом военни кораби са влезли в териториалните им води. Те да се благодарят, че са живи и само ги бутнаха. Пък и притиндират отгоре на всичкото. Колкото и да си мечтаят - няма да им се получи. Години наред се подиграваха с моста, че нямяло да се построи, че ще го взривят, когато си поискат. Ами сега нямя да минавет под него без конвой. Сами си го изпросиха.
56
16
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 5 години
Съгласен съм, че тук Путин не е прав, като задържа войници, изпълняващи заповеди от горе и те не трябва да седят в затвора.
55
1
 
17
 
! Отговори
хм, ще видим преди 5 години
Киев все повече и повече става излишен и вреден в световния пъзел....
54
2
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ha ha ha ...NATO...moje samo da nabliudava ! NATO ne moje da postavia uslovia na Rusia !!! Rusia za razlika ot evroliberastkite razkapani psevdodarjavi e silna darjava I darji na spazvaneto I zachitaneto na zakonite I... I na teritoriata I !!! Ukraina po porachka ot zapada se opitva da otvori voina s Rusia I ochakva NATO da bade vavlecheno ! Sashtia stenarii kato s Gruzia !!! Zabravia obache ,che ako tova naistina se sluci...I dokato NATO se razgarne (ako vaobshte se razgarne) Kiev shte e Rus
53
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колхозници, путлери..Нищо друго не ви остава, освен да злобеете. Няма лошо - многото злоба и омраза води до болести - нелечими. Друго нещо да направите - не можете, некадърни сте.
52
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вашингтонските богомолки са се размечталиЕй колхозник няма откъде да знаеш, за това ще те "светна". Богомолките са само и единствено руски защото се молят на Пyтлеp като на бог. Дори имаше предложение от военна организация да бъде канонизиран като светец!!Представяте ли си каква гавра с християнските ценности е това!! След патриарх - цигарен бос, сега убиец - светец-прижеве!!
51
1
 
10
 
! Отговори
до `не мога да повяр преди 5 години
вам`Повярвай, повярвай. Още нищо не си видял. И най-важното - свиквай.До гуша ни дойде от третополови.
50
10
 
1
 
! Отговори
Мога да повярвам преди 5 години
Че и украинците и руснаците не са цвете за мирисане.
49
22
 
1
 
! Отговори
Не мога да повярвам, преди 5 години
че тук има толкова болен народ - феньове на северна Азия, всъщност то е ясно, че са основно пенции, за които "сичко руско и савецко любя, тача и милея"
48
0
 
21
 
! Отговори
САЩ СА ПРЕД ФАЛИТ ! преди 5 години
Укаинските власти са за затвора - пиратството и тероризма са престъпения по цял свят!
47
1
 
22
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Хохлите сипеха 3 години заплахи как щели да взривят моста по 1001 начина,а сега искат да ги пускат свободно под него!Ами да си бяха мълчали поне.Впрочем,по време на строежа два кораба удариха пилоните.Дали е случайно или не,но Русия си направи изводите и сега се минава само след обстойна проверка и с руски лоцман!Който не желае по тоя начин-да го*****!Колкото до моряците-за Коледа ще си са в къщи,Путин ще намери точния формат.Пада си по такива жестове.
46
0
 
14
 
! Отговори
8 преди 5 години
Моряци за затвора заслужават искаха пари от алкохолик потрошенко сега да знаят
45
2
 
22
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ама госин Луценко не знае ли,че руснаците НЕ преговарят с терористи?-Това е тяхна твърда политика...Или го знае много добре,но "Дай сега да подръпнем медведа за опашката"..?...................Голяма ,ЧУТОВНА простотия забъркаха "некои сили" в Украйна!!!..Но мерака им няма да се сбъдне:-Тоя народ НЯМА да воюва сам срещу себе си!Агентите,които раздухват огъня,ще бъдат пометени,помнете ми думата..
44
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Порошенко защо толкова рипа? Или по навик?Каза им се, че са арестувани за два месеца. Ще преживеят два месеца без тях.Ако се беше случила случката в териториалните води на Израел, вече отдавна да са мъртви. Както загинаха турските моряци влезли във еврейските води.
43
0
 
36
 
! Отговори
майорски преди 5 години
Украинците си нямат на представа какво "..светло.." ...европейско бъдеще е ги 4ака.......в момента са в поза "партер" .... с лице към Европа и със зад..ник към русия ....просто трябваше да погледнат България и Румъния на какво дередже са докарани .....