Официално одобриха глобалния пакт за миграцията

Гутериш: Да не се поддаваме на фалшивите информации!
10 дек 2018 16:30, Елка Василева
45
Официално одобриха глобалния пакт за миграцията
Антониу Гутериш. Снимка: Reuters

Глобалният пакт на ООН за миграцията беше одобрен официално днес на междуправителствената конференция в Маракеш, Мароко, с участието на около 150 страни, предаде Франс прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова "да не се поддаваме на страха, нито на фалшивите информации" за миграцията. В реч при откриването на дебатите той порица множеството лъжи за пакта, предизвикал критиките на националистите и на поддръжниците на затварянето на границите.

Споразумението цели да засили международното сътрудничество с цел "сигурна, редовна и законна" миграция. Предстои то да бъде одобрено от Общото събрание на ООН на 19 декември.

Още по темата

Очакваше се конференцията в Маракеш да бъде чисто формален етап в този процес, но предвид страстите, които предизвика пактът, петнайсетина държави обявиха, че се оттеглят или замразяват своето решение, отбелязва Франс прес.

Близо 160 от 193-те страни членки на ООН присъстват в Маракеш. Стотина са представени на равнище държавни или правителствени ръководители или министри. Засега все още не са известни подробности за участниците, защото няма официален списък.

Глобалният пакт за миграцията е необвързващ. Той съдържа принципи - защита на правата на човека, на децата, признаване на националния суверенитет - и излиза с предложения в помощ на страните, които се сблъскват с миграцията. Те включват обмен на опит и информация, както и интегриране на мигрантите. Пактът забранява произволното задържане на мигранти и разрешава арестите само в краен случай, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Защитниците на правата на човека смятат текста за недостатъчен, особено по отношение на достъпа на мигрантите до хуманитарна помощ и основни услуги. Според противниците обаче пактът насърчава неконтролираните миграционни потоци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Гепи преди 5 години
Значи ,рижият ги приема с отворениобятия и им предоставя условия и база100 пъти по добри от фрауто.Подбазастава Португалия.Ние наблюдавамепроцеса и даваме напътствия.Нового-дишно правим равносметка с декла-рация.Америка процъфтява.
35
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Купона почва от Франция .Всички се обединиха срещу.Политическите върхушки които ги управляват и унищожиха средната класа.Макрончо вкарва армията в Париж да го пази.От неделя и полицията е с протестиращите.
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цел "сигурна, редовна и законна" миграция !Няма смисъл да се добавя нещо, вичко е казано в тези 4 думи
33
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
гати и пакта хем не е обвързващ хем трябало да го подпишем.Тези ни взимат за луди
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая всичко ще приключи с една хубава гражданска война .
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33 , Бягат само некадърниците , останалите в бг се развиваме.
30
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНяма, това европееца е много нагло същество. Окраде цял свят а сега мучи, че мизерстващите бягат в Европа за по-добър живот. Българите също бягаме, разселили сме се из цял свят ама тука *** мучат все едно България е по-различна от азиатските и африканските кочини.
29
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мигрантите следват пътя по който се движат изнасяните им от страните им ресурси. Спрете да ги ограбвате и потокът ще спре.
28
10
 
4
 
! Отговори
Бърни Сандърс преди 5 години
Социална справедливост за арабите и африканците.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не бяха хората които твоя homo от Африка е срещнал, то сега канибализма щеше да е предаването вкусно в цял свят. .Канибализмът сред homo sapiens е изключително рядко явление. Не е така сред любимите ти неандерталци, докато сред homo erectus разпространил се в Азия, както и сред синантропите и най-вече австралопитеците е бил доста разпространен.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Ако не бяха хората които твоя homo от Африка е срещнал, то сега канибализма щеше да е предаването вкусно в цял свят. Не, че и сега в любимата ти Африка не се среща.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега недоево.люиралите се сетиха,че трябва да мигрират.Малко късно,а?.Абсолютно по същият начин и кроманьонците и неандерталците са напуснали Африка доста преди homo sapiens като достатъчно еволюирали.
24
0
 
26
 
! Отговори
c4n0puS преди 5 години
Вижте в сайта на ООН - България е в графата "ВСЕ ОЩЕ ОБМИСЛЯЩИ" дали да подпишат споразумението !!!! Представяте ли си! А от телевизорите гърмят лъжи, че няма да го подпишем!!! Това е тотален ПОЗОР!!!
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този пакт се подписва от държави бълващи мигранти към Европа,САЩ,Австралия,Нова Зеландия.Изхвърлят си отпадъка друг да го хрантути.
22
0
 
13
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До Анонимен"Ако преди хиляди години хомо сапиенс се беше съобразявал с желанието на европейските кроманьонци и неандерталци да приемат мигранти,сега щяхте да клечите в храсталака и да виете срещу луната"Ами някои са напуснали Африка за да станат хора впоследствие,а други,доволни от живота си са останали на същото ниво и така до наши дни.Сега недоево.люиралите се сетиха,че трябва да мигрират.Малко късно,а?
21
0
 
16
 
! Отговори
Име преди 5 години
на неолиберел-троцкисткото статукво му липсват гласове на "изборите" и какво правят те? вkарват си гласоподаватели. без значение дали европа ще се разпадне напълно или на данъкоплатеца ще му бъдат изядени ушите... смятайте какви бетонени глави са назначени за "ръководители" на света. гутериш е излишно да го коментираме. все пак трябва да сме толерантни към хората с ментални отклонения....
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тея хора не четат ли история.Още от времето на Александър Македонски една пасмина се интегрира безуспешно.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е развитите държави от ЕС с добра социална политика да го подпишат, че да има къде да емигрират българите както и сганта от Африка и Арабия.
18
0
 
25
 
! Отговори
Една добра идея преди 5 години
А защо да не бъде подписан и анти-мигрантски пакт?Има солидна бройка страни за целта!
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нормалните хора на къде ще ни пратят? Европа ако ще става Африка или Азия, да ни отделят един континент да се разбиваме без сгановете!